18 Απριλίου, 2024

Joker: Ποια είναι η εταιρεία με συνολικά χρέη 800 εκατ. ευρώ στην εφορία

27 Απριλίου, 2022
Supermarket

Το παρασκήνιο των ελέγχων της ΑΑΔΕ και οι πραγματικοί λόγοι της ανωνυμίας του Νο.1 φοροφυγά στην Ελλάδα και των βασικών του μετόχων.

«Πέπλο μυστηρίου» καλύπτει την ταυτότητα της εταιρείας που βρέθηκε απρόσμενα στην κορυφή της λίστας των φοροφυγάδων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τον Φεβρουάριο, με συνολική οφειλή 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Και παρότι έχουν περάσει ήδη 13 ημέρες από την πρώτη ανακοίνωση ούτε το υπουργείο Οικονομικών, ούτε η ΑΑΔΕ, έχουν προχωρήσει στην δημοσιοποίηση των στοιχείων της εταιρείας που… απογείωσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα 1,7 δισ.ευρώ μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Μάλιστα, προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως εκδόθηκε συμπληρωματική ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών στις 15 Απριλίου, για να διευκρινιστεί πως δεν υπήρξε καμία αύξηση χρεών προς το ελληνικό δημόσιο , ούτε «στάση πληρωμών» από τους πολίτες όπως ανέφεραν ορισμένα δημοσιεύματα.

Στην συγκεκριμένη ανακοίνωση οι αναφορές και τα δημοσιεύματα χαρακτηρίζονται ως «εκτός πραγματικότητας», διευκρινίζεται πως «τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν έναν και μοναδικό Α.Φ.Μ., δηλαδή έναν και μοναδικό οφειλέτη» (δηλ. όχι μεγάλο αριθμό νομικών και φυσικών προσώπων), χωρίς όμως να δίνεται στην δημοσιότητα η επωνυμία της εταιρείας.

Μέχρι και χθες το βράδυ, ανεπισήμως στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, έλεγαν πως δεν μπορεί να προχωρήσει η δημοσιοποίηση εξαιτίας της νομοθεσίας για «το φορολογικό απόρρητο» και «της προστασίας των προσωπικών δεδομένων» (των βασικών μετόχων).

Ωστόσο, διαβεβαίωναν πως γίνονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών (και φορολογουμένων) με την συμπλήρωση των στοιχείων στους καταλόγους των οφειλετών που θα δημοσιευτούν με την έγκριση των αρμοδίων αρχών.

Όπως μαθαίνει όμως ο Joker του emea, τα στοιχεία της συγκεκριμένης επιχείρησης είναι στην διάθεση του Υπουργού Οικονομικού, Χρήστου Σταϊκούρα ενώ μετά την θύελλα αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα από αγανακτισμένους πολίτες έχουν ενημερωθεί υπηρεσιακά τόσο οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός καθώς η υπόθεση θεωρείται εξαιρετικά σοβαρή.

Όσον αφορά στην επιχείρηση, υπήρξε από τις 10 μεγαλύτερες της Ελλάδας για περισσότερο από τρείς δεκαετίες αλλά βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως να έχει κλείσει από την 1η Μαρτίου 2017, όπως παραπλανητικά και εκ του πονηρού είχε διαδοθεί από μετόχους και στελέχη της εταιρείας.

Επίσης, η συγκεκριμένη εταιρεία ανήκει σε μία από τις πιο γνωστές επιχειρηματικές οικογένειες της Ελλάδα και ως την 1η Μαρτίου 2017 είχε ως βασική δραστηριότητα το λιανεμπόριο και την διαχείριση της λειτουργίας καταστημάτων και σούπερ μάρκετ, έχοντας αλλάξει εταιρική μορφή και επωνυμία όχι μία αλλά έξι φορές από την δεκαετία του΄70 μέχρι και το 2016.

Απέκτησε την τελευταία (και σημερινή) μορφή της ως ανώνυμη εταιρεία στις 12 Μαρτίου του 2002 και εξέλεξε νέα διοίκηση τον Φεβρουάριο του 2018, με την αποχώρηση όλων των μελών της οικογένειας που την καθοδηγούσε για πέντε δεκαετίες στην ελληνική αγορά, την Κύπρο και άλλες βαλκανικές χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του emea, η οφειλή-μαμούθ προέκυψε από τον οριστικό καταλογισμό οφειλών προς την εφορία, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις καθώς την τελευταία πενταετία δεν κατέβαλλε ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών και εταιρικό φόρο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί ανωνύμων εταιρειών.

Με πρόσχημα την αδυναμία πληρωμής λόγω μεταβίβασης του δικτύου καταστημάτων και τις υποχρεώσεις προς τράπεζες (επίσης στο…κόκκινο) η διοίκηση της εταιρείες δεν έχει εξοφλήσει τους προβλεπόμενους φόρους από το 2016 ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες και για την περίοδο 2007-2012, για την οποία υπήρξαν (ευνοϊκές) ρυθμίσεις που δεν τηρήθηκαν όμως σταδιακά μετά το 2017.

Φημολογείται πως υπάρχει ακόμα ένα χρέος προς την ΔΟΥ Ανωνύμων Εταιρειών ύψους 400 εκατ.ευρώ (από ΦΠΑ και φόρους), το οποίο θα καταλογιστεί οριστικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ανεβάζοντας το συνολικό χρέος προς την ΑΑΔΕ στο 1,2 δισ.ευρώ!

Για την υπόθεση υπήρξε μάλιστα και εισαγγελική έρευνα, από την οποία έχουν εντοπιστεί ήδη περισσότερες από 12 εταιρείες offshore, με τις οποίες πραγματοποιούσε συναλλαγές η συγκεκριμένη εταιρεία και φαίνεται πως ελέγχονταν από μέλη της οικογένειας, που μετείχαν και στο διοικητικό της συμβούλιο ή κατείχαν υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως την τελευταία διετία τα μέλη της ίδιας οικογένειας έχουν προχωρήσει στην ίδρυση τριών εταιρείων (δύο εκ των οποίων στις 21 Ιουλίου 2021 και η τρίτη στις 28 Ιουνίου του 2021) με δραστηριότητα στους τομείς της παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής (logistics), των υπηρεσιών χαρτοφυλακίου και των επιχειρηματικών συμβουλών διαχείρισης και management επιχειρήσεων!

Μάλιστα, στην μία από τις εταιρείες, που ίδρυσαν 4 μέλη της οικογένειας και εμφανίζονται ως βασικοί μέτοχοι με ποσοστό σχεδόν 75%, έκαναν πρόσφατα και επένδυση ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία εντάχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στον Αναπτυξιακό Νόμο…

 

 

Ρεπορτάζ: emea.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ