Γεύσεις και αρώματα Ηλείας στο Κτήμα Μερκούρη στο φεστιβάλ αγροδιατροφικών προϊόντων

5 Αυγούστου, 2020
Γεύσεις και αρώματα Ηλείας στο Κτήμα Μερκούρη στο φεστιβάλ αγροδιατροφικών προϊόντων

Ένα ταξίδι γεύσεων με άρωμα Ηλείας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στον ειδυλλιακό  χώρο του κτήματος Μερκούρη στο Κορακοχώρι. Πρόκειται για το φεστιβάλ αγροδιατροφικών προϊόντων Balkanet το οποίο διοργάνωσε το επιμελητήριο Ηλείας, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (INTERREG V-B) BALKAN-MEDITERRANEAN 2014-2020 με τίτλο «BALKAN IDEAS NETWORK FOR SUSTAINABLE INNOVATIONS IN THE AGRO-FOOD SECTOR», και ακρωνύμιο BALKANET.

Λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τον κορονοϊό τηρήθηκε ονομαστικός κατάλογος, αναφορικά με τους εκθέτες αλλά και τους επισκέπτες της εκδήλωσης.
Οι τοπικοί επαγγελματίες του κλάδου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και να προβάλλουν τα προϊόντα τους, ενώ σε παράλληλο χρονό πραγματοποιήθηκε και ένα θεματικό εργαστήριο με διαδραστικά events οινογνωσίας, γευσιγνωσίας, ανάδειξης των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής μας, καθώς και δράσεις για την ανάπτυξη βιώσιμων συνεργειών με φορείς και επιχειρήσεις της Βαλκανικής χερσονήσου.

Ιδιαίτερη στιγμή, ήταν όταν ο γνωστός Chef Πάνος Ιωαννίδης παρουσίασε συνταγές με γεύσεις από την Ηλεία βασισμένες σε προϊόντα του νομού, ενώ το δικό της στίγμα, έδωσε και η παρουσία του γνωστού συμβούλου οίνου Σίμου Γεωργόπουλου, στην βραδιά γευσιγνωσίας.

Εισηγήσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν από τον Προέδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστα Νικολούτσο, τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου (Τμήμα Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας) Γιώργο Παππά, τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Πελοποννήσου Αντώνη Παρασκευόπουλο, τον Σύμβουλο Οίνου και αρθρογράφο οίνου Σίμο Γεωργόπουλο και τον Chef Πάνο Ιωαννίδη.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, αναφερόμενος στους στόχους αυτής της προσπάθειας, τόνισε ότι «Σκοπός του εγχειρήματος είναι να φέρουμε πιο κοντά το διατροφικό τομέα στην ταυτότητα μας, γιατί σήμερα η ταυτότητα ενός τόπου, δεν είναι μόνο τα προϊόντα του, είναι και η διατροφή του, ο λεγόμενος γαστρονομικός πολιτισμός. Φέτος που είναι μία δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό, πιστεύω ότι δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε οι υποδομές να είναι τέτοιες έτσι ώστε όταν ξαναρχίσει η διαδικασία το πάταγμα τουρισμού και γαστρονομίας να είναι πιο αποτελεσματικό από ότι μέχρι τώρα. Πέρα από αυτό και εμείς οφείλουμε να αναπτύξουμε το δικό μας διατροφικό πατριωτισμό, προτάσσοντας τα δικά μας προϊόντα για τα οποία η Ηλεία είναι περήφανη γιατί είναι γνωστό ότι πέρα από τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, έχουμε την τιμή να μας φιλοξενούν και πολλές διεθνείς φίρμες σε υψηλού επιπέδου προϊόντα. Πιστεύουμε ότι σήμερα είναι η απαρχή αυτών των δράσεων και στη συνέχεια μέσα από μία ολοκληρωμένη διαχείριση των θεμάτων θα μπορέσουμε να έχουμε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για τον τόπο».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου εξαγωγέων Πελοποννήσου Αντώνης Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι « Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη γιορτή για την Δυτική Ελλάδα, προβάλλει μέσα από τις επιχειρήσεις τα προϊόντα της, από το πρόγραμμα Balkanet που είναι διαβαλκανικό πρόγραμμα των κρατών της περιοχής του Ιονίου και της Αδριατικής, είναι μία σύμπραξη μεταξύ των λαών, των γεύσεων και των γνώσεων, το τι παράγει ο καθένας, εμείς σαν Δυτική Ελλάδα από τους τρεις νομούς και εκπροσωπώντας εγώ την αγροδιατροφική σύμπραξη, έχουμε βάλει ως στόχο να προωθήσουμε τα προϊόντα μας από κοινού τόσο στην εσωτερική διατροφή της Δυτικής Ελλάδος αλλά και της Ελλάδος γενικότερα όσο και να προωθηθούν τα προϊόντα μας σε άλλες χώρες υπό τη μορφή της ανταλλαγής γεύσεων και γνώσεων πάνω στο προϊόντα» τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος, ενώ αναφερόμενος στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να διεισδύσουν κάποιες επιχειρήσεις σε άλλες χώρες τόνισε ότι « πρέπει να υπάρξει ομαδοποίηση προϊόντων έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντέξουμε στις μεγάλες αγορές και βασικά πάνω από όλο αυτό που έχουμε σαν Ηλείοι, την ποιότητα στα προϊόντα μας και την διάρκεια σε βάθος χρόνου με τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά και την βασική προϋπόθεση ότι θα είμαστε όλοι μαζί στο μέλλον σαν παραγωγοί και σαν Ηλείοι».

Παρόν στην εκδήλωση για την αγροδιατροφή ήταν και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, ο οποίος επεσήμανε ότι: «Είναι η πρώτη εκδήλωση που γίνεται για την αγροδιατροφή φέτος λόγω της υγειονομικής κρίσης, είναι καλό και πιστεύω ότι θα γίνουν και άλλες και μακάρι να γίνουν, για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Βοηθάει πάρα πολύ, γιατί προβάλουμε τα τοπικά προϊόντα που το έχουν τόσο πολύ ανάγκη ύστερα από την περίοδο κάμψης που υπήρχε».

fest agro 2

fest agro 3

fest agro 4

fest agro 5

fest agro 6

fest agro 7

fest agro 8

fest agro 9

fest agro 10

fest agro 11

fest agro 12

fest agro 13

fest agro 14


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους