ΦΠΑ – Ε9 – Τέλη κυκλοφορίας – ΤΕΠΑΗ – Ποιες αλλαγές προβλέπει ο νέος Νόμος

27 Απριλίου, 2019
ΦΠΑ - Ε9 – Τέλη κυκλοφορίας - ΤΕΠΑΗ – Ποιες αλλαγές προβλέπει ο νέος Νόμος
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ορίζεται συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία για όλες τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων που υποβάλλονται από την 1.1.2019 έως την 31η Μαΐου του επόμενου έτους

ΦΠΑ – Ε9 – Τέλη κυκλοφορίας – ΤΕΠΑΗ – Ποιες αλλαγές προβλέπει ο νέος Νόμος

Δημοσιεύθηκε ο Νόμος με τίτλο «I. Κύρωση της Συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων, II. Εναρμόνιση του Κώδικα Φ.Π.Α. με την Οδηγία <ΕΕ) 2016/1065, III. Ενσωμάτωση των σημείων 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 2 και των άρθρων 4,6,7 και 8 της Οδηγίας 1164/2016, IV. Τροποποίηση του ν. 2971/2001 και άλλες διατάξεις».

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ορίζεται συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία για όλες τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων που υποβάλλονται από την 1.1.2019 έως την 31η Μαΐου του επόμενου έτους. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται ικανό χρονικό διάστημα στους φορολογούμενους για να υποβάλλουν τις δηλώσεις Ε9 και η δυνατότητα να διορθώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, υποβάλλοντας δήλωση στοιχείων ακινήτων χωρίς πρόστιμα.

Όσον αφορά την καταβολή τελών κυκλοφορίας με το μήνα, δίδεται η δυνατότητα επιλογής, εντός του 2019 για άρση της ακινησίας ενός οχήματος και καταβολή τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τη διάρκεια της χρήσης αυτού, ήτοι για διάρκεια ενός (1) μηνός θα καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας, για διάρκεια τριών (3) μηνών θα καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας, και για χρήση για τους υπόλοιπους μέχρι τη λήξη του έτους μήνες θα καταβάλλονται τα δωδέκατα που απομένουν συν {+) 2/12. 

Σχετικά με την έκδοση φορολογικών παραστατικών από ΤΑΞΙ και υπηρεσίες διαμεσολάβησης, τροποποιείται ο  ν. 4530/2018 καθορίζεται λεπτομερώς ο τρόπος έκδοσης των φορολογικών παραστατικών από τις οντότητες παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης, καθώς τους εκμεταλλευτές ταξί

ΤΕΠΑΗ: Προσδιορισμός των πλοίων που βαρύνονται με το τέλος

Αποτυπώνεται η έννοια των όρων «πλοίο αναψυχής», «ιδιωτικό και επαγγελματικό πλοίο», «επαγγελματικό τουριστικό ημερόπλοιο» και «παραδοσιακό πλοίο».

Επίσης, προκύπτει αντικατάσταση του άρθρου 33 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Συγκεκριμένα, περιορίζεται το τεκμήριο της οφειλής εκ μέρους του τρίτου όλης της κατασχεθείσας απαίτησης του Δημοσίου, το οποίο εφαρμόζεται σε εξαιρετικές πλέον περιπτώσεις, καθώς με τις νέες διατάξεις καθίσταται οφειλέτης του Δημοσίου για ό,τι οφείλει ή μέλλεται να οφείλει στον καθ’ ου η κατάσχεση, εφόσον τούτο προκύπτει από τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της Φορολογικής Διοίκησης.

Διάθεση προϊόντος απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών

Παρέχεται, ακόμα, η δυνατότητα διάθεσης προϊόντος απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων) από πρόσωπα που κατέχουν απλούς χάλκινους άμβικες χωρητικότητας μέχρι 130 λίτρων ή πήλινους άμβικες χωρητικότητας μέχρι 40 λίτρων, και τα οποία κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παραγράφου 4 του άρθρου 69 του ν. 4583/2019 δηλαδή την 18.3.2019, είχαν στην κατοχή τους προϊόν, το οποίο δεν προέρχεται από τη δική τους παραγωγή.

Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη διάταξη παρέχεται στα εν λόγω πρόσωπα η δυνατότητα να υποβάλουν στο αρμόδιο τελωνείο δήλωση των αποθεμάτων τους μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της προτεινόμενης διάταξης και να διαθέσουν το εν λόγω απόθεμα.

Επίσης, προβλέπεται η υποχρέωση για τις επιχειρήσεις-σημεία διάθεσης του εν λόγω προϊόντος της ανάρτησης των στοιχείων των κατόχων αποστακτικών μηχανημάτων από τους οποίους προμηθεύτηκαν το εν λόγω προϊόν.

Στον ίδιο Νόμο περιλαμβάνονται και οι αλλαγές για τον καθορισμό του αιγιαλού – παραλίας, ως και τον υπολογισμό του κόστους παραχώρησης. Δημοσιεύτηκε και η Απόφαση για τη διαδικασία της δημοπρασίας για την παραχώρηση.

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους