Η «Κρητών Άρτος» στα χέρια Άραβα επιχειρηματία

5 Φεβρουαρίου, 2019
Η «Κρητών Άρτος» στα χέρια Άραβα επιχειρηματία
Αίσθηση έχει προκαλέσει η αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Κρητικής εταιρίας παραγωγής παξιμαδιών «Κρητών Άρτος». Η ελληνική εταιρία βρίσκεται πλέον στα χέρια της SwitzGroup

Η «Κρητών Άρτος» στα χέρια Άραβα επιχειρηματία

Αίσθηση έχει προκαλέσει η αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Κρητικής εταιρίας παραγωγής παξιμαδιών «Κρητών Άρτος». Η ελληνική εταιρία βρίσκεται πλέον στα χέρια της SwitzGroup, επικεφαλής της οποίας είναι, τις τρεις τελευταίες δεκαετίες ο Άραβας επιχειρηματίας Taizoon Khorakiwala.

Στο πλαίσιο εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής που πραγματοποιήθηκε, το 60,55% του συνόλου των μετοχών της «Κρητών Άρτος Ανώνυμη Εμπορική και Βιοτεχνική Εταιρεία» βρίσκεται πλέον στον έλεγχο εταιρείας συμφερόντων του SwitzGroup.

Ποια είναι η SwitzGroup

Ο διεθνής όμιλος ιδρύθηκε από τον Άραβα επιχειρηματία Taizoon Khorakiwala τον Ιανουάριο του 1980, που στην ουσία μετεξέλιξε την επιχείρηση αρτοποιίας του πατέρα του, με τους 12 υπαλλήλους στο Αλ Κομπάρ της Σαουδικής Αραβίας και την μετέτρεψε σε σχεδόν… πολυεθνική εταιρία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η SwitzGroup εν έτει 2019 συνεχίζει να είναι μια οικογενειοκρατούμενη επιχείρηση, η οποία όμως πραγματοποιεί πωλήσεις που αγγίζουν τα 250 εκατ. δολάρια, απασχολεί 4.500 υπαλλήλους παγκοσμίως και δραστηριοποιείται στην αρτοβιομηχανία σε 9 χώρες, μεταξύ των οποίων σε Ομάν, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Σρι Λάνκα, κ.ά.

Στρατηγικές κινήσεις ανάπτυξης με φόντο την Ελλάδα

Η έδρα της SwitzGroup βρίσκεται στο Ντουμπάι, όπου εκεί λαμβάνονται και οι σημαντικές αποφάσεις. Πάγια τακτική της εταιρίας είναι να αποκτά μετοχές σε μεγάλες εταιρίες που ασχολούνται με την αρτοποιία και την εστίαση και την αρχή για την πιθανή του δραστηριοποίηση στη χώρα μας την είχε κάνει ήδη από τις αρχές του 2018, όταν είχε διατυπώσει προσφορά πολλών εκατ. ευρώ για την απόκτηση της εταιρίας «Παγωτά Δωδώνη».

Ωστόσο, η συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει, ακόμα τουλάχιστον, προχωρήσει, ενώ έτσι και αλλιώς το ενδεχόμενο της πώλησης στον Άραβα επιχειρηματία φαίνεται ότι είναι το λιγότερο πιθανό σε σχέση με τις άλλες προσφορές.

Διατηρώντας το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, πραγματοποιήθηκε στροφή σε άλλες επιχειρήσεις, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η «Κρητών Άρτος». Η «Κρητών Άρτος» με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης και έτος ίδρυσης το 2004, ουσιαστικά προήλθε από την εξαγορά μιας παλιάς οικογενειακής βιοτεχνίας παραγωγής Κρητικών παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων. Τον Απρίλιο του 2005 μετεγκαθίσταται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 3000 τ.μ. και τον ίδιο χρόνο δημιουργεί στον κλάδο την κατηγορία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη εταιρία που έκανε παραγωγή κρητικών αρτοσκευασμάτων με την επωνυμία μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ ενώ, σήμερα οι κτιριακές της υποδομές ξεπερνούν τα 4.000 τ.μ.

Με πληροφορίες από fmvoice.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους