«Καταιγίδα» φοροελέγχων στον κλάδο εστίασης

23 Μαΐου, 2019
«Καταιγίδα» φοροελέγχων στον κλάδο εστίασης
Ο ΦΠΑ στην εστίαση μπορεί να επανήλθε στο 13%, με τα ξενοδοχεία να αναπροσαρμόζουν τις τιμές για τα «πακέτα» έχοντας, πλέον, ένα πιο ανταγωνιστικό προϊόν στα χέρια τους

 «Καταιγίδα» φοροελέγχων στον κλάδο εστίασης

Ο ΦΠΑ στην εστίαση μπορεί να επανήλθε στο 13%, με τα ξενοδοχεία να αναπροσαρμόζουν τις τιμές για τα «πακέτα» έχοντας, πλέον, ένα πιο ανταγωνιστικό προϊόν στα χέρια τους, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα για τους Έλληνες καταναλωτές και τους ξένους επισκέπτες.

Από την εξαγγελία κιόλας της μείωσης του ΦΠΑ από το 24% στο 13%, επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης είχαν δώσει σαφές στίγμα των προθέσεων τους, υποστηρίζοντας ότι αυτή η μείωση απλώς θα τους βοηθήσει στο να αντέξουν τα βάρη των προηγούμενων ανατιμήσεων, τα οποία απορρόφησαν, στέλνοντας ήδη το μήνυμα για μη μείωση των τιμών…

Με άλλα λόγια, οι τιμοκατάλογοι στις επιχειρήσεις εστίασης αναπροσαρμόστηκαν ως προς το ΦΠΑ, αλλά κατά βάση οι τελικές τιμές έμειναν στα ίδια επίπεδα, ενώ υπάρχουν και ανατιμήσεις ελέω της αύξησης των τιμών στο χοιρινό κρέας.

«Βομβαρδισμός» ελέγχων

Από το σύνολο των 72.000 προγραμματισμένων προληπτικών ελέγχων, ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει τη διενέργεια τουλάχιστον 3.000 ελέγχων στο σύνολο της Επικράτειας ειδικά στις εξής περιπτώσεις:

– σε επιχειρήσεις κλάδων που παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό κενό στον ΦΠΑ ή/και στο εισόδημα

– σε υπότροπους και παραβάτες μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης

– σε επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί επιστροφή φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΦΚ

Μάλιστα, ακολουθεί και δεύτερο κύμα ελέγχων, που προβλέπει τη διενέργεια 6.000 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων από τα τμήματα ελέγχων των ΔΟΥ, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 25% αυτών. Και όταν μιλάμε για «στοχευμένους» ελέγχους, εννοούμε έρευνες μετά από επεξεργασία στοιχείων προηγούμενων ελέγχων είτε στις ίδιες είτε σε ομοειδείς επιχειρήσεις/δραστηριότητες.

Παράλληλα με αυτούς τους ελέγχους, θα πραγματοποιούνται τουλάχιστον 11.500 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τις ΥΕΔΔΕ, σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών, με την εμπειρία να δείχνει ότι αυτοί οι έλεγχοι αποκαλύπτουν παραβατικότητα που φτάνει ή ξεπερνάει το 60%.

Το τρίτο κύμα προβλέπει τη διενέργεια τουλάχιστον 50.000 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων από λοιπά τμήματα ΔΟΥ, με στόχο τον εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 25% αυτών.

Πρόκειται για τους κλασικούς ελέγχους, που αφορούν στην έκδοση των προβλεπόμενων φορολογικών στοιχείων, οι οποίοι αποκτούν ιδιαίτερο ελεγκτικό ενδιαφέρον λόγω της αλλαγής του ΦΠΑ και πολύ περισσότερο λόγω της διαφοράς ΦΠΑ μεταξύ φαγητού (13%) και ποτών (24%).

Πηγή: myvolos.net

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους