Καταγγελία ΟΕΝΓΕ για αποσιώπηση κρουσμάτων – Η απάντηση Κοντοζαμάνη και Χαρδαλιά

18 Αυγούστου, 2020
Καταγγελία ΟΕΝΓΕ για αποσιώπηση κρουσμάτων – Η απάντηση Κοντοζαμάνη και Χαρδαλιά
Ως επιβεβαίωση της καταγγελίας τους για κυβερνητική εντολή να αποκρύπτονται τα κρούσματα κοροναϊού στις τουριστικές περιοχές εισπράττει η ΟΕΝΓΕ την απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά.

Ως επιβεβαίωση της καταγγελίας τους για κυβερνητική εντολή να αποκρύπτονται τα κρούσματα κοροναϊού στις τουριστικές περιοχές εισπράττει η ΟΕΝΓΕ την απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά πως «η μη ανακοίνωση συγκεκριμένων κρουσμάτων ανά νησί γίνεται για να μην υπάρχει στοχοποίηση της περιοχής».

Ευχαριστούμε τον Χαρδαλιά που μας επιβεβαίωσε

Αναρτώντας τη σχετική δήλωση του κ. Χαρδαλιά ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Γιώργος Παπανικολάου έγραψε σχετικά: «Ευχαριστούμε πολύ τον Νίκο Χαρδαλιά που σήμερα επιβεβαίωσε πλήρως τα όσα αναφέρονται στην χθεσινή ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ»

…για να μην υπάρχει στοχοποίηση των νησιών

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας νωρίτερα κατά την ενημέρωση με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη δήλωσε συγκεκριμένα:

«Η μη ανακοίνωση συγκεκριμένων κρουσμάτων ανά νησί, γίνεται για να μην υπάρχει στοχοποίηση της περιοχής. Στη διαδικασία διαχείρισης της νόσου παίζουν ρόλο τα χωροταξικά στοιχεία. Αποκλειστικό στοιχείο είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Η φημολογία αδήλωτων κρουσμάτων στα νησιά αυτά είναι αστήρικτη. Δηλώνονται υποχρεωτικά στο σύστημα. Στην Πάρο και στην Αντίπαρο δεν υπάρχει λόγος πανικού, είναι όλα απομονωμένα μαζί με το στενό τους περιβάλλον.

Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο. Δεν χρειάζεται κανείς να δημιουργεί πανικό. Σε κάθε γωνιά η Πολιτική Προστασία έχει εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε σχετικά με τις καταγγελίες των Νοσοκομειακών Γιατρών που κατήγγειλαν την απόκρυψη κρουσμάτων προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων στις τουριστικές περιοχές.

«Θέλω να είμαι σαφής. Καθημερινά ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει όλα τα κρούσματα της χώρας και την επιδημιολογική έκθεση με πληθώρα στοιχείων. Κανείς δεν μπορεί να κάνει εικασίες, ούτε να αποκρύψει στοιχεία. Αυτά που γράφονται περί εξυπηρέτησης συμφερόντων τα θεωρώ ανάξια σχολιασμού. Παρείχαμε έγκυρη ενημέρωση, δεν κρύψαμε ποτέ τίποτα και δεν θα το κάνουμε».

Παίζει στα ζάρια την υγεία για να εξυπηρετήσει συμφέροντα

Νωρίτερα, το ΚΚΕ είχε ζητήσει πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση σε ότι αφορά την καταγγελία της ΟΕΝΓΕ για μεθοδευμένη απόκρυψη κρουσμάτων από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων από την κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ ανέφερε σχετικά:

«Η χτεσινή καταγγελία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αποκαλύπτει μεθοδευμένη αποσιώπηση κρουσμάτων Covid-19 σε τουριστικούς προορισμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Αντί η κυβέρνηση να απαντήσει στις πολύ σοβαρές καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών επιδίδεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια και μετάθεση των πάντων στην “ατομική ευθύνη”.

Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση παίζει στα ζάρια τη δημόσια υγεία, για να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα ξενοδοχειακών, τουριστικών και μεταφορικών κολοσσών».

Επίορκοι δεν θα γίνουμε

Σε ανακοίνωση της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ που απευθυνόταν προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τίτλο «καταγγελία για αποσιώπηση κρουσμάτων» τονίζονταν ότι «επίορκοι για λογαριασμό της κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων δεν θα γίνουμε».

Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας αναφέρονταν συγκεκριμένα:

«Με αφορμή ενημερωτικά δελτία τύπου ΚΥ (σ.σ. κέντρων υγείας) τουριστικών προορισμών για τον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19, οι διοικήσεις των αντίστοιχων Υ.Π.Ε (σ.σ. υγειονομικών περιφερειών) έδωσαν εντολή να μην εκδίδονται δελτία τύπου χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συνεννόηση με τις υγειονομικές περιφέρειες. Ωστόσο εδώ και έναν μήνα από τότε που δόθηκε η εντολή, δεν έχει γίνει απολύτως καμία σχετική ενημέρωση προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες, ούτε από τις ΥΠΕ, ούτε από τον ΕΟΔΥ.

Ποιον εξυπηρετεί η ανεπίτρεπτη τακτική της απόκρυψης που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες, αν όχι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού;

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που αποκρύπτονται επιβεβαιωμένα κρούσματα. Δεκάδες είναι οι καταγγελίες σωματείων για συγκάλυψη – αποσιώπηση και άρνηση ενημέρωσης των εργαζομένων σε μεγάλους εργασιακούς χώρους που έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση έχει το θράσος να κουνάει το δάχτυλο στον λαό και τη νεολαία και να κλείνει σε όλες τις πτώσεις την «ατομική ευθύνη».

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους