ΙΚΕΑ: Αποζημίωση 46 εκατ. δολ. για θάνατο µωρού από συρταριέρα

8 Ιανουαρίου, 2020
ΙΚΕΑ: Αποζημίωση 46 εκατ. δολ. για θάνατο µωρού από συρταριέρα
Αποζημίωση-ρεκόρ 46 εκ. δολαρίων θα πληρώσει η ΙΚΕΑ στους γονείς του δίχρονου Γιόζεφ Ντούντεκ, που καταπλακώθηκε από συρταριέρα της γνωστής πολυεθνικής.

Αποζημίωση-ρεκόρ 46 εκατομμυρίων δολαρίων συμφώνησε να πληρώσει η σουηδική εταιρία επίπλων ΙΚΕΑ στους γονείς του δίχρονου Γιόζεφ Ντούντεκ, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο τον Μάιο του 2017 στο σπίτι του στην Καλιφόρνια, όταν καταπλακώθηκε από συρταριέρα της γνωστής πολυεθνικής.

Ο μικρός Γιόζεφ αναποδογύρισε μια συρταριέρα Malm ύψους 76 εκατοστών και βάρους 32 κιλών, με αποτέλεσμα να τον πλακώσει στο λαιμό και να καταλήξει από ασφυξία. Η εταιρία, ένα χρόνο πριν από το δυστύχημα, είχε προχωρήσει στην ανάκληση του επίπλου εξαιτίας της αστάθειας που παρουσίαζε, και η οποία είχε ως τραγική συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους ακόμη τρία παιδιά, όλα δύο ετών.

Η ΙΚΕΑ αποζημίωσε τις οικογένειές τους με 50 εκατ. δολάρια και το 2017 ανανέωσε την ανάκληση, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο έπιπλο είναι επικίνδυνο γιατί μπορεί να αναποδογυρίσει αν δεν στηρίζεται στον τοίχο.

Οι δικηγόροι της οικογένειας Ντούντεκ τόνισαν πως τα 46 εκατ. δολάρια είναι το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες για θάνατο παιδιού. «Παρά το γεγονός ότι κανένας συμβιβασμός δεν μπορεί να αλλάξει τα τραγικά γεγονότα, είμαστε ευγνώμονες που έκλεισε η υπόθεση για το καλό της οικογένειας και όλων των εμπλεκομένων», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρίας, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της «να αντιμετωπίσει αυτό το πολύ σοβαρό θέμα οικιακής ασφάλειας».

Σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα της ΙΚΕΑ, έχουν καταγραφεί οχτώ καταγγελίες για θανάτους παιδιών από έπιπλα της εταιρίας. Από το 2016 ανακλήθηκαν 17,3 εκατομμύρια προϊόντα στις ΗΠΑ -η μεγαλύτερη στην ιστορία της εταιρίας- καθώς υπήρξαν σχεδόν 300 αναφορές ατυχημάτων και 144 τραυματισμοί παιδιών. Σύμφωνα με την αγωγή της οικογένειας Ντούντεκ, τον Ιούνιο του 2018 η ΙΚΕΑ γνώριζε για τους θανάτους που συνδέονται με την αστάθεια της συρταριέρας, ωστόσο δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Στο πλαίσιο του συμβιβασμού, η ΙΚΕΑ δεσμεύτηκε να κάνει ευρέως γνωστούς σε καταναλωτές σε όλο τον κόσμο τους κινδύνους του συγκεκριμένου επίπλου. Η οικογένεια, με τη σειρά της, υποσχέθηκε να δωρίσει 1 εκατομμύριο δολάρια σε οργανώσεις προστασίας μικρών παιδιών από επικίνδυνα προϊόντα.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους