Ιδρύουν σωματείο οι διανομείς ντελίβερι στην Κρήτη!

11 Οκτωβρίου, 2018
Ιδρύουν σωματείο οι διανομείς ντελίβερι στην Κρήτη!
Κίνηση για την ίδρυση σωματείου πραγματοποίησαν διανομείς στην Κρήτη, σε μια προσπάθεια να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στις καθημερινές δυσκολίες που συναντούν.

Ιδρύουν σωματείο οι διανομείς ντελίβερι στην Κρήτη!

Κίνηση για την ίδρυση σωματείου πραγματοποίησαν διανομείς στην Κρήτη, σε μια προσπάθεια να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στις καθημερινές δυσκολίες που συναντούν. Δουλεύοντας όπως χαρακτηριστικά λέγεται για «το μεροκάματο του τρόπου», το ντελίβερι αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πλέον απροστάτευτα επαγγέλματα που ανήκει στον κλάδο της εστίασης. Οι ντελιβεράδες των Χανίων πραγματοποίησαν την Κυριακή 7/10 μια πρώτη συνάντηση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες προκειμένου να συσταθεί συνδικαλιστικό σωματείο.

«Στόχος μας είναι να συστήσουμε ένα σωματείο ώστε να αποκτήσουμε μια φωνή να μπορούμε να έχουμε κάποια αιτήματα στους εργοδότες. Η αντιμετώπιση από το 90% των εργοδοτών είναι απαράδεκτη απέναντί μας. Τόσο στα μισθολογικά όσο και στα ασφαλιστικά θέματα. Τα μηχανάκια που εργαζόμαστε σε πολλά καταστήματα είναι δικά μας, η βενζίνη μας λένε ότι θα την πληρώνουμε εμείς, ο εξοπλισμός όπως τα αδιάβροχα θα πρέπει να αγοράσουμε εμείς. Δεν έχουμε ούτε τα απαραίτητα! Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε από το μισθό μας να αγοράσουμε αδιάβροχα. Αν θέλεις ντελιβερά εξόπλισε τον!» ανάφερε ο Στέλιος που ανέλαβε την πρωτοβουλία σύστασης σωματείου.

Πέρα από τα μισθολογικά και τα εργασιακά θέματα υπάρχει και το ζήτημα της έντασης στην εργασία. «Μας λένε “ντελιβεράς είσαι, τι θέλεις;” Τρέχουμε από τη μια παραγγελία στην άλλη. Αν περιμένεις στα φανάρια η παραγγελία θα καθυστερήσει, ο πελάτης θα παραπονεθεί για αυτό και αναγκαζόμαστε και περνάμε τα φανάρια με κόκκινο, μπαίνουμε σε μονόδρομους, έχουμε ατυχήματα. Οι εργοδότες δεν το καταλαβαίνουν αυτό! Η μόνιμη κουβέντα τους είναι ότι γιατί άργησε η παραγγελία» λέει ο Στέλιος.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι:«Στο επόμενο διάστημα στο Εργατικό Κέντρο θα γίνει νέα συγκέντρωση προκειμένου «να μαζευτούν τα αναγκαία μέλη ώστε να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε καλύτερα με τους εργοδότες. Τα μέλη του σωματείου πρέπει να γνωρίζουν τι προβλέπει η νομοθεσία γιατί διαφορετικά είσαι ξεγραμμένος. Δυστυχώς όμως οι συνάδελφοι φοβούνται πολύ ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, ότι κανένας δεν θα τους ξαναπάρει στη δουλειά. Εμείς λέμε ότι πρέπει να σταματήσει ο φόβος και να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε».

Οι κακουχίες, η εξαιρετικά χαμηλή αμοιβή, οι ευρύτερες συνθήκες εργασίας ασκούν τεράστια πίεση στο ήδη σκληροτράχηλο επάγγελμα του ντελιβερά, θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο όχι μόνο την οικονομική του επιβίωση, αλλά και την ίδια του τη ζωή.

Κρούσματα όπως αυτός στις 2/10 όπου αυτοκίνητο συγκρούστηκε με διερχόμενο ντελίβερι μηχανάκιεν ώρα εργασίας τραυματίζονταςτον οδηγό να τραυματιστεί στα πόδια, ενώ ο οδηγός του αυτοκινήτου «έγινε καπνός» εγκαταλείποντας τον θύμα, απλώς θυμίζουν τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κάτω από τις ασκείται το επάγγελμα.

Μάλιστα κινητοποιήσεις προηγήθηκαν ήδη σε δύο δόσεις στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη στις 2/10 και η δεύτερη τις 5/10. Βασικά αιτήματα ήταν η επιστροφή στη θέση τους για τουςντελιβεράδεςπου απολύθηκανεπειδή διεκδίκησαντην πληρωμή των βραδινών μεροκάματων, τις Κυριακές, τις αργίες και τις υπερωρίες τους, όπως και καταβολή των δεδουλευμένων, όπου χρωστούνται

«Αν διεκδικήσεις, απολύεσαι»

Από την μεριά του ο Μάρκος Καρύδης, μέλος του συνδικάτου επισιτισμού τουρισμού Θεσσαλονίκης, μπουφετζής σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας στην Θεσσαλονίκη, αναφέροντας την προσωπική του πείρα τόνισε πως «τα προβλήματα στον κλάδο είναι γνωστά πλέον. Εργοδότες δεν ασφαλίζουν και όταν ασφαλίζουν, ασφαλίζουν μερικώς στην καλύτερη περίπτωση. Δεν πληρώνουν δώρα, άδειες, προσαυξήσεις, Κυριακές και αργίες.Και αν πας να διεκδικήσεις όλα αυτά, που είναι ο νόμος, απολύεσαι. Ζητάμε πι συλλογικές συμβάσεις να κηρυχτούν υποχρεωτικές για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και ειδικότερα να αντιμετωπιστούν προβλήματα των διανομέων φαγητού οι οποίοι θέτουν τον εαυτό τους σε τεράστιο κίνδυνο καθημερινά, με τα έξοδα να είναι αφόρητα».

«Πολλά θανατηφόρα ατυχήματα»

Ο Βασίλης Κεφάλας μέλος της διοίκησης επισιτισμού τουρισμού Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας και της επιτροπής αγώνα διανομέων Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως:«Το τελευταίο χρόνο πολλοί συνάδελφοι μας είναι νεκροί. Πολλά από αυτά είναι ατυχήματα καθημερινά τα οποία δεν δημοσιεύονται και πρέπει, απαιτούμε, να ψηφιστεί ένα πολύ συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα υποχρεώνει τους εργοδότες που διατηρούν τμήμα ντελίβερι στην επιχείρηση τους να μας παρέχουν το μέσο εργασίας, όλο τον εξοπλισμό κράνος, μπουφάν, αδιάβροχο και ότι άλλο χρειαζόμαστε».

Το ντελίβερι αποτελεί ζωτικό κλάδο της εστίασης που συνεισφέρει τα μέγιστα στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών, ενώ θεωρείται συνώνυμο του αγαπημένου σε όλους fastfood. Τα προβλήματα, ωστόσο, που έχουν συσσωρευθεί εις βάρος των διανομέων έφτασαν πλέον σε τέτοιο βαθμό, που χρειάζεται άμεση παρέμβαση για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η δύναμη βρίσκεται στην ενότητα. Γι’ αυτό και μόνο ως ενότητα ο κλάδος της εστίασης μπορεί να δυναμώσει ακόμα περισσότερο.  


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους