Υποτονική ζήτηση, χαμηλώνουν οι προσδοκίες στον Τουρισμό

27 Ιουλίου, 2020
Υποτονική ζήτηση, χαμηλώνουν οι προσδοκίες στον Τουρισμό
Υποτονική παραμένει η τουριστική ζήτηση, ακόμη και την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, με τις νέες κρατήσεις από τις αγορές του εξωτερικού να είναι λιγότερες των προσδοκιών.

Υποτονική παραμένει η τουριστική ζήτηση, ακόμη και την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, με τις νέες κρατήσεις από τις αγορές του εξωτερικού να είναι λιγότερες των προσδοκιών και τις ακυρώσεις να συνεχίζονται.

Στον αντίποδα, ο εσωτερικός τουρισμός δείχνει να ανεβαίνει, όπως σημειώνουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, και η κίνηση από Έλληνες τουρίστες αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέσα στον Αύγουστο.

Η κατάσταση είναι δυσκολότερη, σύμφωνα με ξενοδόχους, στους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, όπου καταγράφονται και οι περισσότερες ακυρώσεις από το εξωτερικό, με το κόστος για τη διενέργεια τεστ για τον κορωνοϊό να αποτελεί έναν ακόμη ανασταλτικό παράγοντα για ταξίδια από τις βαλκανικές χώρες.

Σημειώνεται πως από την Τρίτη, μετά από απόφαση των υπουργών Υγείας και Υποδομών – Μεταφορών η είσοδος στην Ελλάδα τουριστών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, έως και τις 4 Αυγούστου, θα επιτρέπεται μόνο με υγειονομικό διαβατήριο.

Η είσοδος στη χώρα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα αυτά έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19, εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. 

Χαμηλές προσδοκίες

Αν και στις αρχές του καλοκαιριού και ειδικά μετά το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων η τουριστική αγορά προσδοκούσε πως από τον Ιούλιο η ζήτηση από το εξωτερικό θα ανέκαμπτε, με τα σημερινά δεδομένα και με βάση τις κρατήσεις που έχουν γίνει για τον Αύγουστο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Σύμφωνα με επιχειρηματίες του χώρου, οι πληρότητες για τον επόμενο μήνα κυμαίνονται γύρω στο 30%, καλύτερα μεν από τον Ιούλιο, αλλά μακριά από τις αρχικές εκτιμήσεις. Αρχικός στόχος ήταν οι πληρότητες να φτάσουν κοντά στο 60% κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, κάτι που επίσης δείχνει να είναι δύσκολο.

Παραμένουν, επίσης, οι εκτιμήσεις πως ο ελληνικός τουρισμός θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια για να μπορέσει να ανακάμψει και να αποκτήσει τη δυναμική που είχε το 2019.

Χαμηλά βρίσκεται και ο πήχης των τουριστικών εσόδων, καθώς στην καλύτερη περίπτωση πέντε δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται φέτος να μπουν στο τουριστικό ταμείο (από τα 20 δισ. ευρώ που περίμενε φέτος η τουριστική αγορά πριν το ξέσπασμα της πανδημίας).

Στο πεντάμηνο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΤτΕ, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 78,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 614 εκατ. ευρώ.

Ρεπορτάζ: capital.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ