Η αντιδικία του ΠΑΣΚΚΕΔΙ με τον έμπορο ΟΠΙ: μία νίκη μεγάλης σημασίας που πέτυχε το Σωματείο

27 Ιουλίου, 2018
Η αντιδικία του ΠΑΣΚΚΕΔΙ με τον έμπορο ΟΠΙ: μία νίκη μεγάλης σημασίας που πέτυχε το Σωματείο
Μια από τις πρώτες «δουλειές» που ανέλαβε ο ΟΠΙ με τον νέο του ρόλο του εμπόρου, ήταν να συκοφαντήσει το ΠΑΣΚΚΕΔΙ, προκειμένου να ευνοήσει τα εμπορικά συμφέροντα των μελών της ΕΥΕΔ

Η αντιδικία του ΠΑΣΚΚΕΔΙ με τον ΟΠΙ: μία νίκη μεγάλης σημασίας που πέτυχε το Σωματείο

Η εκκωφαντική απουσία του ΟΠΙ!

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και ο κύριος σκοπός του κατά το νόμο είναι η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς της προστασίας των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Από την ίδρυσή του, στα καθήκοντά του εντάσσεται και η εποπτεία των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ), όπως η Αυτοδιαχείριση και η GEA, ή των Ανεξαρτήτων Οντοτήτων Διαχείρισης (ΑΟΔ), όπως η ΑΕΠΙ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα άσχημα γεγονότα που έγιναν στην ΑΕΠΙ, οφείλονται και στο γεγονός ότι, μέχρι να αναγκαστεί από τον υπουργό Νίκο Ξυδάκη, ο ΟΠΙ ποτέ δεν πραγματοποίησε κανέναν έλεγχο στην άλλοτε ΑΕΠΙ επί 20 χρόνια, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες της να αλωνίζουν ανενόχλητοι!

Δείγμα της… δουλειάς του ΟΠΙ μπορείτε να «δείτε» εδώ! Όχι, δεν έχει γίνει λάθος: το έγγραφο είναι κενό! Πρόκειται για εκτύπωση από το website του ΟΠΙ όπως δημιουργήθηκε το 2013 και συγκεκριμένα της σελίδας με τον τίτλο «ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΟΣΔ» που δεν περιέχει απολύτως τίποτα – και παραμένει έτσι μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές (27-07-2018)!

Ο νέος, εμπορικός ρόλος του ΟΠΙ

Από τον Ιούνιο 2018, με τροπολογία της Κυβέρνησης, από ελεγκτική Αρχή των ΟΣΔ και των ΑΟΔ, ο ΟΠΙ μετατράπηκε σε κρατική ΑΣΔ, καθώς ανέλαβε για 2 χρόνια τη λειτουργία της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ). Σκοπός του ήταν η εκπροσώπηση του ρεπερτορίου των μελών της άλλοτε ΑΕΠΙ, που απλώς δεν ήθελαν να εγγραφούν στην Αυτοδιαχείριση ή να ιδρύσουν νέο φορέα (ΟΣΔ ή ΑΟΔ).

Με απλά λόγια, η Κυβέρνηση υποχώρησε στα αιτήματα ορισμένων μουσικών δημιουργών και μετέτρεψε τον ΟΠΙ από ελεγκτή (όπως ήταν και θα έπρεπε να παραμείνει) σε ΑΟΔ, δηλαδή σε επιχείρηση που ανταγωνίζεται τους υπόλοιπους ΟΣΔ και τις ΑΟΔ!

Επισημαίνεται ότι η εκμετάλλευση / αδειοδότηση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων είναι αμιγώς εμπορική δραστηριότητα και γι’ αυτό υπάγεται σε ΦΠΑ 24%!

Η αντιπαράθεση του εμπόρου – ΟΠΙ με το ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Μια από τις πρώτες «δουλειές» που ανέλαβε ο ΟΠΙ με τον νέο του ρόλο του εμπόρου, ήταν να προσπαθήσει να συκοφαντήσει το ΠΑΣΚΚΕΔΙ, προκειμένου να ευνοήσει τα εμπορικά συμφέροντα των μελών της ΕΥΕΔ, αναρτώντας το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

Βεβαίως, το ΠΑΣΚΚΕΔΙ είχε ήδη απαντήσει με απόλυτη επάρκεια σε όλες τις ανακρίβειες που αρχικά απηύθυνε ο ΟΠΙ σε αλληλογραφία με το Σωματείο μας και οι οποίες, στη συνέχεια, αναφέρθηκαν στο παραπάνω Δελτίο Τύπου. Η προκαταρκτική απάντηση του ΠΑΣΚΚΕΔΙ εδώ.

Ωστόσο, το εμπορικό συμφέρον των πελατών του εμπόρου – ΟΠΙ φαίνεται πως είναι μεγαλύτερο από την υποχρέωσή του να υπηρετεί το Δημόσιο Συμφέρον και τη νομιμότητα, οπότε το Δελτίο Τύπου ανέβηκε στη ιστοσελίδα του ΟΠΙ χωρίς καμιά αλλαγή, προκειμένου να τρομοκρατήσει τα μέλη του ΠΑΣΚΚΕΔΙ και να σταματήσει το έργο του.

Η απάντηση του ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Το ΠΑΣΚΚΕΔΙ αντέδρασε αστραπιαία και υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με τη Soundreef®, την πρώτη και μεγαλύτερη ΑΟΔ στην Ευρώπη. Αμέσως ενημέρωσε μέσω εγγράφου τον ΟΠΙ (αν και δεν έχουμε ακόμη λάβει αριθ. πρωτοκόλλου της αίτησής μας). Αναμένοντας ο ΟΠΙ να πράξει τα νόμιμα, δηλαδή να κατεβάσει το επαίσχυντο Δελτίο Τύπου και να το αντικαταστήσει, μπορείτε να δείτε τι πραγματικά έχει συμβεί, ανατρέχοντας στο σχετικό Δελτίο Τύπου του ΠΑΣΚΚΕΔΙ εδώ.

Οι επόμενες ενέργειες του ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Τα μέλη του ΠΑΣΚΚΕΔΙ δεν χρειάζεται να διατρέχουν καμία ανησυχία. Ήδη η έναρξη της συνεργασίας με τη Soundreef® έχει εκπληρώσει τον απώτερο σκοπό του ΠΑΣΚΚΕΔΙ: την απόλυτη κατοχύρωση των εγγεγραμμένων μελών του, παρέχοντας τη βέλτιστη λύση που υπάρχει στην Ευρώπη!

Στο ίδιο πλαίσιο, έχει ανατεθεί στο Νομικό Τμήμα του ΠΑΣΚΚΕΔΙ να προσβάλει στο ΣτΕ την Υπουργική Απόφαση σύστασης της ΕΥΕΔ και μέσω αυτής, τον Νόμο με τον οποίο ο ΟΠΙ μετατράπηκε από ελεγκτής σε έμπορος – ΑΟΔ.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους