Γενετικά τροποποιημένοι σολομοί σερβίρονται στις ΗΠΑ

6 Ιουνίου, 2021
solomos1

Η Σύλβια Γουλφ και οι συνεργάτες της Σκάιλερ Μίλερ και Τζάκομπο Κλόσον με ένα μεταλλαγμένο σολομό. (AquaBounty Technologies vis AP)

Αρκετοί τόνοι σολομού, που κατασκευάστηκαν από αυτή την εταιρεία βιοτεχνολογίας θα κατευθυνθούν τώρα σε εστιατόρια και υπηρεσίες φαγητού εκτός σπιτιού -όπου δεν απαιτείται επισήμανση ως γενετικά σχεδιασμένη- στα Μεσοδυτικά και κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της εταιρείας Σύλβια Γουλφ (Sylvia Wulf).

Μέχρι στιγμής, ο μόνος πελάτης που ανακοίνωσε ότι πουλάει το σολομό είναι ο διανομέας θαλασσινών «Samuels and Son Seafood» με έδρα τη Φιλαδέλφεια.

Η Aqua Bounty έχει μεγαλώσει τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο σολομό της σε μια εσωτερική φάρμα υδατοκαλλιέργειας στο Ολμπανι της Ιντιάνα. Τα ψάρια τροποποιούνται γενετικά για να αναπτυχθούν δύο φορές πιο γρήγορα από τον άγριο σολομό, φτάνοντας το μέγεθος της αγοράς – 8 έως 12 πάουντς (3,6 έως 5,4 κιλά) – σε 18 μήνες αντί για 36.

Η εταιρεία που εδρεύει στη Μασαχουσέτη αρχικά σχεδίαζε τη συγκομιδή των ψαριών στα τέλη του 2020. Η Γουλφ απέδωσε καθυστερήσεις στη μειωμένη ζήτηση και την τιμή αγοράς για τον σολομό του Ατλαντικού που προκάλεσε η πανδημία.

«Ο αντίκτυπος του Covid μας έκανε να ξανασκεφτούμε το αρχικό χρονοδιάγραμμά μας … κανένας δεν έψαχνε για περισσότερο σολομό τότε», είπε. «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτό τώρα. Έχουμε χρονομετρήσει τη συγκομιδή με την ανάκαμψη της οικονομίας και γνωρίζουμε ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται».

Αν και τελικά έφτασε στα πιάτα για δείπνο, τα γενετικά τροποποιημένα ψάρια είχαν αποκρουστεί από ακτιβιστές του περιβάλλοντος για χρόνια.

Η διεθνής εταιρεία παροχής υπηρεσιών τροφίμων Aramark τον Ιανουάριο ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να μην πουλήσει τέτοιο σολομό, επικαλούμενη περιβαλλοντικές ανησυχίες και πιθανές επιπτώσεις στις αυτόχθονες κοινότητες που συλλέγουν άγριο σολομό.

Ακολούθησαν παρόμοιες από άλλες μεγάλες εταιρείες παροχής υπηρεσιών τροφίμων -«Compass Group» και «Sodexo»- και πολλούς μεγάλους λιανοπωλητές παντοπωλείων των ΗΠΑ, εταιρείες θαλασσινών και εστιατόρια. Οι «Costco», «Kroger», «Walmart» και «Whole Foods» υποστηρίζουν ότι δεν πωλούν γενετικά τροποποιημένο ή κλωνοποιημένο σολομό και θα πρέπει να επισημαίνονται ως τέτοια.

Το μποϊκοτάζ εναντίον του σολομού Aqua Bounty προήλθε σε μεγάλο βαθμό από ακτιβιστές της εκστρατείας «Block Corporate Salmon», η οποία στοχεύει στην προστασία του άγριου σολομού και στη διατήρηση των ιθαγενών δικαιωμάτων στην άσκηση βιώσιμης αλιείας.

«Ο γενετικά τροποποιημένος σολομός αποτελεί τεράστια απειλή για κάθε όραμα ενός υγιούς συστήματος διατροφής. Οι άνθρωποι χρειάζονται τρόπους για να συνδεθούν με το φαγητό που τρώνε, έτσι ξέρουν από πού προέρχεται», δήλωσε ο Τζον Ράσελ (Jon Russell), μέλος της εκστρατείας και διοργανωτής της δικαιοσύνης τροφίμων με τη «Northwest Atlantic Marine Alliance».

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ