Η υγεία των παιδιών μας στο βωμό του χρήματος

9 Σεπτεμβρίου, 2021
ΠΑΙΔΑΚΙ

Οι πόρτες των σχολείων ετοιμάζονται να ανοίξουν τη Δευτέρα και “ειδικοί” αλλά και υπουργοί έχουν πιάσει… δουλίτσα προκειμένου να τρομάξουν τους γονείς και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Πρώτη από όλους η υφυπουργός Υγείας που μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως: «Έτσι κι αλλιώς, τα παιδιά έρχονταν σε επαφή με άλλα παιδιά και όλο αυτό το διάστημα, πριν αρχίσει το σχολείο. Προφανώς και τα παιδιά δεν ήταν σε επαφή με 300 παιδιά που θα πάνε στο σχολείο, όταν παίζουν με φίλους τους, όμως με βάση τα νέα πρωτόκολλα ούτε όταν ανοίξουν τα σχολεία θα είναι στον ίδιο χώρο με 300 παιδιά».

«Προφανώς θα διαγνωστούν κρούσματα, διότι τώρα γίνονται οι έλεγχοι και εντοπίζονται και όσοι δεν έχουν συμπτώματα», είπε η κ. Μακρή.

Για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την ύπαρξη κρουσμάτων σε μια τάξη, και το όριο της νόσησης άνω του 50% του τμήματος, ώστε αυτό να κλείσει, η Υφυπουργός Παιδείας ανέφερε πως «οι γονείς όπως και οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά έχουν έως τώρα συνεργαστεί άριστα και το ίδιο θα συνεχίσουν να κάνουν. Αν τυχόν διαπιστωθεί κρούσμα σε μία τάξη, είναι τόσο μεγάλος ο έλεγχος, είναι τόσο καλή η ιχνηλάτηση, που θα γίνεται με self test, ώστε η νόσηση του 50%+1 παιδιών μιας τάξης, ώστε να κλείσει το τμήμα, δεν φαίνεται εύκολο, με βάση και τις οδηγίες των ειδικών».

«Η δια ζώσης διδασκαλία είναι απαραίτητη στα παιδιά, εμείς την επιζητούμε με κανόνες για την ομαλή λειτουργία των σχολείων», επεσήμανε.

Η κ. Μακρή είπε ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό των παιδιών 15-18 ετών που έχουν κάνει το εμβόλιο και προσεγγίζει το 20% του πληθυσμού τους, ενώ χαμηλό παραμένει το ποσοστό εμβολιασμού των παιδιών 12-15 ετών.

«Είναι χαμηλά τα ποσοστά, ο εμβολιασμός δεν θα γίνει υποχρεωτικός, αλλά όλη αυτή η καμπάνια ενημέρωσης και η συμμετοχή των παιδιάτρων στην διαδικασία, με εμβολιασμούς και στο σπίτι, θα αποδώσει, προφανώς όχι πλήρως», συμπλήρωσε η κ. Μακρή.

«Δεν είναι ρίσκο για τον εμβολιασμένο μαθητή η παρακολούθηση μαθημάτων, ρίσκο δεν είναι να εμβολιάσεις ένα παιδί, αλλά για όσους δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους», είπε η κ. Μακρή, λέγοντας ότι καθώς πολλά παιδιά είναι ασυμπτωματικά, είναι καταλυτική η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ.

Αναφορά με τα παιδιά σε κάθε τμήμα, η κ. Μακρή είπε ότι «Ο μέσος όρος μαθητών είναι 17 παιδιά ανά τάξη στο Δημοτικό και 19 παιδιά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση», υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι μεγάλη η διαφορά στα αστικά κέντρα λόγω του μικρότερου αριθμού σε νησιά» και ότι «ο αριθμός των 27 μαθητών ανά τάξη δεν ξεπερνιέται πουθενά».

Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία: Δύσκολο να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά από Δεκέμβριο και μετά λόγω της Δέλτα

Παράληλλα και οι παιδίατροι μπήκαν στο “κόλπο” (50άρι κάθε εμβόλιο είναι αυτό) και τονίζουν πως θα κλείσου τα σχολεία μετά τον Δεκέμβριο, λόγω μεταλλάξεων.

“Η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά και τα προσβάλλει πιο βαριά. Ο προηγούμενος ιός δεν τα έπιανε τα παιδιά. Έπιανε το 7% και το περνούσαν και πολύ ελαφριά. Γι’ αυτό λέγαμε δεν μας πειράζει για τα παιδιά, τι θα πάθουν; Άρα με τη Δέλτα μετάλλαξη, είναι και πιο εύκολη η μετάδοση και πιο βαριά η νόσος στα παιδιά. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος, συνολικά για την κατάσταση που θα επικρατήσει μέσα στον χειμώνα”, τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής Κωνσταντόπουλος.

Κλείνουν σχολεία στις ΗΠΑ – Γέμισαν τα παιδιατρικά νοσοκομεία

Όσο ο ιός Δέλτα “σκοράρει” με υψηλά ποσοστά μετάδοσης, εκατομμύρια παιδιά κάτω των 12 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες -τα οποία δεν μπορούν προς το παρόν να εμβολιαστούν- περνούν ώρες καθημερινά μέσα στο σχολείο και μολύνουν το ένα το άλλο.

Έτσι πλέον, το 1/5 των συνολικών νέων μολύνσεων αφορούν σε παιδιά, ενώ την ίδια στιγμή, γέμισαν τα παιδιατρικά νοσοκομεία με νοσηλείες Covid-19. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής κάνει πλέον λόγο για παιδιατρικές νοσηλείες που σημειώνουν “ιστορικό υψηλό” σε συνθήκες πανδημίας.

“Πολύ δύσκολα είναι τα πράγματα”, σχολιάζει στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Κωνσταντόπουλος και εξηγεί: “Στην Αμερική που άνοιξαν τέλος Ιουλίου τα σχολεία σε ορισμένες Πολιτείες, τώρα τα έχουν κλείσει. Επομένως κι εμείς θα ακολουθήσουμε τον ίδιο ρυθμό. Κι ο λόγος είναι ο εξής: Όταν πέρυσι από το πρώτο μέχρι το τρίτο κύμα, ξεκινήσαμε με 7% νοσηρότητα στα παιδιά, μετά ανέβηκε στο 15% και τώρα έχει ανέβει στο 20%. Άρα ο ένας στους πέντε που αρρωσταίνει είναι παιδί”, όπως λέει ο ίδιος.

Δυστυχώς, τα παιδιά κάτω των 12 ετών ξεκινούν τη νέα σχολική χρονιά συνολικά ανεμβολίαστα, καθώς στις ηλικίες αυτές τα εμβόλια κατά της Covid-19 δεν έχουν λάβει ακόμη έγκριση από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές.

Στους έφηβους από 12 έως 17 ετών, οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα βρίσκονται ακόμη στα “σπάργανα”, καθώς συνολικά δεν ξεπερνούν το 5,1%, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).

“Μέχρι τα Χριστούγεννα και τα μέσα Δεκεμβρίου, δεν προβλέπω να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Οι εμβολιασμοί -αν αρχίσουν στα παιδιά- θα αρχίσουν από αρχές Οκτωβρίου. Για να έχουμε κάλυψη, όμως, δεν θα φτάσουμε ποτέ στα νούμερα που θέλουμε. Δηλαδή στα νούμερα που θα βοηθούσαν να μην αρρωσταίνουν τα παιδιά και να μην κλείνουν τα σχολεία. Θα εμβολιαστούν πολύ λίγα παιδιά. Κι εκείνο το οποίο φοβάμαι είναι, ότι επειδή τα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί και ούτε προλαβαίνουν να εμβολιαστούν επαρκώς μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία σε μερικές μέρες, δεν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά και μετά τον Δεκέμβριο”, αναφέρει ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Είναι και ο λόγος, που ο ίδιος εισηγήθηκε την περασμένη Τρίτη (7/9) στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να αναλάβουν τους εμβολιασμούς των παιδιών οι παιδίατροι. Είναι ο μόνος τρόπος, όπως είπε, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί των παιδιών:

“Ευτυχώς αποδέχθηκε την πρότασή μας ο πρωθυπουργός, να αναλάβουμε εμείς οι παιδίατροι τους εμβολιασμούς των παιδιών. Γιατί έχουμε δύο προβλήματα: πρώτον να πείσουμε τους γονείς και δεύτερον να πείσουμε τα παιδιά. Τον παιδίατρο, ο γονιός τον εμπιστεύεται. Τον θεωρεί οικογενειακό γιατρό. Το εξήγησα στον πρωθυπουργό και το κατάλαβε”, επισημαίνει ο Καθηγητής.

Κωνσταντόπουλος: “Το 1 στα 10 παιδιά θα νοσήσει βαριά – Δεν θα τηρηθεί στην πράξη το κλείσιμο του τμήματος στο 50% +1 των κρουσμάτων”

Δύο έφηβοι έχουν χαθεί μέχρι σήμερα από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, ενώ συνολικά έχουν νοσηλευθεί από επιπλοκές του ιού σε όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας 230 παιδιά. Οι γιατροί εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά μέσα στον ερχόμενο χειμώνα.

Ο Καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος αναλύει τα στοιχεία:

“Το 10% των παιδιών που αρρωσταίνουν από Covid-19 το περνάνε βαριά και ορισμένα μπαίνουν στην Εντατική. Ήδη στη χώρα μας έχουν χαθεί δύο έφηβοι που είχαν υποκείμενο νόσημα βέβαια και είχαν εισαχθεί σε ΜΕΘ. Έχουμε παιδιά που νοσηλεύονται όλο το χρόνο με βαριά Covid-19 στο νοσοκομείο. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, γύρω στα 230 παιδιά βρέθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων. Άρα δεν είναι αθώα αρρώστια. Δεν μπορώ να προβλέψω απόλυτα τι θα γίνει, αλλά αν δεν τηρηθούν τα μέτρα σωστά και ανοίξουν τα σχολεία και νοσήσουν πολλά παιδιά, θα πάνε παιδιά στην Εντατική. Δεν έχω κανένα ενδοιασμό γι’ αυτό. Θα βρεθούν παιδιά στην Εντατική”, λέει.

Τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα τα προστατεύσει -σε βαθμό που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 90%– η σωστή και διαρκής χρήση της μάσκας στο σχολείο, αλλά και ο διαρκής καλός αερισμός των χώρων, όπως λέει ο ίδιος:

“Πρέπει να φοράνε τις μάσκες στις τάξεις και κυρίως θα αερίζονται οι αίθουσες. Είναι τρομερά σημαντικό αυτό, να έχουμε χαμηλό ιικό φορτίο μέσα στις τάξεις, ώστε ακόμη κι αν είναι θετικός κάποιος μαθητής να μην κολλήσει όλη η τάξη. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα κοντρολαριστεί λίγο – πολύ. Από κει και πέρα θα αρχίσουμε να λέμε “να κλείσουμε, έχουν αρρωστήσει τόσοι..”.  Ακόμη κι αν αρρωστήσουν πέντε παιδιά μέσα σε μία τάξη, που λέει η υπουργός Παιδείας ότι μόνο πάνω από 50% +1 θα κλείνει η τάξη, στην πράξη δεν θα τηρηθεί αυτό. Ποιος γονιός θα στείλει το παιδί του αν μάθει ότι πέντε παιδιά είναι άρρωστα; Άρα το πιθανότερο είναι ότι θα υπολειτουργούν τα σχολεία, ακόμη κι αν δεν κλείνουν”, τονίζει ο Καθηγητής Παιδιατρικής.

“Δίνουμε αγώνα για να πείσουμε ακόμα και τους έφηβους”

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας τονίζει ότι ο αγώνας για την επέκταση των εμβολιασμών στους εφήβους και τα παιδιά, δεν σκοντάφτει μόνο στην επιφύλαξη των γονιών. Πολλές φορές και τα ίδια τα παιδιά έχουν επηρεαστεί από τα fake news για τις παρενέργειες των εμβολίων.

“Υπάρχουν τεράστια προβλήματα για τον εμβολιασμός και από τους ίδιους τους εφήβους. Μου ήρθε τη Δευτέρα μητέρα που πέρασε Covid-19 και αυτή και ο σύζυγός της, και ο γιος της που είναι 14 ετών παχύσαρκος και με άσθμα, δεν θέλει να εμβολιαστεί. Παρ’ ότι είδε τη μητέρα του τι πέρασε, που έχει αναρρώσει εδώ και πέντε μήνες και έχει σύνδρομο post covid, με δύσπνοιες και ακόμα ταλαιπωρείται. Το παιδί δεν θέλει να εμβολιαστεί γιατί φοβάται το εμβόλιο. Συζητήσαμε 25 λεπτά και χθες πήγε και εμβολιάστηκε τελικά. Αν ασχοληθεί ο παιδίατρος το μίνιμουμ 20 λεπτά με τον γονιό και το παιδί, θα μπορέσει να τους ηρεμήσει και να τους πείσει για το εμβόλιο”, υπογραμμίζει ο επιστήμονας.

Ο εμβολιασμός των παιδιών θα βοηθήσει σημαντικά, τόσο τα ίδια τα παιδιά να παραμείνουν στο σχολικό περιβάλλον και να μην κλειστούν ξανά στο σπίτι, αλλά και θα προστατεύσει και τους ενήλικες, συμπληρώνει:

“Πρώτα πρώτα κινδυνεύουν τα ίδια τα παιδιά. Πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για να μην αρρωστήσουν, να μην κλείσουν τα σχολεία και να μη βρεθούν μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον. Αυτό είναι το βασικό. Το δεύτερο είναι να προστατεύσουν τους άλλους. Και είναι ένα μεγάλο ποσοστό μεγάλων που δεν έχει εμβολιαστεί δηλαδή 30% με 40%. Αλλά και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί, πέφτει η ανοσία τους και υπάρχει πιθανότητα να κολλήσουν ξανά. Εγώ π.χ. εμβολιάστηκα τον Φεβρουάριο και τώρα πρέπει να ξανακάνω κι άλλη δόση”, λέει ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Το Υπουργείο Παιδείας με τη συνεργασία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας θα ξεκινήσουν ενημερωτικές δράσεις στα σχολεία, με ομιλίες στους μαθητές, αλλά και ζωντανό διάλογο των παιδιών με τους επιστήμονες, ώστε να λύσουν όλες τις απορίες και να πείσουν για την ασφάλεια, αλλά και την αναγκαιότητα των εμβολιασμών.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους