Αυτό το άρθρο διερευνά την οθωμανική και την τουρκική πολιτική ιστορία τα τελευταία διακόσια χρόνια σε τρεις «επαναφορές». Οι επαναφορές εδώ θεωρούνται ως εικοσαετείς περίοδοι μεγάλης αναταραχής και μετασχηματισμού, κατά τη διάρκεια των οποίων οι φατρίες που καταλαμβάνουν το κράτος, υπό συνεχή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξουδετερώνουν κάθε παράγοντα που περιορίζει την κρατική εξουσία και καταπνίγουν τα πλουραλιστικά στοιχεία της κοινωνίας, τα οποία τελικά επιφέρουν πολιτιστική αλλαγή. Στις δύο πρώτες επαναφορές, δηλαδή εκείνες των 1810-1830 και 1910-1930, η Ελλάδα και η Ρωσία έπαιξαν κεντρικό ρόλο. Οι τρέχουσες τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, των οποίων η τρίτη επαναφορά ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του 2010, καθιστούν την ανάλυση «επαναφορά» ακόμη πιο σχετική.

  • Η πρώτη επαναφορά ξεκίνησε μετά τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1812 και τελείωσε με την εξαφάνιση των περιφερειακών ηγεμόνων (ayan) και των γενίτσαρων.
  • Η Ελληνική Επανάσταση ξεκίνησε στα μέσα μιας εποχής θεμελιώδους καταστροφής και μεταμόρφωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας το παλιό κατεδαφίστηκε, αλλά δεν είχε αντικατασταθεί ακόμη από κάτι νέο.
  • Μέχρι το 1828 η επανάσταση είχε κατασταλεί σε μεγάλο βαθμό. Εάν το 1829 οι Ρώσοι δεν είχαν καταλάβει την Εδιρνή, απειλώντας άμεσα τον οθωμανικό θρόνο, ο Σουλτάνος ​​Μαχμούντ Β δεν θα είχε δεχτεί ποτέ την ίδρυση ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
  • Η δεύτερη επαναφορά ξεκίνησε με την Επανάσταση των Νέων Τούρκων το 1908 και τελείωσε με την ίδρυση του τουρκικού έθνους-κράτους μετά από μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές και μετασχηματισμούς που έχουν γίνει ποτέ στην Οθωμανική Αυτοκρατορία / Τουρκία.
  • Στη δεύτερη επαναφορά η Ρωσία / η Σοβιετική Ένωση πήρε την πλευρά των Τούρκων. Το κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ δεν θα είχε καμία ελπίδα επιτυχίας χωρίς σοβιετική υποστήριξη.
  • Έτσι, οι Έλληνες και οι Τούρκοι βίωσαν την ιδιοσυγκρασία που διεξήγαγαν τους πολέμους απελευθέρωσής τους – δηλαδή, τα θεμελιώδη γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας τους – εναντίον του άλλου, εκατό χρόνια, και, επιπλέον, και τα δύο αυτά ιδρυτικά γεγονότα πέτυχαν χάρη στην παρέμβαση της Ρωσίας / της Σοβιετικής Ένωσης.
  • Η τρίτη επαναφορά ξεκίνησε με το AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) και τον αρχηγό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθώντας να καταργήσει τη δημοκρατία από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2010.
  • Αν και αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν φαίνεται να αναζητά το «μεγάλο πρόσχημα» που χρειάζεται στις κουρδικές περιοχές, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και εάν η Ελλάδα θα παίξει κάποιο ρόλο στην τρίτη επαναφορά.

 

Μπορείτε να διαβάσετε το έγγραφο πολιτικής του H. Şükrü Ilıcak , Μεταδιδακτορικού Ερευνητή στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, εδώ . (στα ελληνικα)

ΠΗΓΗ