Γιατί δεν πρέπει να κάνουμε μπάρμπεκιου το καλοκαίρι

15 Αυγούστου, 2021
bbq-1832473_1920

 

Ο νόμος απαγορεύει να ανάβουμε φωτιά και ψησταριά στην ύπαιθρο, αφήνει όμως «παράθυρο» για τις αυλές μας, εφόσον τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Τις περισσότερες φορές, όμως, όχι μόνο δεν τηρούμε τα αναγκαία και θεσπισμένα από το νόμο μέτρα, αλλά δεν επιδεικνύουμε στοιχειώδη κοινή λογική. Μήπως είναι η ώρα να αλλάξουμε συνήθειες και να ξεχάσουμε διαπαντός το μπάρμπεκιου το καλοκαίρι;

Τι ορίζει ο νόμος

Από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου ισχύει η Αντιπυρική Περίοδος και βάσει της Πυροσβεστικής Διάταξης (Π/Δ) 9/2000, «απαγορεύεται να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά στην ύπαιθρο». Επομένως, ψήσιμο π.χ. με κινητή ή αυτοσχέδια ψησταριά σε υπαίθριο χώρο, όπως ξέφωτο, χωράφι, ακόμα και παραλία, απαγορεύεται αυστηρά. Αποτελεί σοβαρή παράβαση της νομοθεσίας και επισύρει διαδικασία αυτόφωρου. Με τροποποίηση του 2005, η μόνη εξαίρεση στη συγκεκριμένη Π/Δ (Άρθρο 4, παρ. 4) αφορά άναμμα φωτιάς σε εξωτερικό χώρο (αυλές, κήπους, ακάλυπτους κ.λπ.) σε σπίτια, ξενοδοχεία, κάμπινγκ κ.α., όλο τον χρόνο. Η εξαίρεση αφορά μόνο μόνιμες, χτιστές ψησταριές και μπάρμπεκιου, με καπνοδόχο. Η χρήση τους επιτρέπεται μόνον αν έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα ασφάλειας:

 • Στις καπνοδόχους πρέπει να τοποθετηθεί ειδική συσκευή για μείωση της παραγωγής σπινθήρων. Οι περισσότερες χτιστές ψησταριές την έχουν ενσωματωμένη, διαφορετικά αγοράζουμε μία από τα καταστήματα με εξοπλισμό κήπου/σπιτιού.
 • Οι καπνοδόχοι πρέπει να καθαρίζονται τακτικά από την κάπνα.
 • Όταν τελειώσει το ψήσιμο, δεν πρέπει να αφήσουμε τα κάρβουνα να καίνε: τα σβήνουμε αμέσως, με τον τρόπο που περιγράφει ο κατασκευαστής της ψησταριάς.
 • Όσο ψήνουμε, θα πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει ότι πολύ κοντά υπάρχει ανεμπόδιστη παροχή επαρκούς ποσότητας νερού και επιλέγουμε οικιακό λάστιχο ποτίσματος με το φαρδύτερο δυνατό διαμέτρημα. Προτείνεται, μάλιστα, να υπάρχει και μεγάλης χωρητικότητας πυροσβεστήρας του οποίου ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης και αναγομώνουμε όποτε απαιτείται.
 • Το έδαφος κάτω και γύρω από την ψησταριά πρέπει να είναι είτε χωμάτινο είτε τσιμεντένιο είτε με πλάκες. Αν υπάρχει παρεδάφια βλάστηση σε κοντινή απόσταση (γρασίδι, θάμνοι κ.λπ.), την αφαιρούμε σχολαστικά.

Προσοχή!

Οι αυτοσχέδιες ψησταριές δεν περιλαμβάνονται στην παραπάνω εξαίρεση. Συχνά γίνονται καταγγελίες για χρήση τους και τίθεται στη διακριτική ευχέρεια της πυροσβεστικής υπηρεσίας της περιοχής αν θα προχωρήσει σε αυτόφωρη διαδικασία ή αν θα γίνουν απλώς συστάσεις.

Δεν ανάβουμε φωτιά όταν φυσούν δυνατοί άνεμοι!

Πέρα από όσα ορίζει η νομοθεσία, τηρούμε και μερικά ακόμα μέτρα ασφάλειας, που ορίζονται από την κοινή λογική:

 • Δεν ψήνουμε ποτέ όταν φυσούν δυνατοί άνεμοι.
 • Πάντοτε συμβουλευόμαστε τον Δείκτη Επικινδυνότητας και τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται καθημερινά από την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία (civilprotection.gr). Δεν ανάβουμε την ψησταριά αν ο δείκτης είναι 3 (υψηλή-κίτρινο χρώμα), 4 (πολύ υψηλή-πορτοκαλί χρώμα) και 5 (κατάσταση συναγερμού-κόκκινο χρώμα).
 • Οι φετινές συνθήκες ακραίου και παρατεταμένου καύσωνα φαίνεται πως θα είναι πλέον η νέα κανονικότητα. Δεν ψήνουμε ποτέ όταν επικρατούν τέτοιες συνθήκες, ακόμη και όταν δεν φυσάει καθόλου, γιατί το θερμικό φορτίο είναι υψηλότατο και είναι εξαιρετικά πιθανόν να προκληθεί πυρκαγιά. Συγκεκριμένα για το διάστημα που διανύουμε, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται αυστηρά κάθε άναμμα υπαίθριας ψησταριάς, ανεξαρτήτως λήψης μέτρων.
 • Οι καύτρες την ημέρα είναι αόρατες και με δυνατό άνεμο μπορούν να κινηθούν μέχρι 2 χιλιόμετρα μακριά από τη φωτιά, ανάβοντας μια νέα.
 • Αν η τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία κρίνει ότι για οποιονδήποτε λόγο, πέρα από τους ανωτέρω, δεν πρέπει να ανάψουμε ψησταριά, συμμορφωνόμαστε με την υπόδειξη.

ΠΗΓΗ

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

 

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα  Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

  ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους