Η κυβέρνηση καταργεί την καραντίνα στους τουρίστες ενώ παραμένουν οι απαγορεύσεις για τους Έλληνες

15 Απριλίου, 2021
mitsotakis-santorini_-3-_1

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριπτε τις «πρόωρες εκτιμήσεις» περί απελευθέρωσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα, η κυβέρνηση διέρρεε στο Reuters πως η Ελλάδα ετοιμάζεται να καταργήσει την καραντίνα για τους ταξιδιώτες που θα έχουν στη διάθεση τους πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή αρνητικό τεστ. 

«Θα σταματήσουμε σταδιακά τους περιορισμούς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πριν από το άνοιγμα στις 14 Μαΐου», δήλωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ζητώντας να μείνει ανώνυμος.

Τέλος η καραντίνα για τουρίστες από την ΕΕ και 5 ακόμη χώρες

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο ίδιος, οι πολίτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα μέσω των αεροδρομίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Ρόδου, της Κω, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Κέρκυρας, και από δύο συνοριακές διαβάσεις.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 19 Απριλίου λήγει η προηγούμενη οδηγία και η σχετική notam της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας η οποία επέτρεπε να πραγματοποιούνται μόνο οι ουσιώδεις αεροπορικές πτήσεις εσωτερικού.

Οι επιβάτες από τις παραπάνω χώρες λοιπόν, πιθανότατα από τις 19 του μήνα, δεν θα τίθενται σε καραντίνα, αρκεί να αποδείξουν ότι έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου COVID-19 ή δείχνουν αρνητικό τεστ PCR που πραγματοποιήθηκε 72 ώρες πριν από την άφιξή τους, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι τουρίστες θα υπόκεινται σε εγχώριους περιορισμούς του lockdown.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, όλοι οι ξένοι που φθάνουν στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού και να μπαίνουν σε καραντίνα για 7 ημέρες. Για τους τουρίστες από τη Βρετανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απαιτείται δεύτερο τεστ κατά την άφιξή τους.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η Ελλάδα ήρε την υποχρεωτική καραντίνα μίας εβδομάδας για τους Ισραηλινούς ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί και φέρουν αρνητικό τεστ, ενώ πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι θα ανοίξει τον τουριστικό της τομέα, βασικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας της, από τα μέσα Μαΐου.

Στην ευρωβουλή το «πιστοποιητικό»

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το «Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό», με το βλέμμα στο καλοκαίρι, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμα γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το κείμενο της απόφασης.

Όπως αναφέρει το Politico επικαλείται προσχέδιο που αναφέρει ότι «η κατοχή ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση δικαιωμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας», αναφορά που σημαίνει πως δεν θα πρόκειται για ταξιδιωτικό έγγραφο, με τη διάκριση να στοχεύει στο να τονιστεί «η αρχή της μη διάκρισης, ιδίως έναντι των μη εμβολιασμένων ατόμων». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, είναι στο χέρι των κρατών – μελών το πως θα το χρησιμοποιήσουν.

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται πως ακόμα και αν το έγγραφο χαρακτηρίζεται ως «διαβατήριο εμβολίων», διπλωμάτης ξεκαθαρίζει πως δεν θα πρόκειται για διαβατήριο. Ωστόσο, η «εξήγηση» αυτή, μάλλον αφήνει περισσότερα θολά σημεία από όσα απαντά. Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα -για παράδειγμα θα μπορεί να αποφασίσει πως «οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει στο έδαφός της»όμως μόνο όσοι το κατέχουν δεν θα χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί πως πράσινο φως φέρονται να έχουν ανάψει για το εν λόγω έγγραφο 13 χώρες, για τη χρήση του μέχρι τον Ιούνιο το αργότερο, και συγκεκριμένα οι Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία ​​και Ισπανία.

Μία ακόμα πρόβλεψη που προβληματίζει αφορά στις ίδιες τις μάρκες των εμβολίων που θα έχει κάνει ο κάθε πολίτης, με τη σημείωση οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εκδώσουν πιστοποιητικά εμβολιασμού για άτομα που έχουν λάβει οποιοδήποτε από τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως είναι στην ευχέρειά τους εάν θα δεχτούν και άλλα εμβόλια, όπως το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και το κινεζικό Sinopharm.

Αξίζει να σημειωθεί πως το δημοσίευμα μεταφέρει και τον σαφή προβληματισμό του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, Βόιτεχ Βιβερόφτσκι, που ξεκαθαρίζει πως τα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν πως η ανάρρωση από τον κορωνοϊό παρέχει ανοσία είναι ακόμα λίγα

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ