Αντίθετα απ’ ότι φανταζόμαστε σήμερα όταν πέφτουν οι ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι στις 8 και 10 Αυγούστου 1945 αντίστοιχα, ελληνικός λαός και εφημερίδες αντιμετωπίζουν την είδηση με ανακούφιση, αφού η συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας οδηγεί στον τερματισμό του φονικότερου παγκοσμίου πολέμου που γνώρισε η ανθρώπινη ιστορία.

Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι ακόμα μόνο οι επιστήμονες κατανοούν πλήρως ότι το νέο όπλο εισάγει στον πόλεμο την απόλυτη φρίκη και ότι η εποχή της αθωότητας έχει τελειώσει. Έτσι, στις εφημερίδες των ημερών η ατομική βόμβα –ή βόμβα ατόμου όπως ονομάζεται τότε- ταυτίζεται με την πρόοδο και την τεχνολογική εξέλιξη, αποτελώντας νίκη του ανθρώπου.

Επιφυλακτικές -αλλά όχι αρνητικές- για το ζήτημα είναι οι προσκείμενες στην Αριστερά εφημερίδες, θεωρώντας πως η εξέλιξη αυτή μπορεί ν’ αποτελέσει όπλο των λαών για την αποφυγή νέων φασιστικών καθεστώτων. Η εφημερίδα «Νέος Δρόμος» (έκδοση του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδος) σημειώνει :«Την βόμβα ποθούσαν Έλληνες αντιδραστικοί να την χρησιμοποιήσουν οι Σύμμαχοι εναντίον της Μόσχας. Οι αγύρτες της Ελλάδας πονούσαν περισσότερο την Ιαπωνία από τον ένδοξο σοβιετικό στρατό. Μα οι τρεις Μεγάλοι Λαοί θα αποδείξουν ότι είναι ενωμένοι στον πόλεμο και στην ειρήνη.  Έτσι τα όνειρα σβήσανε και θα σβήνουν κάθε φορά που θα νομίζουν ότι οι Λαοί θα πολεμούν για να νικήσουν οι δικές τους αστικές παλιανθρωπίστικες ιδέες. Η βόμβα θα μπει στην υπηρεσία της Επιστήμης. Και αν χρειαστεί θα μπει στην υπηρεσία εκείνων των στρατών, που θα συντρίψουν τους φασισμούς, όταν σηκώσουν ξανά κεφάλι!».

Ο «Ριζοσπάστης» γράφει για «Τρομερή πολεμική εφεύρεση» η οποία «…δεν είναι μεγαλύτερη από μια χειροβομβίδα», και  επειδή Σοβιετική Ένωση και ΗΠΑ είναι ακόμα φίλοι και σύμμαχοι, μεταφέρει επακριβώς τα λεγόμενα του προέδρου των ΗΠΑ Χάρυ Τρούμαν όταν ο τελευταίος ανακοινώνει την επίθεση στη Χιροσίμα.

Η εφημερίδα «Ασύρματος» σημειώνει με σημασία ότι οι δυνατότητες της νέας πολεμικής τεχνολογίας ανήκουν σε  Ηνωμένες Πολιτείες- Αγγλία και σε κανέναν άλλον, προβλέποντας έτσι τον επερχόμενο «ψυχρό πόλεμο» :«Οι Άγγλοι και οι Αμερικανοί ευρίσκονται σήμερον επικεφαλής και με μεγίστην απόστασιν από τους άλλους λαούς, μικρούς και μεγάλους».

Τέλος υπάρχει και κάποιοι που το …τερματίζουν γράφοντας ουσιαστικά ότι αν είναι να υπάρχει τέτοια τεχνολογική πρόοδος ας γίνεται και πόλεμος :«Ο πόλεμος έχει και την καλήν πλευρά του. Διότι όπως απεδείχθη κατά την τελευταίαν εκατονταετηρίδαν αποτελεί  κίνητρον ισχυρών για την τελειοποίσιν των τεχνικών γνώσεων, ωθείς εις νέας κατακτήσεις του πνεύματος, έναντι των φυσικών δυνάμεων. Ο ρυθμός της επιστημονικής προόδου διαρκούντος του πολέμου είναι κατά πολύ ταχύτερος της ειρηνικής περιόδου».

Φανταστική αναπαράσταση της ατομικής βόμβας στο εγκυκλοπαιδικό περιοδικό «Ήλιος» της εποχής. Η πραγματικότητα ήταν πολύ χειρότερη…


Ο «Ριζοσπάστης» της 7ης Αυγούστου 1945 αναγγέλλει, μέσω Τρούμαν, την επίθεση με ατομική βόμβα στη Χιροσίμα.


Συγκλονιστική περιγραφή από τον πρώτο άνθρωπο που πετά πάνω από το Ναγκασάκι μετά την πτώσης της ατομικής βόμβας: «Μοιάζει σαν κόκκαλο καθαρισμένο».

ΠΗΓΗ