Γραβιέρα Νάξου: Γιατί εκπέμπει SOS

9 Μαΐου, 2022
cheese-g84ef2fc7f_1920-1024x683-1

Η παραγωγή του πλέον διάσημου τυρού της χώρας , της γραβιέρας Νάξου, μειώνεται καθημερινά με συνέπεια την εξαφάνιση μεγάλων ποσοτήτων από τα ράφια των σούπερ –μάρκετ.

Η μείωση της παραγωγής οφείλεται το αυξημένο κόστος για ζωοτροφές και ρεύμα γεγονός που αναγκάζει τους κτηνοτρόφους να σφάζουν πολλά ζώα ή και να τα υποσιτίζουν. Ο υποσιτισμός των ζώων δεν έχει απλώς επιπτώσεις στην μείωση του γάλακτος αλλά και στην ποιοτητά του. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου κ.Δημήτρη Καπούνη καθημερινά οι ποσότητες γάλακτος είναι μειωμένες κατά 7 τόνους που σημαίνει ότι έχουμε 700 κιλά γραβιέρας αφού για ένα κιλό απαιτούνται 11 κιλά γάλα.

Παρά τις παρεμβάσεις της Πολιτείας η κατάσταση παραμένει τραγική καθώς οι ζωοτροφές τα λιπάσματα στα ύψη, τα ρεύμα , τα πετρέλαια είναι στα ύψη.

Το χειρότερο είναι ότι επειδή η γραβιέρα είναι ΠΟΠ δεν γίνεται να μεταφερθεί γάλα στο νησί από άλλες περιοχές.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης ο Συνεταιρισμός ενδέχεται δώσει δάνεια στους κτηνοτρόφους ώστε να μην σφάζουν τα ζώα τους.

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) είναι, το δίχως άλλο, η «ναυαρχίδα» της παραγωγής, αλλά και το πιο μεγάλο καμάρι, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου!

Για να παραχθεί ένα κιλό γραβιέρας χρησιμοποιούνται 11 κιλά γάλα, ενώ έχει χαρακτηρισθεί από πολλά ινστιτούτα και επιστήμονες ως ένα από τα καταλληλότερα τυριά για κατανάλωση από άτομα νεαρής ηλικίας, διότι παρέχει πολύτιμη βοήθεια στην ανάπτυξή τους. Παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα και 20% αιγοπρόβειο .Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου παράγει ετησίως περίπου 1.200 τόνους της φημισμένης γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. Τυροκομεία, χρησιμοποιώντας γάλα αποκλειστικά από ζώα που ζουν και εκτρέφονται στο νησί.

 

 

Ρεπορτάζ: eleftherostypos.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ



ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα







    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους