Γιατί 99 στους 100 εμπρηστές αφήνονται ελεύθεροι μετά τη σύλληψή τους στην Ελλάδα

17 Αυγούστου, 2019
Γιατί 99 στους 100 εμπρηστές αφήνονται ελεύθεροι μετά τη σύλληψή τους στην Ελλάδα
Γιατί 99 στους 100 εμπρηστές αφήνονται ελεύθεροι μετά τη σύλληψή τους στην Ελλάδα. Ποιο είναι το προφίλ ενός εμπρηστή δάσους;

Εμπρησμό δείχνουν τα στοιχεία έως τώρα για την πυρκαγιά στην Εύβοια. Ο 33χρονος ύποπτος που έχει συλληφθεί (είχε συλληφθεί πέρσι και ως υπεύθυνος για εννέα εμπρησμούς σε δασικές εκτάσεις του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων από τις 2 Ιουνίου έως 25 Αυγούστου 2018) κατά την εξέτασή του από τους αξιωματικούς του Ανακριτικού Τμήματος για τη φωτιά στην Αγριλίτσα, υποστήριξε πως βρισκόταν σε άλλο χωριό της Εύβοιας, σε συγγενικό του πρόσωπο, άλλοθι που εξετάζεται. Τα αρμόδια στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος εντόπισαν στοιχεία εμπρησμού από πρόθεση σε τρία διαφορετικά σημεία, που προκάλεσαν ισάριθμες ανεξάρτητες εστίες φωτιάς στο καταφύγιο Αγριλίτσας, κοντά στη Μονή Μακρυμάλλης. 

Το συγκεκριμένο σημείο απέχει περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το χωριό Μακρυμάλλη, με τα τρία κλιμάκια του Ανακριτικού Τμήματος να εντοπίζουν στοιχεία εμπρησμού, σε τρία σημεία εκδήλωσης της πυρκαγιάς, σε μία απόσταση 100 μέτρων, το ένα κοντά στο δρόμο και δύο ακόμη, 20-30 μέτρα εσωτερικά σε δασώδη περιοχή. Εντόπισαν ίχνη καύσης, στουπιά, πλαστικά μέρη μπιτονιών, ενδεχομένως με εύφλεκτο υγρό, συσσωρευμένη καύσιμη ύλη (κλαδιά, ξύλα) και κάποια φιαλίδια υγραερίου, τα οποία όμως δεν έχει διαπιστωθεί αν σχετίζονται με την εμπρηστική ενέργεια.

Ποιο είναι το προφίλ του εμπρηστή δάσους

Από 1η Αυγούστου μέχρι τις 15 Αυγούστου το Πυροσβεστικό Σώμα χειρίστηκε 620 δασικές φωτιές σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή κατά μέσο όρο 41 πυρκαγιές τη μέρα! Την ίδια ώρα, δυσανάλογα μικρός είναι ο αριθμός των συλλήψεων για εμπρησμό είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια. Μέχρι και χθες έχουν συλληφθεί 25 άτομα για τις περίπου 8.270 φωτιές που μέχρι τώρα έχουν προκληθεί. Εκ των οποίων μόνο το 1/3 είναι αυτόφωρη σύλληψη για την πρόκληση πυρκαγιάς από πρόθεση (δηλαδή τα 8 άτομα), όταν σύμφωνα με τους ειδικούς το 20% των πυρκαγιών, δηλαδή οι περίπου 1.650 πυρκαγιές που προκλήθηκαν φέτος, ξεκίνησε από ανθρώπινο χέρι συνειδητά.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση, από τη μελέτη την οποία πραγματοποίησε με τα στοιχεία των δασικών πυρκαγιών 2000-2010 ο εμπρηστής δάσους είναι συνήθως άνδρας, Έλληνας σε ποσοστό 95%, άνω των 45 ετών σε ποσοστό 63%, ψυχικά υγιής σε ποσοστό 99%, έγγαμος με παιδιά, στοιχειώδους εκπαίδευσης, αυτοαπασχολούμενος, συνήθως στους τομείς της γεωργίας της δασοκομίας ή της αλιείας και ζει στην επαρχία. Ωστόσο, το προφίλ αυτό είναι σχετικό: 30% των πυρκαγιών προκαλείται από αμέλεια, 20% από δόλο, 10% από φυσικά ή τυχαία αίτια, αλλά το 40% των πυρκαγιών παραμένει ανεξιχνίαστο, οπότε δεν γνωρίζουμε στοιχεία για τους δράστες

«Δεν εξιχνιάζονται όλες οι υποθέσεις. Από αυτές που ξέρουμε ποιος είναι, μόνο 1,6% καταδικάζεται! Οι υποθέσεις δεν είναι καλά δεμένες με αποδεικτικό υλικό έτσι ώστε να φτάσουμε στη βεβαιότητα», λέει στον «Ε.Τ.» ο κ. Γκουρμπάτσης.

Τους πιάνουν… για να τους αφήσουν!

Ως αποτέλεσμα του ελληνικού δικονομικού συστήματος, μόνο το 1,6% των συλλήψεων καταδικάζεται. Δηλαδή στους 100 συλληφθέντες για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια ή από πρόθεση, μόλις ο ένας τελικά καταλήγει στη φυλακή, με τον διωκτικό μηχανισμό να αποδεικνύεται τρομακτικά αδύναμος. Συνήθως ο εμπρηστής βάζει τις φωτιές σε δάση κοντά σε κατοικημένες περιοχές σε χωριά κάτω των 1.000 κατοίκων, ενώ επίσης μένει και αυτός σε χωριό κάτω των 1.000 κατοίκων. 

Με άλλα λόγια, ένας άνθρωπος που είναι τόσο αμελής ώστε να προκαλέσει πυρκαγιά ή βάζει πυρκαγιές τόσο… δόλια εκτελώντας μια εγκληματική πράξη εκ προ μελέτης, συλλαμβάνεται και αφήνεται ελεύθερος 99 στις 100 φορές!!! Οι πιθανότητες να το ξανακάνουν; Όχι απλώς πολλές, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι ίδιοι θα κρύβονται πίσω από την επόμενη πυρκαγιά!

Μάλιστα, ένα ακόμα στοιχείο που καταρρίπτει τους μύθους για τους εμπρηστές δάσους είναι ότι όσοι κατηγορούνται για εμπρησμό δεν σημαίνει αυτόματα ότι πάσχουν από κάποια ψυχιατρική νόσο. Στον γενικό πληθυσμό μόνο το 1% πάσχει από πυρομανία! Τα πραγματικά κίνητρα βρίσκονται στην καθαρή αμέλεια ή στον δόλο!

Τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που… βάζει την φωτιά

– Άνδρας

– Έλληνας

– Άνω των 45 ετών

– Ψυχικά υγιής

– Έγγαμος με παιδιά

– Στοιχειώδης εκπαίδευση

– Αυτοαπασχολούμενος

– Γεωργία/Δασοκομία/Αλιεία

– Ζει στην επαρχία 

Εκτάσεις που κάηκαν το 2018 από φωτιά (σε στρέμματα)

Αττική 65.572,03

Θεσσαλία 28.281,57

Κεντρική Μακεδονία 22.722,63

Κρήτη 16.158,56

Πελοπόννησος 13.700,24

Νότιο Αιγαίο 11.016,78

Στερεά Ελλάδα 9.801,69

Δυτική Ελλάδα 8.769,16

Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 6.108,68

Δυτική Μακεδονία 4.556,10

Ιόνια Νησιά 2.897,47

Βόρειο Αιγαίο 2.839,45

Ήπειρος 1.391,91

Σύνολο 93.816,27


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους