Η παγκόσμια οικονομία μετά τον COVID και η διαφορά με τις παλιότερες κρίσεις

6 Μαΐου, 2021
Atalayar_Tiendas cerradas Ankara

Με την εστίαση και γενικά την οικονομία να μην κοιτάζει πια από την κλειδαρότρυπα τις εξελίξεις, αλλά να ανοίγει την κουρτίνα, ο Juan Corona , Καθηγητής Εφαρμοσμένων Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Abat Oliba CEU, σε άρθρο του στο The Diplomat αναλύει το μέλλον του παγκόσμιου οικονομικού οικοδομήματος οσονούπω.

Με το επίσημο τέλος της πανδημίας να πλησιάζει, αρχίζει να εντοπίζεται ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις παγκόσμιες οικονομικές της συνέπειες. Ο καθηγητής χαρακτηρίζει καταρχάς “ψευδή” την συζήτηση τόσων μηνών σύμφωνα με την οποία έπρεπε να γίνει επιλογή μεταξύ ζωής και οικονομίας. Η οικονομική κρίση, για τον καθηγητή Κορόνα, προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από τη λυπηρή διαχείριση της πανδημίας από τις περισσότερες κυβερνήσεις και παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις κλασικές κρίσεις που προκαλούνται από την ύφεση της προσφοράς ή τη συνολική ζήτηση. Η παράλυση της οικονομίας δεν οφείλεται στα γνωστά μακροοικονομικά ζητήματα, αλλά σε μια πολιτική απόφαση που επηρέασε τη μεγάλη πλειονότητα των παραγωγικών τομέων.

Σε ποσοτικούς όρους, η παγκόσμια οικονομική συρρίκνωση ξεπερνά ακόμη και αυτή που δημιουργήθηκε στην κρίση του 2008. Το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει ακόμη και την πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ σε 3 μονάδες για κάθε μήνα περιορισμού. Υπό αυτήν την έννοια, είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού για να επιστρέψουν οι χώρες στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό. Στο τρέχον σενάριο, μετράνε εβδομάδες.

Όσον αφορά το μέλλον, είναι προφανές ότι οι οικονομικές πολιτικές πρέπει να σχεδιαστούν ειδικά για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας. A priori, υπάρχουν ευνοϊκά στοιχεία σε σχέση με προηγούμενες κρίσεις. Βασικό είναι το γεγονός ότι η παραγωγική ικανότητα δεν έχει εξαφανιστεί, έχει ακινητοποιηθεί. Αυτό θα επιτρέψει βραχυπρόθεσμα σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την εξαφάνιση παραγωγικών μονάδων σε διάφορους τομείς, κάτι που απαιτεί προτεραιότητα, εξηγεί ο καθηγητής.

Από την άλλη πλευρά, αυτό το πρόβλημα μπορεί να αντισταθμιστεί εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προώθηση τομέων όπως οι νέες τεχνολογίες, οι διαδικτυακές πωλήσεις κ.λπ. Οι συνήθειες κατανάλωσης πρόκειται να τροποποιηθούν βραχυπρόθεσμα, αν και μεσοπρόθεσμα είναι επικίνδυνο να αναφερθούμε στη συνέπεια αυτών των αλλαγών.

 

Όχι στις κεϋνσιανές πολιτικές

Σε κάθε περίπτωση, η υποχρέωση των πολιτικών είναι να εφαρμόζουν μέτρα οικονομικής πολιτικής που αντισταθμίζουν αποτελεσματικά τις αδυναμίες του νέου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης. Για το σκοπό αυτό, η τάση διαφόρων κυβερνήσεων, που έχουν ήδη εντοπιστεί να εφαρμόζουν πολιτικές γνωστές ως κεϋνσιανές, εξακολουθεί να είναι ανησυχητική. Και αυτό για δύο λόγους: πρώτον, λόγω της συνήθους μερικής και εσφαλμένης ερμηνείας του κεϋνσιανισμού και, δεύτερον, λόγω της ανεπαρκούς προσαρμογής του στην τρέχουσα κρίση.

Όσον αφορά το πρώτο σημείο, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν αντιμετωπίζουμε κρίση ζήτησης και ότι οι δημόσιες δαπάνες δεν σταμάτησαν να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια.

Αναμφίβολα, τα συνηθισμένα έσοδα των κρατών δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσουν την μάχη των δαπανών, αναγκάζοντας σε υπερβολικές αυξήσεις στο δημόσιο χρέος … Δεύτερον, οι κεϋνσιανές συνταγές με προσανατολισμό την ανάπτυξη απαιτούν η αύξηση των δαπανών να συνοδεύεται από μείωση φόρου, μια προσέγγιση που είναι δύσκολο να κατανοήσουν οι πολιτικοί.

Ο συνδυασμός μιας επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής και σημαντικής νομισματικής ώθησης από τις κεντρικές τράπεζες μπορεί να προσφέρει θετικά αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα η εμφάνιση πολύ σοβαρών πληθωριστικών πιέσεων θα είναι αναπόφευκτη, πράγμα που θα απαιτήσει αύξηση των επιτοκίων και περικοπές ρευστότητας. Αυτά τα μέτρα θα συμπίπτουν με πολύ υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, τα οποία είναι δύσκολο να αντιστραφούν, επομένως το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας δεν προκαλεί αισιοδοξία.

Η ανθρωπότητα έχει πολεμήσει επιτυχώς το COVID. Θα είναι σε θέση να κάνει το ίδιο ενάντια στην οικονομική κρίση σε βραχυπρόθεσμη προοπτική σε ένα σενάριο στο οποίο το δημόσιο χρέος διπλασιάζει ήδη το παγκόσμιο ΑΕΠ;

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ