Αίτημα για διεξαγωγή δίκης-πιλότου στον Άρειο Πάγο προκειμένου να κριθεί απευθείας και τελεσίδικα σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο η νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής έχει καταθέσει η ΔΕΗ από τις 25 Μαΐου, χωρίς όμως να το έχει ανακοινώσει.

Ενώ έχουν ήδη κατατεθεί οι συλλογικές αγωγές κατά της ΔΕΗ από το ΙΝΚΑ και την ΕΚΠΟΙΖΩ, με τη δικάσιμο να είναι την Τετάρτη 1η Ιουνίου, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στην οποία η κυβέρνηση συνεχίζει να λέει πως διατηρεί τον έλεγχο, επιχειρεί να αποφύγει τα δικαστήρια πρώτου και δεύτερου βαθμού και να πάει την κρίση της υπόθεσης κατευθείας σε ανώτατο επίπεδο.

Έμπειροι αναλυτές τονίζουν πως αν το αίτημα της ΔΕΗ γίνει δεκτό από την αρμόδια τριμελή επιτροπή, η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί οριστικά για τη νομιμότητα της αμφιλεγόμενης αυτής πρακτικής των παρόχων ρεύματος γρήγορα μεν, ενδεχομένως πριν το τέλος του έτους, χωρίς όμως την μόχλευση με την κοινωνία που επιτυγχάνεται στα δικαστήρια πρώτου και δεύτερου βαθμού. Ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης με… αποστείρωση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο θεσμός της πιλοτικής δίκης από τον Άρειο Πάγο, το ανώτατο πολιτικό και ποινικό δικαστήριο της χώρας, είναι εντελώς νέος. Εισήχθη μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, με την αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που πέρασε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ένα δικαστήριο που μέχρι πρότινος έκρινε μόνο επί των αποφάσεων πρωτοδικείων και εφετείων, τώρα καλείται να δικάσει επί της ουσίας μια διαφορά μεταξύ… ιδιωτών και στην συγκεκριμένη περίπτωση μεταξύ της ΔΕΗ στην σχεδόν ιδιωτικοποιημένη της εκδοχή και των ενώσεων των καταναλωτών. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρόσφατα δίκες-πιλότους έκανε μόνο το Συμβούλιο της Επικρατείας, δηλαδή το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, στο «εδώλιο» του οποίου κάθονται μόνο φορείς του ίδιου του Κράτους.

Εάν η δίκη-πιλότος προχωρήσει και ο Άρειος Πάγος κρίνει πως η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι καταχρηστική πρακτική, όχι μόνο η ΔΕΗ αλλά κατά πάσα πιθανότητα όλες οι εταιρίες-πάροχοι θα κληθούν να επιστρέψουν ποσά στους καταναλωτές. Εάν όμως κρίνει ότι η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής κριθεί ότι έγινε με σύννομο τρόπο, θα επικυρωθεί ότι τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων δεν σβήνονται, αντιθέτως πολύ πιθανόν να συνεχίσουν να συσσωρεύονται με νέους λογαριασμούς. Εκτός βέβαια εάν η κυβέρνηση έχει εν τω μεταξύ προχωρήσει σε μόνιμη νομική παρέμβαση προς την κατεύθυνση της κατάργησης της ρήτρας, σαν κι αυτή που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός ως έκτακτη παρέμβαση.

Ευνοεί τους «μεγάλους» η δίκη-πιλότος;

Πριν την ψήφιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τον περασμένο Οκτώβριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας είχε πει στη Βουλή, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Δεν καταλαβαίνετε ότι η πιλοτική δίκη είναι υπέρ των αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας; Θέλουν οι αδύναμοι οικονομικά συμπολίτες μας να ταλαιπωρούνται σε μια αέναη δικαστική διαδικασία, με στάδια για τα οποία καλούνται, κάθε φορά, να έχουν τη δική τους οικονομική συνεισφορά ή θέλουν να λύνονται τα θέματα και τα ζητήματα τους στο ανώτατο δυνατό επίπεδο το συντομότερο δυνατό;»

Όμως η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην πρόθεση τότε της κυβέρνησης για θέσπιση της πιλοτικής δίκης από τον Άρειο Πάγο, μιλώντας ανοιχτά για εύνοια των μεγάλων συμφερόντων.

«Η πρόβλεψη της πιλοτικής δίκης στις πολιτικές υποθέσεις, πέραν των ζητημάτων συνταγματικότητας που εγείρονται ως προς τον διάχυτο δικαστικό έλεγχο, στερεί από τους πολίτες την κρίση και προστασία στους προβλεπόμενους βαθμούς δικαιοδοσίας, στο δε ρυθμιστικό της πλαίσιο είναι βέβαιο ότι θα υπαχθούν, κυρίως, υποθέσεις τραπεζικών συμβάσεων και δανείων, εργατικών διαφορών και υπερχρεωμένων νοικοκυριών», είχε ανακοινώσει τότε το όργανο που θεωρητικά εκπροσωπεί πανελλαδικά όλους τους δικηγόρους.

«Σε μία περίοδο, όπου παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης για τις υποθέσεις των Ελλήνων πολιτών, η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την επίσπευση μόνο των δικών που αφορούν σε υποθέσεις Τραπεζών, Funds, οικονομικά ισχυρών συσσωματώσεων και του ιδίου του Δημοσίου», έγραφε παρακάτω η ανακοίνωση.

«Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η γρήγορη και οριστική απόφαση της Δικαιοσύνης σχετικά με την ρήτρα αναπροσαρμογής σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα γλιτώσει πολύ κόσμο από έξοδα και αγωνία πολλών ετών. Αλλά μήπως έτσι μειώνεται η πιθανότητα να ληφθεί υπόψη ο τεράστιος κοινωνικός αντίκτυπος του θέματος, τα συσσωρευμένα χρέη, οι διακοπές ρεύματος;» αναρωτιέται μάλλον ρητορικά έμπειρος νομικός.

Γιατί δεν το ανακοίνωσε η ΔΕΗ;

Προκαλεί εντύπωση γιατί εφόσον η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού επιχειρεί να αξιοποιήσει  μια πρόβλεψη που σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι υπέρ των αδυνάτων, δεν ανακοίνωσε αυτή της την κίνηση. Τα δελτία Τύπου της ΔΕΗ την επίμαχη περίοδο αφορούν ποδηλατικούς αγώνες και τη διεύρυνση του ωραρίου εξυπηρέτησης πελατών. Είμαστε σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους της ΔΕΗ και όποτε δοθούν οι απαντήσεις τους, αυτές θα δημοσιευθούν στο tvxs.gr.

Σε πολιτικό επίπεδο, με δεδομένο ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναγνωρίσει τη μεγάλη επίπτωση που έχει η ρήτρα αναπροσαρμογής στους καταναλωτές και με την κυβέρνηση να επιμένει πως διατηρεί τον έλεγχο της ΔΕΗ παρά την πρόσφατη ιδιωτικοποίησή της, δε θα μπορούσε η κυβέρνηση να αποτρέψει την κίνηση αυτή;

ΠΗΓΗ