Γιώργος Χατζηπαράσκος: Ο 86χρονος Ρεθυμνιώτης αποκαλύπτει τα μυστικά του φύλλου

3 Δεκεμβρίου, 2020
xatziparaskos

Ο κ. Χατζηπαράσκος μετέτρεψε το εργαστήριό του σε τουριστικό αξιοθέατο, όπου οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν το άνοιγμα φύλλου ώστε να συνεχιστεί η παράδοση! Ενα βίντεο που δεν πρέπει να χάσετε. Ο Χατζηπαράσκος άνοιξε το εργαστήριό του το 1960, πολύ πριν από την έλευση μεγάλων βιομηχανικών ψημένων προϊόντων, τα οποία έχουν αντικαταστήσει τα παραδοσιακά αρτοποιεία σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας και σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα κατέταξε το εργαστήρι του  ως τουριστικό αξιοθέατο, για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο, ώστε να μοιραστεί την παράδοση με όλο τον κόσμο. Άνοιξε έτσι τις πόρτες του παραδοσιακού αρτοποιείου του στο Ρέθυμνο της Κρήτης, σε λάτρεις των γλυκών από όλο τον κόσμο, επιτρέποντάς τους να θαυμάσουν τις παραδοσιακές πρακτικές ζαχαροπλαστικής που σπάνια θα είχαν την ευκαιρία να δουν ζωντανά!.

Το φύλλο, είναι μια πολύ λεπτή ζύμη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων όπως η μπακλαβά.   Η ζύμη φτιάχνεται σχεδόν αποκλειστικά από μηχανήματα αυτές τις μέρες, αλλά ένας άντρας στην Ελλάδα έχει διατηρήσει ζωντανή την παράδοση να φτιάχνει το φύλλο με το χέρι. Ο Γιώργος Χατζηπαράσκος έχει φτιάξει χειροποίητα φύλλα στο εργαστήριό του στο Ρέθυμνο για περισσότερα από 50 χρόνια.

Επειδή δεν μπορεί να παρασκευάσει τόσα πολλά φύλλα  όσο ένα μηχάνημα, ο κ. Χατζηπαράσκος μετέτρεψε το εργαστήριό του σε τουριστικό αξιοθέατο, όπου οι άνθρωποι μπορούν να δουν την διαδικασία ζωντανά και να τη μάθουν ώστε να συνεχιστεί η παράδοση!    Το βίντεο καταγράφηκε για το Business Insider και ο κ. Χατζηπαράσκος έδειξε μερικές από τις αγαπημένες λιχουδιές της Ελλάδας μαζί με τους μοναδικούς υπαλλήλους του – τη σύζυγό του Κατερίνα και τον γιο του Παρασκευά.
Πηγή


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ