Η ώρα της επιστρεπτέας… λυπητερής

8 Μαΐου, 2021
81-skylakakis-staikouras

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι δεν θα υπάρξει επιστρεπτέα προκαταβολή 8, καθώς αυτή «υποκαθίσταται από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τις μικρότερες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και τα ειδικά προγράμματα επανεκκίνησης, που τον Μάιο και τον Ιούνιο θα υπάρξουν για εστίαση, τουρισμό, γυμναστήρια και παιδότοπους»

Φτάνουν σύντομα σε όλα τα νομικά πρόσωπα τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια της ΑΑΔΕ ● Ολοκληρώνεται η εκκαθάριση για τις εταιρείες και τους επαγγελματίες, οι οποίοι αντί του 50% του «κουρέματος» της οφειλής από τις τρεις πρώτες φάσεις επέλεξαν να λάβουν «κουπόνι» αξίας ίσης με το 35% των φτηνών κρατικών δανείων για να εξοφλήσουν φορολογικές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Πολλών ταχυτήτων ο λογαριασμός που θα εκδοθεί και θα σταλεί σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους για το ύψος των δανείων που έλαβαν από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και τα ποσά που οφείλουν να επιστρέψουν στο κράτος. Τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα φτάσουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου σε όλα τα νομικά πρόσωπα και θα αναρτηθούν στους προσωπικούς λογαριασμούς που διαθέτουν στο Taxisnet.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ θα ολοκληρώσει την εκκαθάριση για τις εταιρείες και τους επαγγελματίες, οι οποίοι αντί του 50% του κουρέματος της οφειλής από τις τρεις πρώτες φάσεις επέλεξαν να λάβουν «κουπόνι» αξίας ίσης με το 35% των φθηνών κρατικών δανείων για να εξοφλήσουν φορολογικές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Το μέτρο αφορούσε κλάδους της οικονομίας με πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 και με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που θα πρέπει τώρα να εξοφλήσουν το 100% της επιστρεπτέας σε 60 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τουλάχιστον 80.000 εταιρείες ζήτησαν και έλαβαν το «πιστωτικό κουπόνι».

Το πρόγραμμα των 60 μηνιαίων δόσεων μπορούν να επιλέξουν και τα νομικά πρόσωπα που έλαβαν κρατικό δάνειο κατά τις τρεις πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, τα οποία «κουρεύτηκαν»:

 Κατά 30% της οφειλής για όσους έκλεισαν το 2020 με απώλειες εσόδων από 15% έως 30%.
 Κατά 50% για όσους είχαν μείωση τζίρου το 2020, σε σχέση με το 2019, πάνω από 30%.

Οσες εταιρείες και αυτοαπασχολούμενοι εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό του επιστρεπτέου τμήματος, θα έχουν έκπτωση 15%. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα επιπλέον κούρεμα. Ο 7ος κύκλος επιστρεπτέας ύψους 1 δισ. ευρώ ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 10 Μαΐου και θα είναι η τελευταία ένεση ρευστότητας με αυτή τη μορφή.

Στο οικονομικό επιτελείο προχωρούν στην απόσυρση αυτών των δράσεων και στην αντικατάστασή τους με νέα προγράμματα στοχευμένων ενισχύσεων και με χαμηλότερο κόστος για τον προϋπολογισμό. Τέτοιου είδους προγράμματα είναι: το «Γέφυρα 2», η επιδότηση παγίων δαπανών, οι νέες δράσεις για την εστίαση και τον τουρισμό.

Το στίγμα των αλλαγών στον κυβερνητικό σχεδιασμό έχει δώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει επιστρεπτέα προκαταβολή 8, καθώς αυτή «υποκαθίσταται από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τις μικρότερες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και τα ειδικά προγράμματα επανεκκίνησης, που τον Μάιο και τον Ιούνιο θα υπάρξουν για εστίαση, τουρισμό, γυμναστήρια και παιδότοπους».

Αναλυτικότερα, η κατανομή των ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις με βάση τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει ως εξής:

 Στον πρώτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ενισχύθηκαν 54.490 επιχειρήσεις με συνολικό ποσό 601,8 εκατ. ευρώ.
 Στον δεύτερο κύκλο πρόσβαση στα φθηνά δάνεια απέκτησαν 89.732 επιχειρήσεις λαμβάνοντας συνολικά 1,26 δισ. ευρώ.
 Στον τρίτο κύκλο επιστρεπτέας 10.522 επιχειρήσεις ενισχύθηκαν με 1,51 δισ. ευρώ.
 Στον τέταρτο κύκλο, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς για πρώτη φορά κουρεύτηκε το 50% της ενίσχυσης ενώ υπήρχαν ελάχιστα όρια ενισχύσεων και διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, ενισχύθηκαν 447.041 επιχειρήσεις με ποσό ύψους 2,175 δισ. ευρώ.
 Στον πέμπτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής δόθηκε ρευστότητα 1,225 δισ. ευρώ σε 359.691 επιχειρήσεις.
 Στον έκτο κύκλο δικαιούχοι ήταν 286.181 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με ποσό 500 εκατ. ευρώ.
 Στον έβδομο κύκλο ύψους 1 δισ. ευρώ έχουν δοθεί ήδη 726 εκατ. ευρώ σε 261.943 δικαιούχους

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ