Γνωρίζουν όλοι οι Ξενοδόχοι όλες τις υποχρεώσεις που επιφέρει η συμφωνία ΠΟΞ-ΕΥΕΔ?

19 Φεβρουαρίου, 2019
Γνωρίζουν όλοι οι Ξενοδόχοι όλες τις υποχρεώσεις που επιφέρει η συμφωνία ΠΟΞ-ΕΥΕΔ?
Παρότι το άκουσμα της συμφωνίας δείχνει εκ πρώτης όψεως μια επικερδής συμφωνία για αμφότερες τις πλευρές, δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι η πλευρά των ξενοδόχων γνωρίζει απόλυτα τους όρους

Γνωρίζουν όλοι οι Ξενοδόχοι όλες τις υποχρεώσεις που επιφέρει η συμφωνία ΠΟΞ-ΕΥΕΔ;

Μια συμφωνία που προκαλεί περισσότερο προβληματισμό παρά πανηγύρια ολοκληρώθηκε ανάμεσα στην Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων – ΕΥΕΔ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) για τη χορήγηση άδειας δημόσιας εκτέλεσης μουσικών έργων στα μέλη της Π.Ο.Ξ. για τα έτη 2018 και 2019.

Παρότι το άκουσμα της συμφωνίας δείχνει εκ πρώτης όψεως μια επικερδής συμφωνία για αμφότερες τις πλευρές, δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι η πλευρά των ξενοδόχων γνωρίζει απόλυτα τους όρους με τους οποίους συναίνεσε σε αυτή. Το ζήτημα είναι να επιλυθούν θέματα λειτουργίας και όχι να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο. Για παράδειγμα: γνωρίζουν οι ξενοδόχοι ότι αποδεχόμενοι την ΕΥΕΔ, αυτομάτως αποδέχονται πλήρως τον GEA και την Αυτοδιαχείριση;

Φαίνεται πως όχι… Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που ταλανίζει τα ελληνικά ξενοδοχεία ως μια προσωρινή λύση, εν αναμονή μιας μόνιμης και οριστικής λύσης που οφείλει να δώσει η Πολιτεία. Μάλιστα, πηγές της ΠΟΞ τόνιζαν την αδιαπραγμάτευτη θέση της ομοσπονδίας για έναν φορέα διαχείρισης πνευματικών, συγγενικών, κ.λπ., δικαιωμάτων.

Η συμφωνία με την ΕΥΕΔ, ουσιαστικά «διάδοχο» της ΑΕΠΙ, ισχύει μόνο για τα μέλη της ΠΟΞ και προβλέπει χαμηλότερο αμοιβολόγιο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και σημαντικές εκπτώσεις, θέλοντας να απαλλάξει τους ξενοδόχους από την ανασφάλεια και τα προβλήματα με τα πνευματικά δικαιώματα και αφορά τόσο τα δωμάτια, όσο και τους κοινόχρηστους χώρους. Για την ακρίβεια, η συμφωνία προβλέπει:

1. εξόφληση για το έτος 2018, μέχρι την 31 Μαρτίου 2019, για τα καταλύματα που λειτουργούν σε ετήσια βάση και μέχρι την 30 Ιουνίου 2019, για τα καταλύματα που λειτουργούν σε εποχική βάση, με έκπτωση 15%.

2. εξόφληση για το έτος 2019, μέχρι την 31 Μαρτίου 2019 για τα καταλύματα που λειτουργούν σε ετήσια βάση και μέχρι την 30 Ιουνίου 2019 για τα καταλύματα που λειτουργούν σε εποχική βάση, με έκπτωση 15%.

3. εξόφληση του συνόλου της αμοιβής αθροιστικά για τα έτη 2018 και 2019, μέχρι την 31 Μαρτίου 2019 για τα καταλύματα που λειτουργούν σε ετήσια βάση και μέχρι την 30 Ιουνίου 2019 για τα καταλύματα που λειτουργούν σε εποχική βάση, με έκπτωση για το έτος 2018 κατά ποσοστό 20% και για το έτος 2019 15%.

Το μοντέλο της συμφωνίας είναι Χ ποσό ανά ημέρα, ανά δωμάτιο ανά κατηγορία, ανάλογα με την λειτουργία, εποχική ή δωδεκάμηνη και την τοποθεσία. Η λήψη της άδειας δημόσιας εκτέλεσης μουσικών έργων προϋποθέτει την καταβολή της αμοιβής των πνευματικών δικαιωμάτων από τα ξενοδοχεία/ καταλύματα μέλη της Π.Ο.Ξ  για τα έτη 2018 και 2019. Από κει και πέρα, η ΕΥΕΔ, λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον των μελών της αλλά και τις διαμορφωθείσες συνθήκες της αγοράς, συμπεριέλαβε στην πρότασή της ειδικές προβλέψεις  για τα μέλη της Π.Ο.Ξ.

Ωστόσο, αν και οι εκπρόσωποι της Π.Ο.Ξ. δηλώνουν ότι η πρόταση της ΕΥΕΔ είναι εύλογη και δίκαιη, δείχνουν άγνοια σχετικά με τις υποχρεώσεις που εγείρονται για GEA και Αυτοδιαχείριση, εκτός και αν η Αυτοδιαχείριση οπισθοχωρήσει στις απαιτήσεις της, αλλά αυτό θα δημιουργήσει μέγα σκάνδαλο για τους υπόλοιπους χρήστες, αλλά και για τα ίδια της τα μέλη. Κακά τα ψέματα λοιπόν, η παρούσα συμφωνία με την ΕΥΕΔ, φέρνει ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ οργανισμούς ενώπιον των υποχρεώσεων των ξενοδόχων όσον αφορά τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, που καλούνται να πληρώσουν, απαιτώντας ξεχωριστές συμβάσεις με τους άλλους δύο οργανισμούς, προκειμένου να είναι απόλυτα καλυμμένοι. Αυτή είναι η λεπτομέρεια, όμως, που θα κάνει τη διαφορά στον επόμενο έλεγχο των ανθρώπων του GEA ή της Αυτοδιαχείρισης σε κάποιο μέλος της ΠΟΞ.

Στο μεταξύ, η ΕΥΕΔ καλεί τα μέλη της Π.Ο.Ξ να λάβουν την άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, ώστε να «επωφεληθούν» από την εφαρμογή της συμφωνίας. Είναι η μοναδική όμως που πρέπει να δώσει άδειες; Ή μήπως πρέπει να δώσει άδειες και η Αυτοδιαχείριση; Μπορεί να μας το διευκρινίσει αυτό ο ΟΠΙ; Το πραγματικό κέρδος των ξενοδόχων ωστόσο θα φανεί στην πράξη. Μόλις ξεκινήσουν οι αδυσώπητοι έλεγχοι και τότε αποκαλυφθούν οι πλήρεις υποχρεώσεις μιας τέτοιας συμφωνίας…

Ως ΠΑΣΚΕΔΙ λυπούμαστε αν θα βρεθούν οι Ξενοδόχοι αντιμέτωποι με εκατοντάδες ΑΓΩΓΕΣ ασφαλιστικών μέτρων, από τους άλλους 2 Οργανισμούς, τη στιγμή που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την νομιμότατη λύση που προτείνει ο επίσημος ΠΑΣΚΕΔΙ, με οφέλη όμως μόνο για τους Ξενοδόχους και για κανέναν άλλο.

Με πληροφορίες από money-tourism

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

 

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους