Γενική Απεργία της Εστίασης: 16-22 Σεπτεμβρίου κατεβαίνουν τα ρολά

15 Σεπτεμβρίου, 2020
Γενική Απεργία της Εστίασης: 16-22 Σεπτεμβρίου κατεβαίνουν τα ρολά
Από αύριο 16 Σεπτεμβρίου και για μία ολόκληρη εβδομάδα μέχρι και τις 22 του μηνός, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΚΕΔΙ, η Εστίαση κατεβάζει προσωρινά τα ρολά σε ΟΛΗ την Ελλάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε καταστηματάρχης που συμμετέχει στον αγώνα μπορεί να κατεβάσει το ειδικό banner της Γενικής Απεργίας ΕΔΩ και να το αναρτήσει στο κατάστημά του (–>δεξί κλικ πάνω στην εικόνα-επιλέγετε “αποθήκευση ως”¨)

Η μεγάλη μέρα για την Εστίαση έφτασε. Από αύριο 16 Σεπτεμβρίου και για μία ολόκληρη εβδομάδα μέχρι και τις 22 του μηνός, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΚΕΔΙ, η Εστίαση κατεβάζει προσωρινά τα ρολά σε ΟΛΗ την Ελλάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τα άδικα μέτρα της κυβέρνησης σε βάρος του κλάδου, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι καινούριο και σίγουρα δεν χρειαζόταν ο κορωνοϊός για να αναδειχθεί. Η απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζεται ο κλάδος της εστίασης από κάθε πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, ανεξαρτήτως χρώματος, έχει προκαλέσει την απόλυτη αγανάκτηση όλων των ανθρώπων που εργάζονται στον χώρο. Τα χρόνια προβλήματα παραμένουν άλυτα, η μια κυβέρνηση μετά την άλλη βρίσκει τρόπους να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον κλάδο της εστίασης, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια τα μαγαζιά σε «λουκέτο».

Η αγανάκτηση και ο θυμός των ανθρώπων που εργάζονται, είτε ως ιδιοκτήτες είτε ως υπάλληλοι, στην εστίαση ολοένα και μεγαλώνει, κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη εύρεσης λύσεων ΤΩΡΑ.

Τα προβλήματα είναι πολλά… και τα δημιουργήσατε όλα εσείς… με τις παράλογες αποφάσεις σας… με τους νόμους σας, που όλοι είναι στα μέτρα τα δικά σας. Όπου θίγονται τα συμφέροντά σας, κάνετε πίσω, χρησιμοποιώντας φυσικά και τα φερέφωνα πληρωμένα συνδικαλιστικά σας όργανα, που τα ονομάζετε «θεσμούς», για να σας κάνουν αβάντες, ξεπληρώνοντάς σας «επιταγές».

Τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ σας ακούμε να αποκαλείτε σεις οι ίδιοι, την Εστίαση «βαριά βιομηχανία» και «πυλώνα» του τουρισμού, την καταστήσατε σάκο του μποξ.

Η Γενική Απεργία της Εστίασης 16-22 Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά στα χρονικά του κλάδου, καλεί όλους τους καταστηματάρχες, εργαζόμενους, προμηθευτές και φυσικά, τους πελάτες στα μαγαζιά μας να ενώσουν τις φωνές τους για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση: “Ζητούμε αξιοπρέπεια, διεκδικούμε ίση μεταχείριση”!

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε καταστηματάρχης που συμμετέχει στον αγώνα μπορεί να κατεβάσει το ειδικό banner της Γενικής Απεργίας ΕΔΩ και να το αναρτήσει στο κατάστημά του (–>δεξί κλικ πάνω στην εικόνα-επιλέγετε “αποθήκευση ως”¨)

Ποια πλήγματα έχει καταφέρει στον κλάδο η κυβέρνηση με τις αποφάσεις τους

1) Αφήσατε την Εστίαση, ενώ την κλείσατε πρώτη, χωρίς κανένα οικονομικό στήριγμα, εκτός κι αν θεωρείτε πως τα 800 Ευρώ, που δεν τα πήραν κι όλοι, ήταν οικονομική στήριξη. Εμείς το θεωρούμε κοροϊδία και απαξίωση. Ενώ γνωρίζατε την ημερομηνία που θα μας κλείνατε τον Μάρτιο (14), μας αφήσατε την Παρασκευή (13) και ψωνίσαμε για Σ/Κ (14 & 15) στα μαγαζιά μας, για να τα πετάξουμε όλα από Δευτέρα, λέτε και μας περίσσευαν τόσες χιλιάδες Ευρώ. Αλλά τι σας ένοιαζε; Η τσέπη η δικιά σας και βαθιά είναι και γεμάτη. Εξ άλλου ο χορτάτος τον νηστικό θα σκεφτεί;

2) Κυκλοφορούσατε κ. Άδωνι κατά τη διάρκεια της καραντίνας στα κανάλια και στους δρόμους, ανταλλάσσοντας αγκαλιές και φιλοφρονήσεις με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ & ΠΟΕΣΕ κ Καββαθά κι ο κλάδος της Εστίασης νόμιζε πως θα μπορούσε να περιμένει κάτι καλό από αυτές τις διαχυτικές σας εμφανίσεις, χωρίς όμως να μπορεί να κατανοήσει πως οι φιλικές αυτές σχέσεις, ήταν στάχτη στα μάτια του κλάδου, διότι ο φορέας που προεδρεύει ο κ. Καββαθάς, από την στιγμή που χρηματοδοτείται από το Κράτος, είναι και όμηρος αυτού, υποχρεωμένος να εκτελεί διαταγές και σχέδια του Κράτους, που πάντα φυσικά είναι σε βάρος του κλάδου που υπηρετεί, άρα ξεγελά εν γνώσει του, αυτούς που τον ψηφίζουν. Κι ο κλάδος όμως, θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσει πως ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι ο καλοπληρωμένος συνδικαλισμός.

3) Κατέβηκε ο Φ.Π.Α. στο 13%, που θα έπρεπε να είναι το πολύ 6% ή και μηδενικός, για την δεδομένη στιγμή. Και; Τι έγινε μετά; Που είναι οι πελάτες για να πουλήσουμε τις υπηρεσίες μας; Τους έχετε κλεισμένους και καταφοβισμένους στα σπίτια τους. Ποιοι βγαίνουν για διασκέδαση; Κάποιοι πολύ λίγοι και τολμηροί. Να χαρίσετε το ΤΕΒΕ, το ΙΚΑ, τους κοινόχρηστους χώρους στους Δήμους, να φρενάρετε την ΔΕΗ, τις τηλεφωνίες, για όσο διάστημα ήμασταν κλειστοί κι όχι μας λέτε να τα πληρώσουμε τον Σεπτέμβριο, μαζί με το 60% των ενοικίων. Από πού να βρούμε λεφτά τον Σεπτέμβριο; Μας ανοίξατε, με χρέη πάνω από 10.000 το κάθε μαγαζί, αναλόγως δυναμικότητας, ενώ, προκειμένου να ήμαστε σωστοί στις προδιαγραφές του covid19, προβήκαμε σε ανακαινίσεις των χώρων μας, ξοδεύοντας υπέρογκα χρηματικά ποσά, αλλά κι αχρείαστα. Εσείς θέλατε ίσα ίσα να παύσει το ταμείο ανεργίας σας και να αναλάβουμε εμείς το προσωπικό και τα χρέη προς εσάς. Μας φλομώσατε με καθημερινές Υπουργικές αποφάσεις στα μέτρα σας και δεν μας έφτανε το χάλι μας, μας γεμίσατε και πρόστιμα. Το ένα σας πείραζε, το άλλο σας ξίνιζε. Πρόστιμα για συγχρωτισμό, πρόστιμα για όρθιους, πρόστιμα για καθιστούς, πρόστιμα για παράβαση ωραρίου, πρόστιμα για ανασφάλιστους, πρόστιμα για μη κομμένες αποδείξεις, πρόστιμα για μάσκες, πρόστιμα για τσιγάρα, πρόστιμα… πρόστιμα… Σας σιχαθήκαμε πια. Μας διαλύσατε και ησυχάσατε. Να μας το λέγατε, δεν θα το πιστεύαμε. Το σχέδιό σας δεν ήταν να ανοίξετε την Εστίαση, αλλά πως θα την καταστρέψετε. Και το πετύχατε.

4) Μας κλείνετε στις 12 το βράδυ, λες κι ο ιός κάνει επιλογή στην ώρα. Που ακούστηκε μεσημεριάτικα να πηγαίνει ο Έλληνας στα μπουζούκια; Δικό σας επίτευγμα κι αυτό. Παντού πρωτοπόροι είστε. Ακόμη και τα delivery σταματήσατε μετά τις 12 το βράδυ.

5) Αναφέρεστε στη Δημόσια υγεία, αλλά αν ενδιαφερόσασταν πραγματικά θα ενισχύατε την πρωτοβάθμια περίθαλψη και τότε δεν θα χρειάζονταν οι ΜΕΘ. Θα φροντίζατε ο κόσμος να αμείβεται αξιοπρεπώς και να μην έχει στρες. Θα διαγράφατε τα χρέη των αναξιοπαθούντων, χωρίς να τους ξεσπιτώνετε. Θα αμβλύνατε τις κοινωνικές ανισότητες. Θα κάνατε πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ, όχι για φόβο, αλλά για φρούτα και λαχανικά. Θα κάνατε προαγωγή υγείας στα σχολεία. Θα κρατούσατε τα σχολεία ανοιχτά περισσότερες ώρες, ώστε να μην χρειάζεται να παραλαμβάνουν τα παιδιά οι παππούδες. Θα επιδοτούσατε μειωμένο ωράριο στις μανάδες ή και εντελώς τη μητρότητα, για να τρώνε σωστά τα παιδιά και να μην φορτώνονται στους ευπαθείς παππούδες. Θα επιδοτούσατε τη βιολογική διατροφή. Θα κάνατε ασύμφορη την ανθυγιεινή διατροφή. Θα επιδοτούσατε την σωματική άσκηση. Θα πρασινίζατε τις πόλεις, θα φτιάχνατε σωστούς δρόμους, να μειωθούν τα τροχαία και τα ΑΜΕΑ.

6) Οδηγήσατε τον κλάδο μας στις τράπεζές σας για δανειοδότηση, ενώ ξέρατε πως κατά την δεκαετή οικονομική κρίση, οι περισσότεροι ήταν πελάτες του Τειρεσία και εκ των πραγμάτων κόβονταν από τις δανειοδοτήσεις των Τραπεζών. Χρηματοδότηση από το Κράτος ζητούσαμε και ζητάμε κι όχι δάνεια από Τράπεζες. Τι θα πει εγγύηση Δημοσίου 40%; Το υπόλοιπο 60%; Ο πελάτης; Μα ήδη τον είχατε «μαυρισμένο» και το γνωρίζατε. Εκτός κι αν μας δουλεύετε φανερά, γιατί κρυφά το ξέρουμε.

7) Το θολό τοπίο στα πνευματικά δικαιώματα μουσικής έχει γίνει ακόμη πιο μπερδεμένο, επιτρέποντας σε διάφορους Οργανισμούς να απαιτούν υπέρογκα ποσά με δόλιο τρόπο και να θέτουν σε κατάσταση πανικού έναν ιδιοκτήτη καταστήματος.

8) Η ποινικοποίηση των Πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής, αλλά και του ωραρίου.

9) Το αυστηρό πλαίσιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού έχει σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλιά στον «λαιμό» των ιδιοκτητών, οι οποίοι, πλέον μέχρι και την εκδίκαση της απόφασης του ΣτΕ, είναι εκτεθειμένοι σε πρόστιμα και «λουκέτα».

10) Τα υπέρογκα ποσά που καλούνται να προπληρώσουν οι καταστηματάρχες για χρήση τραπεζοκαθισμάτων και αιγιαλού

11) Ο «βομβαρδισμός» από πληρωμές και πρόστιμα, που έχει να αντιμετωπίσει ένας ιδιοκτήτης απέναντι σε ένα σωρό καλοθελητές που έχουν περικυκλώσει την Εστίαση, ζητώντας το «μερίδιό» τους για τα πάντα…

12) Η διαρκής στοχοποίηση του κλάδου από κάθε επίσημο φορέα, έχοντας μάλιστα υποστεί ακόμα και εξευτελιστικές καμπάνιες σε βάρος του από το ίδιο το κράτος, όπως η #Apodeixi_please της ΑΑΔΕ

13) Η μηδαμινή χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων στις επιχειρήσεις του κλάδου, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλους, πολύ λιγότερο παραγωγικούς, κλάδους

14) Ότι η Εστίαση παραμένει εκτός ΕΟΤ, ενώ αποτελεί ένα εξίσου ζωτικό πυρήνα του Τουρισμού της Ελλάδας, μαζί με τον κλάδο της Φιλοξενίας…

Ενωμένοι παλεύουμε… Οργανωμένοι νικάμε!!!

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους