Κατάλογοι – μενού σε μορφή Μπράιγ σε εστιατόριο στην Καβάλα

21 Φεβρουαρίου, 2019
Κατάλογοι – μενού σε μορφή Μπράιγ σε εστιατόριο στην Καβάλα
Το πρώτο εστιατόριο στην Ελλάδα που παρέχει κατάλογο-μενού σε μορφή μπράιγ, έγινε ένα εστιατόριο από την καβάλα, δείχνοντας με επίσημο τρόπο το κοινωνικό του πρόσωπο

Κατάλογοι – μενού σε μορφή Μπράιγ σε εστιατόριο στην Καβάλα

Το πρώτο εστιατόριο στην Ελλάδα που παρέχει κατάλογο-μενού σε μορφή μπράιγ, έγινε ένα εστιατόριο από την καβάλα, δείχνοντας με επίσημο τρόπο το κοινωνικό του πρόσωπο.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον ιδιοκτήτη Γιάννη Σαρρή, ο οποίος ως νεαρός επιχειρηματίας θέλησε να κάνει την αρχή και το άνοιγμα προς τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, προσφέροντας το μενού του εστιατορίου που λειτουργεί και στη γραφή Μπράιγ ώστε να μπορούν να το διαβάζουν και άτομα που δεν βλέπουν.

Είναι η πρώτη φορά που εστιατόριο της Καβάλας υιοθετεί τον κώδικα Μπράιγ, δηλαδή το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε αρκετούς ανθρώπους να νιώθουν μεγαλύτερη αυτονομία ακόμα και όταν χρειάζεται να βγουν έξω για να φάνε και να διασκεδάσουν.

«Σήμερα, ο πελάτης αυτός, μπορεί να μελετήσει το ειδικό μενού και να επιλέξει μόνος του»

Ο Γιάννης Σαρρής, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, δεν κρύβει την ικανοποίηση που νιώθει όταν πλέον μπορεί στο κατάστημά του να φιλοξενήσει και άτομα, που αν και δεν μπορούν να δουν ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μόνοι τους τι θα φάνε κάνοντας χρήση της γραφής Μπράιγ. «Μέχρι σήμερα», σημειώνει, «έπρεπε είτε ο σερβιτόρος είτε κάποιος συνοδός ενός ατόμου με προβλήματα όρασης να διαβάζει το μενού ώστε να δει τι επιλογές έχει σε φαγητό και στη συνέχεια να παραγγείλει. Κάποιες φορές έπρεπε ο σερβιτόρος να πει ακόμα και τις τιμές των πιάτων φέρνοντας τον πελάτη με προβλήματα όρασης σε κάποια αμηχανία. Σήμερα, ο πελάτης αυτός, μπορεί να μελετήσει το ειδικό μενού και να επιλέξει μόνος του».

Στο εστιατόριο υπάρχουν διαθέσιμοι δυο κατάλογοι – μενού γραμμένοι στον κώδικα Μπράιγ που τυπώθηκαν στην Αθήνα. Το κόστος του κάθε καταλόγου ανέρχεται στο ποσό των 150 ευρώ αφού σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς κάθε σελίδα κοστολογείται στα δέκα ευρώ.

Παράδειγμα προς μίμηση

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), Μάκης Κρεμμύδας, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, υπογραμμίζει ότι ενέργειες όπως αυτές του νέου Καβαλιώτη επιχειρηματία αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. «Προσωπικά δεν σας κρύβω», σημειώνει, «ότι ένιωσα μεγάλη χαρά όταν μπόρεσα να διαβάσω μόνος μου το μενού, να δω τις τιμές και να επιλέξω τι θέλω να φάω χωρίς να χρειαστεί να ρωτάω είτε το σερβιτόρο είτε το συνοδό μου. Νομίζω πως ο Γιάννης κατανόησε αυτή την ανάγκη των ατόμων με προβλήματα όρασης όταν πριν από κάποιους μήνες διοργανώσαμε στο μαγαζί του μια εκδήλωση με τίτλο «δείπνο στο σκοτάδι» όπου οι συμμετέχοντες έπρεπε να παραγγείλουν και να φάνε μέσα σε ένα χώρο χωρίς καθόλου φως. Τότε, έγινε κατανοητό από τον ίδιο πόσο δύσκολο και πολλές φορές επίπονο είναι να πρέπει να φας στο σκοτάδι, πόσο μάλλον να δεις και να παραγγείλεις κάτι».

Όλες οι εισπράξεις στους καρκινοπαθείς

Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που ο ίδιος επιχειρηματίας από την Καβάλα δείχνει ότι βρίσκεται έμπρακτα στο πλευρό των συνάνθρωπων του που χρειάζονται βοήθεια. Πρόσφατα, διέθεσε το σύνολο των εισπράξεων του καταστήματός του στον Σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Καβάλας, στηρίζοντας έτσι το έργο τους. «Η ανταπόκριση του κόσμου στη χθεσινή βραδιά ήταν συγκινητική. Συγκεντρώθηκαν 2.700 ευρώ» σημειώνει ο κ. Σαρρής και προσθέτει: «προς τιμήν τους οι σερβιτόροι πρόσφεραν τα μεροκάματα και τα πουρμπουάρ τους για τον σκοπό αυτό. Έτσι, το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε ανήλθε στα 3.200 ευρώ, το οποίο όλο διατέθηκε στον σύλλογο. Μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι, κάλεσα τον πρόεδρο του συλλόγου, του έδωσα την επιταγή μαζί με όλες τις αποδείξεις του καταστήματος από τις παραγγελίες, γιατί δεν θέλαμε να υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι εκμεταλλευόμαστε καταστάσεις».

Με πληροφορίες από: voria.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους