ΦΠΑ 24 τοις εκατό σε τουριστικά σκάφη αναψυχής ποιοι κίνδυνοι προκαλούνται

17 Οκτωβρίου, 2018
ΦΠΑ 24 τοις εκατό σε τουριστικά σκάφη αναψυχής ποιοι κίνδυνοι προκαλούνται
Καταστροφικές επιπτώσεις στις δραστηριότητες του θαλάσσιου τουρισμού και ειδικότερα στον κλάδο επαγγελματικών τουριστικών σκαφών

ΦΠΑ 24% σε τουριστικά σκάφη αναψυχής ποιοι κίνδυνοι προκαλούνται

Ακόμα ένα «χαράτσι» απειλεί να δώσει τέλος σε μια σταθερή αξία του θαλάσσιου τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα, καταστροφικές επιπτώσεις στις δραστηριότητες του θαλάσσιου τουρισμού και ειδικότερα στον κλάδο επαγγελματικών τουριστικών σκαφών προκλήθηκαν με την Κοινή Υπουργική Απόφαση(ΚΥΑ- ΦΕΚ 442004/10/2018) των υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας να επιβάλλει φόρο 24% στις αγορές σκαφών που μέχρι σήμερα απαγορευόταν. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα όλα τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής απαλλάσσονταν από τον ΦΠΑ, εφόσον πραγματοποιούσαν συγκεκριμένο αριθμό ημερήσιων ναύλων κάθε έτος ανάλογα με το μέγεθός τους. Τώρα όμως προστίθεται ως προϋπόθεση η εκτέλεση των μισών σε χρόνο εξ αυτών των ναύλων σε διεθνή ύδατα. Αυτό είναι αδύνατο να συμβεί στην Ελλάδα λόγω του πλήθους των νησιών, αφού διεθνή ύδατα σημαίνει θαλάσσιες περιοχές που απέχουν περισσότερο από 6 μίλια από την ακτή και υπάρχουν λίγες, αν καθόλου, ρότες που να ακολουθούν τα επαγγελματικά σκάφη! Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα περισσότερα εξ αυτών θα βρεθούν ξαφνικά να χρωστούν αναδρομικά κιόλας ΦΠΑ για την επένδυση, αλλά και τα λειτουργικά τους έξοδα που τύχαιναν απαλλαγής…

«Παράλογο» μέτρο

Συν τοις άλλοις, το μέτρο είναι και πρακτικά ανεφάρμοστο: βασική προϋπόθεσή του αποτελεί η πιστοποίηση με δορυφορικά συστήματα εντοπισμού θέσης και καταγραφής πορείας, που θα πρέπει να εγκατασταθούν στα σκάφη για να στέλνουν πληροφορίες σε ένα κέντρο δεδομένων που ακόμη δεν υπάρχει. Το κόστος, μάλιστα, όλων αυτών (συν ΦΠΑ) θα επιβαρύνει και τους ναύλους, βγάζοντας έτσι εκτός αγοράς τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου και πριμοδοτώντας επιχειρήσεις γειτονικών χωρών, όπως τουρκικές, ιταλικές ή μαλτέζικες… Σημειώνεται επίσης ότι ο κλάδος περιλαμβάνει περίπου 5.300 σκάφη με ελληνική επαγγελματική άδεια και ότι απασχολεί περισσότερους από 4.500 Ελληνες ναυτικούς.

Τα αρνητικά σενάρια που προκαλούνται με αυτή την απόφαση είναι πολλαπλά, αφού αρκετά σκάφη ενδέχεται να καταφύγουν σε άλλες σημαίες και σε άλλες όμορες και γειτονικές χώρες όπως την Τουρκία, την Αλβανία, την Κροατία, την Ιταλία και το Μαυροβούνιο, όπως αναφέρουν οι φορείς.

Ο κίνδυνος που διαφαίνεται αφορά μια δραματική μείωση της δραστηριότητας ναυπηγήσεων, μείωση της απασχόλησης, μεγάλη μείωση στο ΦΠΑ των ναύλων που σήμερα εισπράττεται, αλλά και απώλεια εισαγωγής συναλλάγματος.

Μετά από συνάντηση την περασμένη Πέμπτη 11/10, όλων των εμπλεκόμενων επαγγελματικών (Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελμάτων Σκαφών άνευ πληρώματος, Ενωση Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Τουρισμού, Ελληνικός Σύνδεσμος Θαλάσσιου Τουρισμού) και υπό την αιγίδα του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – ΝΕΕ, ανακοινώθηκαν ότι με το εν λόγω μέτρο:

Θα μειωθεί δραματικά η δραστηριότητα ναυπηγήσεων, αγορών και αντικαταστάσεων σκαφών.

Θα αυξηθεί σημαντικά το κόστος της τιμολογούμενης ναύλωσης.

Θα επιβαρυνθεί το κόστος της ολοκλήρωσης των ήδη προγραμματισμένων αγορών σκαφών.

Θα χαθούν πάρα πολλές θέσεις εργασίας λόγω αλλαγής σημαίας.

Θα μειωθούν δραματικά οι ασφαλιστικές εισφορές.

Θα απολεσθούν οι δραστηριότητες ναυπηγοεπισκευής.

• Θα επηρεαστούν αρνητικά περίπου 120 παραπλήσια και υποστηρικτικά επαγγέλματα.

Θα υπάρξει μεγάλη μείωση στον ΦΠΑ των ναύλων που σήμερα εισπράττεται, διότι τα σκάφη θα είναι μόνο διερχόμενα.

Θα απολεσθεί η εισαγωγή «συναλλάγματος» που εισπράττεται από τις ναυλώσεις.

Θα μειωθούν τα έσοδα από τις δαπάνες που κάνουν οι ναυλωτές.

Θα χαθεί η παρουσία της ελληνικής σημαίας στα ακριτικά νησιά.

Θα μειωθεί δραματικά η οικονομική συνεισφορά των σκαφών σε συγκεκριμένες περιφέρειες.

Γι’ αυτό τον λόγο: «Οι φορείς καλούν τον πρωθυπουργό, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και τους αρμόδιους υπουργούς να αντιληφθούν τις αναμενόμενες δραματικές εξελίξεις στις δραστηριότητες του κλάδου και ζητούν να ανακληθεί η ΚΥΑ άμεσα, και να κληθούν για σχετικές διαβουλεύσεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των φορέων».

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους