Η μεγάλη θρεπτική αξία του ελληνικού κατσικίσιου γάλακτος και η δυναμική των ελληνικών παραγωγών

17 Οκτωβρίου, 2018
Η μεγάλη θρεπτική αξία του ελληνικού κατσικίσιου γάλακτος και η δυναμική των ελληνικών παραγωγών
Τα ελληνικά προϊόντα «ταξιδεύουν» σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας συνήθως εκ των κορυφαίων, αν όχι τα κορυφαία, προϊόντα στην κατηγορία που ανήκουν

Η μεγάλη θρεπτική αξία του ελληνικού κατσικίσιου γάλακτος και η δυναμική των ελληνικών παραγωγών

Τα ελληνικά προϊόντα «ταξιδεύουν» σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας συνήθως εκ των κορυφαίων, αν όχι τα κορυφαία, προϊόντα στην κατηγορία που ανήκουν. Μια τέτοια περίπτωση που έχει κατακλύσει τις ευρωπαϊκές αγορές είναι το κατσικίσιο γάλα.

Με καταγωγή… από την κατσίκα Αμάλθεια που έτρεφε τον Δία σε όλη την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας, το κατσικίσιο γάλα και τα προϊόντα που παράγονται από αυτό αποτέλεσαν και αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής των Ελλήνων. Άλλωστε, είναι σε όλους γνωστά τα πολύτιμα πλεονεκτήματα του γίδινου γάλακτος στο θρεπτικό κομμάτι, με αρκετές κλινικές έρευνες να πιστοποιούν ότι είναι μάλιστα και υποαλλεργικό.

Οι ιδανικές συνθήκες εκτροφής κατσικιών στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την μεγάλη παράδοση στον χώρο, δικαιολογούν μάλιστα ότι σήμερα η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε πληθυσμό γιδιών με περίπου 4,5 εκατομμύρια (πρώτη στη γιδοτροφία με 47,6% των αρμεγόμενων γιδιών της ΕΕ).

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Γεώργιος Αρσένος, οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν τις ευεργετικές ιδιαιτερότητες του κατσικίσιου γάλακτος, ενώ γνωρίζουν τα προβλήματα τροφικών αλλεργιών που σχετίζονται με την κατανάλωση αγελαδινού γάλατος. Η δυσανεξία και η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα απασχολεί παιδιάτρους και γονείς. Σε σύγκριση με το αγελαδινό, το κατσικίσιο γάλα έχει μοναδικά χαρακτηριστικά όπως υψηλή πεπτικότητα και υποαλλεργικότητα και σημαντικός αριθμός επιστημόνων το συνιστά για άτομα που είναι αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα. Ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν ότι 40%-100% των ατόμων που είναι αλλεργικοί στο αγελαδινό γάλα, μπορούν να καταναλώσουν γίδινο γάλα χωρίς κανένα πρόβλημα!

Επίσης, βρέφη με προβλήματα στο γαστρεντερικό εξαιτίας του αγελαδινού γάλακτος, θεραπεύτηκαν μετά από κατανάλωση γίδινου. Οι ευεργετικές ιδιότητες του κατσικίσιου γάλακτος αυξάνουν σταδιακά την αξία σε ένα προϊόν που η Ελλάδα έχει σημαντική παραγωγή και προοπτικές ανάπτυξης.

Οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή και μεταποίηση του κατσικίσιου γάλακτος στη χώρα έχουν μόνο να κερδίσουν αν μπουν στη διαδικασία να διερευνήσουν τις προοπτικές που κρύβονται. Ήδη μια πρώτη σημαντική εξέλιξη που ίσως σημαίνει πολλά για τη συνέχεια, είναι η είσοδος στην αγορά του παστεριωμένου γίδινου γάλακτος αλλά και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων αποκλειστικά από γίδινο γάλα. 

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω, φυσικά, το μέλλον απαιτεί βιώσιμες εκτροφές για παραγωγή υψηλής ποιότητας γάλακτος και, επίσης, ενσωμάτωση καινοτομιών και σύγχρονων τεχνολογιών σε όλα τα στάδια παραγωγής και μεταποίησης.

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους