Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα

14 Οκτωβρίου, 2020
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα

Υποχρεωτική είναι πλέον η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας αλλά και σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλη τη χώρα και ανεξαρτήτως επιπέδου συναγερμού. Στη διευκρίνιση αυτή προχώρησε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη για την προστασία όλων. Ο κ. Χαρδαλιάς προέτρεψε τους πολίτες να φορούν τη μάσκα ακόμα και σε χώρους εστίασης, όταν φυσικά δεν γευματίζουν, λαμβάνουν το δείπνο τους ή πίνουν το ποτό τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τη μάσκα παντού, τόσο σημαντικότερο είναι για την προστασία τη δική μας και των γύρω μας».

Προς το παρόν, στην Ελλάδα το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξελίσσεται σταθερά, με τον μέσο όρο των νέων διαγνώσεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες να κυμαίνεται μεταξύ 300-400 και τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών από την προηγούμενη εβδομάδα να είναι κοντά ή και να ξεπερνά τους 90. Οπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο Οκτώβριος θα είναι ένας δύσκολος μήνας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, λόγω και της επικείμενης μείωσης της θερμοκρασίας που ενδεχομένως να συνοδευτεί με αύξηση των κρουσμάτων. «Εάν μείνουμε σε αυτό το επίπεδο, είμαστε καλά. Και θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μείνουμε σε αυτό το επίπεδο», τόνισε.

Χθες, εντοπίστηκαν 408 νέα κρούσματα σε περίπου 19.500 τεστ που διενεργήθηκαν αλλά σημειώθηκαν και έξι θάνατοι λόγω του κορωνοϊού. Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 23.060, ενώ τα θύματα της νόσου ανέρχονται σε 462. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα 89 ασθενείς με κορωνοϊό.

Στην Αττική, όπου η επιδημία δείχνει από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας τάση σταθεροποίησης, εντοπίστηκαν 170 κρούσματα. Οπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, η Αττική ακολουθεί τον «κανόνα» που θέλει το χρόνο απόδοσης των μέτρων που λαμβάνονται να είναι ανάλογος με τον πληθυσμό μιας πόλης. Οσο μεγαλύτερα κέντρα τόσο περισσότερος χρόνος απαιτείται για να «ελεγχθεί» μία επιδημία, γεγονός που σχετίζεται με τον μεγάλο αριθμό των επαφών των κατοίκων μεγάλων πόλεων.

Εκτός από την Αττική, η Κοζάνη και τα Ιωάννινα είναι οι περιοχές όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς κρίσιμη. Οπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, από την Παρασκευή το βράδυ έως και προχθές, στην Κοζάνη, είχαν εντοπιστεί 44 νέα κρούσματα, με 100 επιβεβαιωμένες επαφές που είχαν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Στην Κοζάνη, προχθές υπήρχαν 181 ενεργά κρούσματα εκ των οποίων οκτώ νοσηλεύονταν. Αντίστοιχα, το ίδιο διάστημα είχαν εντοπιστεί στα Ιωάννινα 66 νέα κρούσματα και 147 επαφές αυτών, ενώ ήταν 200 τα ενεργά κρούσματα και 24 οι ασθενείς που νοσηλεύονταν. Σε αυτούς τους αριθμούς προστέθηκαν χθες 35 κρούσματα στην Κοζάνη και 13 στα Ιωάννινα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σημεία της Αττικής όπου εντοπίζεται διασπορά του ιού αλλά και πληθυσμός χωρίς εύκολη πρόσβαση σε εργαστηριακά τεστ.

Χθες, κλιμάκια του Οργανισμού βρέθηκαν στην πλατεία Αγίου Νικολάου στη Νίκαια, όπου ελέγχθηκαν 722 πολίτες για κορωνοϊό, εκ των οποίων 14 βρέθηκαν θετικοί. Στους ελέγχους αυτούς χρησιμοποιούνται rapid τεστ υψηλής ευαισθησίας. Μάλιστα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξετάζει τους τρόπους χρήσης των τεστ σε νοσοκομεία και σχολεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη του σχολικού έτους έχει ανασταλεί –λόγω κορωνοϊού– η λειτουργία σε 29 σχολικές μονάδες και 139 σχολικά τμήματα πανελλαδικά. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν υπάρχουν ενδείξεις διασποράς του ιού στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ