Η ελληνική τουριστική επιχειρηματικότητα πρέπει να εκσυγχρονιστεί πριν να είναι πολύ αργά

8 Αυγούστου, 2018
Η ελληνική τουριστική επιχειρηματικότητα πρέπει να εκσυγχρονιστεί πριν να είναι πολύ αργά
Όπως έχει τονιστεί πολλές φορές από το ΠΑΣΚΚΕΔΙ, η αρνητική εμπειρία ενός θαμώνα σε ένα εστιατόριο ή ξενοδοχείο μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά στο όνομα του καταστήματος

Η ελληνική τουριστική επιχειρηματικότητα πρέπει να εκσυγχρονιστεί πριν να είναι πολύ αργά

Όπως έχει τονιστεί πολλές φορές από το ΠΑΣΚΚΕΔΙ, η αρνητική εμπειρία ενός θαμώνα σε ένα εστιατόριο ή ξενοδοχείο μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά στο όνομα του καταστήματος. Δεν λένε τυχαία, άλλωστε, ότι τα κακά νέα κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα πιο γρήγορα από τα θετικά…

 Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το περιστατικό μιας τουρίστριας από το Ισραήλ, η οποία, ευρισκόμενη σε διακοπές στην ορεινή Κρήτη με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά τους, ζήτησε να πληρώσει με κάρτα σε μια παραδοσιακή ταβέρνα. Ή έτσι νόμιζε… Η έλλειψη μηχανήματος POS οδήγησε τη γυναίκα στην ανάληψη χρημάτων από κοντινό ATM προκειμένου να πληρώσει. Φυσικά, πέρα από την ωραία γεύση της γαστρονομικής εμπειρίας, έμεινε αναλλοίωτη στην μνήμη της η «πικρή» αυτή έλλειψη ενός καταστήματος εστίασης εν έτη 2018! 

Πολλά περιστατικά αμαυρώνουν την ελληνική φιλοξενία

Περιστατικά όπως το παραπάνω, δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένα στην Ελλάδα, πλήττοντας καθοριστικά την εικόνα της χώρας συνολικά στους τουρίστες του εξωτερικού. Και όλο αυτό σε μια χώρα που έχει θέσει ως βασικό στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος, προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα του συνεχώς μεταβαλλόμενου από γεωπολιτικές συνθήκες ανταγωνισμού της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Τέτοιες συμπεριφορές έχουν τη βάση τους στο γεγονός ότι ο ξένος τουρίστας αντιμετωπίζεται διαφορετικά απ’ ό, τι ο Έλληνας. Τρανή απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί η τύπου «απόδειξη» που παρέδωσε καταστηματάρχης στην Κάρπαθο σε πελάτη από την Ελλάδα: ένα πρόχειρο δελτίο παραγγελίας από το μπλοκάκι στο οποίο σημειώνει ο σερβιτόρος τις επιλογές του πελάτη! Στο δελτίο παραγγελίας, εκτός από την τιμή των πιάτων της παραγγελίας, αναγραφόταν στην κορυφή και το «διακριτικό»: «Έλληνες». 

Τέτοια φαινόμενα θεωρούνταν γνωρίσματα μιας άλλης, οριστικά παρελθούσας εποχής και ότι είχαν εξαλειφθεί. Στην πράξη ισχύει μάλλον το αντίθετο. 

Σε άλλο σχετικό περιστατικό, ο Πέτρος και η Κατερίνα αποφάσισαν να κάνουν μια σύντομη εκδρομή το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ένα παραθαλάσσιο χωριό της βόρειας Εύβοιας, αναζητώντας μέσω γνωστής πλατφόρμας κρατήσεων δωμάτιο που δέχεται κατοικίδια. Η τιμή ήταν αξιοπρεπής και οι φωτογραφίες έδειχναν ένα κατάλυμα καθαρό, το οποίο διαφήμιζε επιπλέον ότι διαθέτει… ιδιωτική παραλία. Η πραγματικότητα, ωστόσο, απείχε πολύ από τις περιγραφές: ο σκύλος δεν ήταν καλοδεχούμενος, η δε εξυπηρέτηση ήταν γεμάτη αγένεια και πολλές… πάρα πολλές ελλείψεις! 

Συμπέρασμα: ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να λειτουργήσει με σύγχρονη νοοτροπία

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό κουβαλάνε το βαρύ φορτίο της εκπροσώπησης του ονόματος της ίδιας της Ελλάδας. Συν τοις άλλοις, ο τουρισμός αποτελούσε και αποτελεί τη βαριά «βιομηχανία» της χώρας, στηριζόμενη σε διαχρονικές αξίες όπως η φιλοξενία, η εξυπηρέτηση και ο σεβασμός. Τα «εύκολα» χρήματα από πραγματικές «εφόδους» στα πορτοφόλια των καταναλωτών πρέπει να αντικατασταθούν από ποιότητα σε όλα τα επίπεδα εξυπηρέτησης.

Αν πρώτα απ’ όλα, οι ίδιες οι επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης δεν βαδίσουν πάνω σε αυτές τις υψηλές αξίες, αφήνοντας στην άκρη αρνητικές συμπεριφορές παλιού τύπου όπως οι παραπάνω, είναι αδύνατο να επανέλθει άνθιση όχι μόνο στον ελληνικό τουρισμό αλλά και ευρύτερα στην ελληνική οικονομία.  

Του Αντώνη Καραμπουρνιώτη


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους