1. Τι είναι το StereoCloud;

Το “StereoCloud” είναι μια ιντερνετική μουσική σελίδα, που έχει σχεδιαστεί κυρίως για επιχειρηματική χρήση, και στόχο έχει να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ήχου, με υψηλή ποιότητα και αξιοπιστία.

Ο επιχειρηματίας που χρησιμοποιεί το “StereoCloud” αποκτά το συγκριτικό πλεονέκτημα να μπορεί, με ιδιαίτερα μικρό ετήσιο κόστος να αναπαράγει τη μουσική μας στην επιχείρηση του. Η μουσική μας δεν ανήκει στα συνηθισμένα και θα δώσει τον ξεχωριστό τόνο που χρειάζεστε, ανεβάζοντας έτσι το επίπεδο της διάθεσης τόσο των επισκεπτών, όσο και των εργαζομένων σας.

Μόνο με την χρήση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή ή tablet, χωρίς την ανάγκη για CDs – επαγγελματικά μηχανήματα ήχου – συντήρηση κτλ σας δίνεται η δυνατότητα να έχετε μουσική στην επιχείρηση σας με τρόπο οικονομικό, απλό και κυρίως νόμιμο.

Και όλα αυτά χωρίς την έως τώρα υποχρεωτική προπληρωμή πολύ μεγάλων ποσών, ανάλογα με τα τετραγωνικά της επιχείρησης σας, μόνο για το δικαίωμα αναπαραγωγής μουσικής στις τρεις Ελληνικές εταιρείες διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων (ΑΕΠΙ, GEA, AΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ), όπως έως τώρα είχε επικρατήσει.

Όχι λοιπόν άλλες εκπλήξεις από τους γνωστούς για τις μεθόδους τους εισπράκτορες των εταιρειών διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Εμπιστευτείτε to “StereoCloud”, του ΠΑΣΚΕΔΙ, για την καλύτερη μουσική, με οικονομία, ευκολία αλλά και νομιμότητα. Είμαστε οι μοναδικοί σε όλη την Ελλάδα που προσφέρουμε Ελληνικό (Λαϊκά, Έντεχνα, Ρεμπέτικα, Παραδοσιακά) ρεπερτόριο μαζί με λίστες Ξένου (χιλιάδες τραγούδια) ρεπερτορίου.

2. Πόσο νόμιμη είναι η λειτουργία του StereoCloud;

Η λειτουργία μας είναι απολύτως νόμιμη, γιατί εμείς στο “StereoCloud” σας εξασφαλίζουμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται από το νόμο για να είστε και εσείς νόμιμοι και να μην κινδυνεύετε.

Για να είστε πραγματικά νόμιμοι δεν αρκεί μόνο να αναπαράγετε μουσική δημιουργών που δεν ανήκουν σε κάποια από τις γνωστές στην Ελλάδα εταιρείες εκπροσώπησης. Οφείλετε να έχετε και τη σύμφωνη γνώμη του ανεξάρτητου πνευματικού δημιουργού, ότι σας επιτρέπει τη δημόσια χρήση της μουσικής ή του έργου που έχει δημιουργήσει, εφόσον έχετε οποιοδήποτε κέρδος από την εμπορική σας δραστηριότητα, ακόμη και αν αυτή είναι παντελώς άσχετη από τη χρήση του έργου.

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι), είναι ένας κρατικός φορέας που εποπτεύει όλους τους οργανισμούς δικαιωμάτων της Ελλάδας. Ο επίσημος κρατικός φορέας έχει εκδώσει μια γνωμοδότηση που αναφέρει ότι εάν μια επιχείρηση χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο μουσική και τραγούδια καλλιτεχνών που δεν ανήκουν σε οργανισμούς δικαιωμάτων, τότε δεν είναι υποχρεωμένη να καταβάλει αμοιβή σε αυτούς. Την γνωμοδότηση αυτή θα τη λάβετε μαζί με το συνδρομητικό πακέτο του “StereoCloud”.

Η χρήση των συνδρομητικών πακέτων του “StereoCloud” σας προσφέρει την οικονομικότερη ολοκληρωμένη λύση για ποιοτική μουσική, αλλά και πλήρη νομιμότητα. Η μουσική μας όχι μόνο πληρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές, αλλά σας προμηθεύουμε με όλα τα νομιμοποιητικά στοιχεία που χρειάζεστε για να το αποδείξετε στα ελεγκτικά όργανα.

Γι αυτό μόνο εάν χρησιμοποιείτε αποκλειστικά και μόνο το “StereoCloud” στην επιχείρηση σας, μπορείτε να απαλλαγείτε με ασφάλεια από την πληρωμή πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

3. Πόσο απλό είναι να αναπαράγω το StereoCloud στην επιχείρησή μου;

Είναι εξαιρετικά απλό. Για να συνδεθείτε στο σύστημα μας, χρειάζεστε μόνο τα στοιχεία σύνδεσης (όνομα χρήστη και τον κωδικό σας), που σας δίνουν τη δυνατότητα να ακούτε όποιο είδος μουσικής θέλετε.

Η μουσική μας αναπαράγεται αυτόματα, χωρίς να πρέπει να εγκαταστήσετε κάποιο πρόγραμμα. Απλά κάνετε κλικ και η μουσική μας ξεκινάει, είτε χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα περιήγησης του διαδικτύου που χρησιμοποιείτε (οποιονδήποτε φυλλομετρητή όπως το Firefox, Chrome, Internet Explorer κλπ).

Για καλύτερη ακρόαση, χωρίς διακοπές που πιθανά να προκληθούν από τη χρήση του διαδικτύου στην επιχείρηση σας, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα από τα προγράμματα που μπορούν να αποθηκεύσουν προσωρινά κάποια δευτερόλεπτα ήχου (cache), όπως είναι τα Winamp, Microsoft Player, VLC player, RealPlayer κλπ.

Εμείς για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας δημιουργήσαμε έτσι την μουσική μας ιστοσελίδα, ώστε εκτός από τον υπολογιστή σας, η μουσική μας να είναι διαθέσιμη και να παίζει άμεσα σε tablets και έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με όποιον τρόπο κι αν συνδέεστε στο διαδίκτυο (WiFi ή 3G/4G).

Μια υπέροχη μουσική υπόκρουση με επιλογές για κάθε χώρο, που αναπαράγεται αυτόματα με την υψηλότερη δυνατή ποιότητα ήχου, που λειτουργεί για εσάς με τον πιο απλό και οικονομικό τρόπο, δεν μπορεί παρά να είναι η τέλεια λύση για κάθε επιχείρηση. Μια υπέροχη μουσική υπόκρουση με επιλογές για κάθε χώρο, που αναπαράγεται αυτόματα με την υψηλότερη δυνατή ποιότητα ήχου, που λειτουργεί για εσάς με τον πιο απλό και οικονομικό τρόπο, δεν μπορεί παρά να είναι η τέλεια λύση για κάθε επιχείρηση.

4. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη χρονική διάρκεια με δέσμευση ή συμβόλαιο; Και αν ναι πως μπορώ να αποδεσμευθώ;

Η ενεργοποίηση συνδρομητικού πακέτου γίνεται από τον ίδιο τον επιχειρηματία, εφόσον συμφωνεί με τις παροχές και το κόστος που του προσφέρει η συνδρομή στο “StereoCloud”. Η διάρκεια της συνδρομής στην υπηρεσία είναι ετήσια. Το συνδρομητικό μας πακέτα είναι προπληρωμένο, δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη δέσμευση ή υποχρέωση.

Ο κάθε συνδρομητής χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες μας, απλά με τη σύνδεση του στην πλατφόρμα “StereoCloud”. Με το ΄”StereoCloud” ο συνδρομητής επιχειρηματίας όχι μόνο δεν δεσμεύεται σε τίποτα, αλλά αντίθετα καλύπτει με ελάχιστο κόστος τις ηχητικές ανάγκες της επιχείρησης του και απελευθερώνεται από τις υπέρογκες χρεώσεις που είχε μέχρι σήμερα.

5. Πρόκειται να ανοίξω κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το StereoCloud ή πρέπει να έχω άδεια από τις εταιρίες Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων (ΑΕΠΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ);

Αρκεί το συνδρομητικό πακέτο του “StereoCloud” και θα λάβετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα, είτε για την άδεια λειτουργίας από το Δήμο, είτε για την απεμπλοκή από τις εισπρακτικές εταιρείες για όσο χρονικό διάστημα λειτουργεί η επιχείρηση σας.

Προκειμένου να λειτουργήσει μία επιχείρηση, στην οποία πρόκειται να γίνει χρήση μουσικής, θα πρέπει μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, που προβλέπει ο vόμoς για την έναρξη λειτουργίας, ο επαγγελματίας να προσκομίσει στην κατά τόπους Δημοτική ή Κρατική Αρχή τη βεβαίωση ότι έχει προμηθευτεί την άδεια των δημιουργών για χρήση του μουσικού ρεπερτορίου τους και ότι έχει καταβάλλει τα αvαλoγoύvτα πνευματικά δικαιώματα.

Εκτός από τα πνευματικά δικαιώματα, η επιχείρηση θα πρέπει όμως να πληρώσει και για τα συγγενικά δικαιώματα της μουσικής ή των έργων που αναπαράγονται στο χώρο της. Οι παραγωγοί (φωνογραφικές εταιρείες), οι τραγουδιστές και οι μουσικοί, όσοι δηλαδή εργάζονται και συμμετέχουν στην παραγωγή, ερμηνεία και εκτέλεση ενός ηχογραφημένου μουσικού έργου είναι από κοινού φορείς και δικαιούχοι του συγγενικού δικαιώματος, που από μόνο του απαιτεί μια επιπλέον άδεια χρήσης.

Η δημόσια εκτέλεση ενός ηχογραφημένου μουσικού έργου, σύμφωνα με το νόμο, υποχρεώνει το χρήστη να καταβάλει στους δικαιούχους εύλογη αμοιβή για τη χρήση της συμμετοχής και εκτέλεσης του έργου.

Για την από κοινού είσπραξη του συγγενικού δικαιώματος, έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας τρεις Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης, η GRAMMO (με μέλη παραγωγούς – φωνογραφικές εταιρείες), ο ΑΠΟΛΛΩΝ (με μέλη μουσικούς) και η ΕΡΑΤΩ (με μέλη τραγουδιστές), που πλέον εκπροσωπούνται από κοινού από τη GEA (τα αρχικά των τριών οργανισμών).

Το ύψος της χρηματικής αποτίμησης των συγγενικών δικαιωμάτων, με βάση τα διεθνώς ισχύοντα, είναι σαφώς κατώτερο της αξίας του πνευματικού, κι αυτό γιατί το πνευματικό δικαίωμα είναι πρωτεύον και κυρίαρχο, απόδειξη δε της υπεροχής αυτού είναι ότι μόνον ο φορέας του (δηλαδή του πνευματικού) έχει την εξουσία να επιτρέπει ή να απαγορεύει τη χρήση και εκμετάλλευση των έργων του. Αντίθετα, οι δικαιούχοι συγγενικών δικαιωμάτων έχουν από το νόμο μόνο το δικαίωμα καθορισμού εύλογης αμοιβής για τη δημόσια εκτέλεση των ηχογραφημένων εκτελέσεων τους.

Το συγγενικό δικαίωμα είναι δικαίωμα κατοχυρωμένο από τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης , την οποία έχει προσυπογράψει και η χώρα μας και έχει θεσμοθετηθεί για πρώτη φορά σε αυτή από τον ισχύοντα νόμο 2121/1993.

Όπως και με το πνευματικό δικαίωμα που κατοχυρώθηκε από τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης, ο νόμος επικυρώνει τις δύο δεσμεύσεις της Ελλάδας σχετικά με την ψήφιση αυτοδύναμου νομοθετικού πλαισίου για τα δύο αυτά δικαιώματα. Επίσης, προβλέπει τον τρόπο, τα μέσα και τη διαδικασία προστασίας και διαχείρισής τους.

Εφόσον λοιπόν θα χρησιμοποιείτε μουσική σε επαγγελματικό χώρο είναι απαραίτητη προϋπόθεση η πληρωμή δικαιωμάτων για να πάρετε την απαραίτητη άδεια Δημόσιας εκτέλεσης και να είστε νόμιμοι έναντι του ελέγχου από την αστυνομία. Μπορείτε όμως να πάρετε τα συνδρομητικά πακέτα του ΄΄StereoCloud΄΄, ώστε και νόμιμοι να είστε, με το χαμηλότερο κόστος.

6. Τι μουσική αναπαράγει το StereoCloud; Θα μου αρέσει;

Το “StereoCloud” μεταδίδει αποκλειστικά και μόνο μουσική και τραγούδια, τόσο νέων όσο και παλαιότερων καταξιωμένων καλλιτεχνών και συντελεστών, που όμως δεν ανήκουν σε οργανισμούς πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Η μουσική που αναπαράγουμε συμπεριλαμβάνεται σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες:

α) Μουσική που προέρχεται από έργα για τα οποία έχει λήξει η ισχύς των πνευματικών δικαιωμάτων, όπως ορίζει ο νόμος και πρόκειται περί “κοινού κτήματος” (public domain).

β) Μουσική που προέρχεται από καλλιτέχνες που έχουν αναθέσει στο ΄΄StereoCloud΄΄ και στους φορείς με τους οποίους συνεργάζεται τη διαχείριση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων τους.

γ) Μουσική που προέρχεται από καλλιτέχνες που έχουν εκδώσει τα έργα τους υπό καθεστώς “Creative Commons” και οι οποίοι έχουν επιλέξει στη σχετική άδεια τη χρήση για εμπορικούς σκοπούς.

δ) Μουσική που προέρχεται από καλλιτέχνες που έχουν εκδώσει τα έργα τους υπό καθεστώς “Creative Commons” και οι οποίοι δεν επιτρέπουν γενικά τη χρήση για εμπορικούς σκοπούς, αλλά έχουν αδειοδοτήσει το ΄΄StereoCloud΄΄ για την εμπορική χρήση της μουσικής και την είσπραξη της αξίας των δικαιωμάτων τους.

 

Συνεργαζόμενοι με το “StereoCloud” δίνετε τη δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες να γνωστοποιήσουν τα έργα τους, χωρίς να γίνονται “σκλάβοι” των μεγάλων εταιρειών, που σε μεγάλο βαθμό σκοτώνουν τη μουσική, με συνέπεια στις μέρες μας τα περισσότερα τραγούδια να ακούγονται τα ίδια. Ανοίξτε τους μουσικούς σας ορίζοντες, γνωρίστε νέους καλλιτέχνες και εξοικονομήστε χρήματα.

Αυτή τη στιγμή εκπέμπουμε 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο, με τα στατιστικά μας να δείχνουν ότι το δίκτυο των server μας είναι διαθέσιμο στο 99% του χρόνου.

Η μουσική μας παίζει σε πολλαπλά κανάλια, που μπορείτε μόνοι σας να επιλέξετε, ανάλογα με το είδος της μουσικής που ταιριάζει στην επιχείρηση σας.

7. Υπάρχει μουσική χωρίς πνευματικά δικαιώματα;

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, κάθε μουσικό κομμάτι, τη στιγμή της δημιουργίας του αποκτάει πνευματικά δικαιώματα. Επομένως νομικά, αλλά και πρακτικά, δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει μουσική “χωρίς πνευματικά δικαιώματα” και όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, απλά δεν έχει ξεκαθαρίσει τις έννοιες του νόμου.

Η αξιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου των πνευματικών δικαιωμάτων διαρκεί για 70 χρόνια μετά το θάνατο του τελευταίου δημιουργού. Το ηθικό δικαίωμα του δημιουργού δεν λήγει ποτέ. Επομένως, μπορούμε να αναπαράγουμε ελεύθερα μόνο μουσική, για τη δημιουργία της οποίας οι συντελεστές πέθαναν τουλάχιστον πριν 70 χρόνια. Αν η ηχογράφηση είναι νεότερη, τότε η μουσική μπορεί να μην έχει πνευματικά, αλλά έχει συγγενικά δικαιώματα και αυτά αφορούν τους μουσικούς που έπαιξαν τη μουσική, οπότε δεν είναι ελεύθερη.

Η διάρκεια των συγγενικών δικαιωμάτων των ερμηνευτών ή εκτελεστών καλλιτεχνών ορίζεται σε πενήντα (50) χρόνια μετά την ημερομηνία της ερμηνείας ή εκτέλεσης, αλλά δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τη διάρκεια της ζωής του ερμηνευτή ή εκτελεστή.

Για παράδειγμα, μία σύνθεση του Μπετόβεν, που πέθανε το 1827, δεν έχει πνευματικά δικαιώματα, αλλά αν η εκτέλεση της έγινε από μια συμφωνική ορχήστρα πριν από 40 χρόνια, η συγκεκριμένη εκτέλεση έχει συγγενικά δικαιώματα και η αναπαραγωγή της μουσικής δεν είναι ελεύθερη.

Ειδική κατηγορία μουσικής είναι αυτή για την οποία οι δημιουργοί της έχουν επιλέξει να την εκδώσουν με τη χρήση των αδειών δικαιωμάτων Creative Commons. Δεν σημαίνει όμως ότι ένα τραγούδι είναι ελεύθερο για χρήση σε μια επιχείρηση, μόνο και μόνο επειδή έχει άδεια δικαιωμάτων Creative Commons. Πολλές φορές ισχύει το αντίθετο, αφού οι άδειες Creative Commons είναι πολλές και διαφορετικές. Τις περισσότερες φορές δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση της μουσικής, δηλαδή η χρήση της σε οποιοδήποτε επιχείρηση παράγει κέρδος, ακόμη κι αν η μουσική δεν είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία εσόδων.

Πρόσφατη δικαστική απόφαση στη Γερμανία, έκρινε ότι η χρήση μουσικής με άδεια Creative Commons, στην οποία επιτρέπεται η ελεύθερη προσωπική χρήση και απαγορεύεται η εμπορική χρήση όπως την αναλύσαμε παραπάνω, είναι παράνομη εφόσον δεν έχουν πληρωθεί τα σχετικά δικαιώματα ή δεν έχει γίνει συμφωνία με το δημιουργό που να αφορά τη χρήση σε επιχείρηση.

Συνεπώς δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί αν η μουσική που επιλέγετε μόνος σας είναι ελεύθερη δικαιωμάτων και γι αυτό χρειάζεστε το ΄΄Βόλτες σε λεύτερες νότες΄΄ για την πιο οικονομική αλλά κυρίως νόμιμη αναπαραγωγή.

8. Τι είναι οι εταιρίες είσπραξης δικαιωμάτων;

Οι εταιρείες είσπραξης εκπροσωπούν είτε τους δημιουργούς της μουσικής που έχουν τα πνευματικά δικαιώματα (ΑΕΠΙ, Αυτοδιαχείριση κ.α.,) είτε τους εκτελεστές της μουσικής που έχουν τα συγγενικά δικαιώματα (GEA).

Οι εταιρείες αυτές, μέσα από διεθνείς συμβάσεις, εκπροσωπούν τους περισσότερους γνωστούς καλλιτέχνες και κάνουν ελέγχους (χωρίς νομιμότητα), σε όλη την επικράτεια για να διαπιστώσουν ποιες επιχειρήσεις πληρώνουν και ποιες όχι για την αναπαραγωγή της μουσικής στους χώρους τους.

Είναι νόμιμες εταιρείες που δουλεύουν με την βοήθεια του Νόμου και των Αρχών για να διαφυλάξουν και να διασφαλίσουν τα δικαιώματα όσων καλλιτεχνών έχουν συμβληθεί με την εκχώρηση των δικαιωμάτων τους σε αυτές τις εταιρείες. Από την στιγμή που επιλέγεις να αναπαράγεις μουσική καλλιτεχνών που έχουν έρθει σε συμφωνία και βρίσκονται στις λίστες αυτών των εταιρειών θα πρέπει να ξέρεις ότι θα είσαι υπόχρεος απέναντί τους.

Είναι απλά θέμα επιλογής του κάθε επιχειρηματία για το τι μουσική και με ποιόν τρόπο θα την αναπαραγάγει, για την καλύτερη και οικονομικότερη λειτουργία της επιχείρησης του.

9. Τι πρέπει να κάνω για να απαλλαγώ από τις εισπρακτικές εταιρίες ΑΕΠΙ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ G.E.A.;

Η ευκολότερη λύση για να απαλλαγείτε νόμιμα από την καταβολή των ποσών που ζητούν οι εταιρείες είσπραξης, είναι να επιλέξετε ένα από τα συνδρομητικά πακέτα του ΄”StereoCloud” και να αναπαράγετε μόνο τη μουσική μας στους επαγγελματικούς σας χώρους.

Πρόκειται για μια πραγματικά σοβαρή και ποιοτική λύση, η οποία είναι ταυτόχρονα και οικονομική, μια και τα χιλιάδες τραγούδια που έχουμε προσεκτικά επιλέξει για να ενταχθούν στις λίστες μας είναι ικανά από μόνα τους να δώσουν έναν άλλον αέρα στο χώρο σας και μια ποιοτική μοναδικότητα, χωρίς να κοστίζουν.

Σε οποιαδήποτε διαφορετική περίπτωση, απλά είστε νομικά εκτεθειμένοι και είτε πρέπει να αγοράζετε κάθε χρόνο μια πολυδάπανη άδεια, που ειδικά εάν έχετε ένα κατάστημα με πολλά τετραγωνικά μέτρα είναι πραγματικά δυσβάστακτη, είτε θα τιμωρηθείτε από το νόμο με πρόστιμα, ακύρωση αδείας ακόμη και με ποινές φυλάκισης.

Δεν υπάρχει δυνατότητα να αποφύγει κανείς την πληρωμή αυτών των ποσών για τα δικαιώματα, ή να ξεφύγει από το Νόμο εάν παίζει μουσική που εκπροσωπείται από τις εταιρείες αυτές.

10. Υπάρχουν άλλες λύσεις εκτός από το StereoCloud;

Φυσικά και υπάρχουν. Όμως, η επιλογή της μουσικής, όπως και της νομικής προστασίας σας στο συγκεκριμένο θέμα, είναι ιδιαίτερα σημαντική και σε αυτό δεν υπάρχει χώρος για ερασιτεχνισμούς. Έχουμε αφιερώσει μεγάλο χρονικό διάστημα, για να δημιουργήσουμε αξιόλογα και προσαρμόσιμα μουσικά σύνολα, με την εξαιρετική ποιότητα ήχου που επιθυμούσαμε, αλλά και την πολυδάπανη τεχνική υποδομή που απαιτείται. Πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε μια πραγματικά ολοκληρωμένη λύση.

Το αμέσως επόμενο θέμα που μας απασχόλησε ήταν η εξοικονόμηση χρημάτων για τον επιχειρηματία, κάτι που είναι εξόχως σημαντικό για την βιωσιμότητα κάθε επένδυσης. Το τρίτο αλλά κυριότερο ζήτημα ήταν τόσο η νομική βάση, αλλά περισσότερο η μετέπειτα νομική κάλυψη σε οποιαδήποτε τυχαία ή κακόβουλη παρέμβαση μπορούσε να υπάρξει.

Για εμάς στο “StereoCloud”, το τεχνικό κομμάτι αναπαραγωγής της μουσικής μας είναι στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα να μπορούμε να εγγυηθούμε πως θα είστε νόμιμοι, ώστε εσείς και οι πελάτες σας να απολαμβάνετε την καλύτερη μουσική στον επαγγελματικό χώρο σας, γλυτώνοντας παράλληλα και αρκετά χρήματα.

Το τρίπτυχο ποιότητα-οικονομία-νομιμότητα ήταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρα και συγκεκριμένα στη σκέψη μας, ώστε να σας παρέχουμε μια σωστή και ειλικρινή υπηρεσία.

11. Θα ακούω διαφημίσεις στο πρόγραμμα του StereoCloud;

Στην πλατφόρμα μας δεν αναμεταδίδουμε ποτέ διαφημίσεις, όπως ενδεχομένως κάνουν κάποιες άλλες εταιρείες. Θεωρούμε ότι είναι αντι-επαγγελματικό να γεμίσουμε το πρόγραμμα μας με διαφημιστικά μηνύματα.

Εμείς πιστεύουμε σε μια υγιή και ξεκάθαρη συνεργασία που θα λειτουργεί αμφίδρομα χωρίς τίποτα περίεργο ή κρυμμένο. Η συνδρομητική υπηρεσία που θα επιλέξετε από την γκάμα των υπηρεσιών που σταδιακά προστίθενται στην λίστα μας θα είναι πάντα σε αυτή τη βάση του αμοιβαίου οφέλους, πάντα με χαμηλό κόστος, αλλά με την καλύτερη δυνατή ποιότητα.

Η υπηρεσία της μουσικής κάλυψης επαγγελματικών χώρων που σας προσφέρει το “StereoCloud” έχει φτιαχτεί με γνώμονα τη δημιουργία ενός τέλειου μουσικού χαλιού που θα εξυπηρετεί με τον πλέον οικονομικό τρόπο την επιχείρηση, δίνοντας της έτσι την ελευθερία και την ευελιξία που χρειάζεται, για να προσφέρει στους πελάτες της μια ποιοτική ατμόσφαιρα.

Η κάθε υπηρεσία πιστεύουμε απόλυτα ότι θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη και ξεκάθαρη για να είναι αποτελεσματική.

12. Αν είμαι καλλιτέχνης μπορώ να παρουσιάσω την δουλειά μου στο StereoCloud;

Ναι, αρκεί να μην έχει ανατεθεί η διαχείριση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων της μουσικής σας σε κάποια από τις υπάρχουσες εταιρείες διαχείρισης. Πλέον οι νέοι καλλιτέχνες έχουν ελάχιστα έσοδα από τις εταιρείες είσπραξης (σχεδόν μηδενικά), ενώ για να ακουστούν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς θα πρέπει είτε να έχουν γνωριμίες, είτε να πληρώσουν κάποιο διαφημιστικό πακέτο προβολής.

Ακόμη και να εμφανιστούν σε κάποιες από τις μουσικές σκηνές μόνοι ή με το συγκρότημα τους, όχι μόνο δεν θα πληρωθούν γι αυτό, αλλά αντίθετα θα πρέπει να πληρώσουν κιόλας την επιχείρηση.

Στο “StereoCloud” μπορούμε να αναλάβουμε την προβολή της μουσικής σας μέσα από τους μουσικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς μας, όπως και την παροχή διαφόρων λύσεων, είτε για την ελεύθερη διανομή της στο κοινό, είτε για την πώληση της ώστε να λαμβάνετε απευθείας χρήματα από όσους κατεβάζουν τα τραγούδια σας.

Η επιλογή είναι δική σας, όπως και τα έσοδα από τη διαχείριση της μουσικής σας, χωρίς να υπογράφετε συμβόλαιο αποκλειστικότητας μαζί μας, ενώ παραμένετε εσείς ο μόνος ιδιοκτήτης των πνευματικών δικαιωμάτων σας.

Πάντα υπάρχει χώρος στην ομάδα μας για νέους καλλιτέχνες γιατί πιστεύουμε στην τέχνη και πάντα θα προσπαθούμε με κάθε τρόπο να την αναδείξουμε.

13. Υπάρχει νομική κατοχύρωση της επιχείρησής μου για τη μουσική;

Το “StereoCloud” μπορεί να σας προσφέρει νομική προστασία για την αναπαραγωγή της μουσικής, ενάντια σε οποιαδήποτε εταιρεία είσπραξης δικαιωμάτων, όπως και να σας παρέχει την επιπλέον υπηρεσία της προετοιμασίας και υποβολής των ειδικών εντύπων που απαιτούνται για την απαλλαγή σας από την ΑΕΠΙ, την Αυτοδιαχείριση και την GEA.

Σε κάθε συνδρομητικό πακέτο του “StereoCloud” θα λάβετε έτοιμες όλες τις φόρμες και τα απαραίτητα έντυπα που θα πρέπει να υποβάλετε στις αρχές μαζί με όλες τις οδηγίες.

Η πρώτη μελέτη – και η σοβαρότερη – όταν ξεκίνησε να στήνεται η υπηρεσία αυτή, ήταν η νομιμότητα της κίνησης και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι που μπορεί να εμφανιστούν, έτσι ώστε να μην ανακύψει ποτέ κάποιο θέμα που να μην το έχουμε καλύψει.

Εσείς απλά μείνετε μαζί μας αναμεταδίδοντας αποκλειστικά και μόνο τις μοναδικές μουσικές επιλογές του συνδρομητικού μας πακέτου.

14. Τι κάνω αν δεχτώ επίσκεψη υπαλλήλων των Οργανισμών ΑΕΠΙ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ G.E.A.;

Η χρήση του “StereoCloud” είναι απολύτως νόμιμη και σας απαλλάσσει από την υποχρέωση πληρωμής τόσο της ΑΕΠΙ, όσο και της Αυτοδιαχείρισης και της GEA, αρκεί μόνο να μην χρησιμοποιείτε άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς, μέσα αναπαραγωγής, μουσική από το Youtube και άλλες online υπηρεσίες. Για να είστε απολύτως καλυμμένοι θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές που θα λάβετε στο ειδικό έντυπο, που συμπεριλαμβάνεται στα συνδρομητικά πακέτα.

Εάν σας επισκεφθεί οποιοδήποτε κλιμάκιο από τις εταιρείες διαχείρισης δικαιωμάτων (ΑΕΠΙ, Αυτοδιαχείριση, GEA), το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τους επιδείξετε τη βεβαίωση αναπαραγωγής της μουσικής μας, που θα έχετε λάβει με το πακέτο ενεργοποίησης. Αν δεν αποχωρήσουν αμέσως, σας προτείνουμε να τους πείτε ευγενικά ότι αν δεν έχουν σκοπό να γίνουν πελάτες σας, καλύτερα να εγκαταλείψουν την επιχείρηση σας. Σε διαφορετική περίπτωση, αν προσπαθήσουν να κάνουν οποιαδήποτε παράνομη ηχογράφηση ή να προβούν σε απειλές εναντίον σας, ή οτιδήποτε άλλο θεωρήσετε κακόπιστο, τότε καλό θα ήταν να καλέσετε την αστυνομία για να τους απομακρύνει. Είναι σαφέστατο ότι δεν τους χρειάζεστε πια.

Στο πακέτο των υπηρεσιών μας υπάρχει και η Νομική Προστασία για τη Μουσική του “StereoCloud” οπότε δεν θα χρειαστεί ενδεχομένως να κάνετε και τίποτα από τα παραπάνω.

Από την στιγμή που γίνετε μέλος στις συνδρομητικές μας υπηρεσίες δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε, γιατί πλέον είστε πλήρως καλυμμένοι νομικά.

15) Τι κάνω αν δεν έχω ίντερνετ και δεν μπορώ να αναπαράγω την μουσική του StereoCloud;

Η χρήση διαδικτύου πλέον είναι ευρύτατα διαδεδομένη στις επιχειρήσεις και σταδιακά θα γίνει και απαραίτητη για τη φορολογική σας σύνδεση. Αν δεν έχετε μέχρι σήμερα σύνδεση διαδικτύου στην επιχείρηση σας, καλό θα ήταν να το ξανασκεφθείτε, έτσι ώστε να μπορείτε να προσφέρετε παράλληλα στους πελάτες σας και δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο – αν το επιθυμείτε – για να αυξήσετε την επισκεψιμότητα και τις πωλήσεις σας.

Το “StereoCloud” θα μπορούσε πολύ εύκολα να σας προσφέρει μια στατική πηγή μουσικής με ένα σταθερό πρόγραμμα σε cd ή σε mp3, αλλά προτιμούμε να σας αναβαθμίσουμε παρά να σας υποβιβάσουμε τεχνολογικά.

Η διαδικτυακή υπηρεσία του “StereoCloud” μπορεί να σας βοηθήσει να υλοποιήσετε τη διασύνδεση σας στο Internet, όπως και να σας προσφέρει λύσεις πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω ενός ασύρματου δικτύου WiFi, που κι εσείς με τη σειρά σας θα προσφέρετε στους πελάτες σας, αναβαθμίζοντας έτσι την εικόνα αλλά και τις υπηρεσίες σας προς τους επισκέπτες του καταστήματος σας.

Υπάρχει η γνώση και η διάθεση για να αναβαθμίσουμε μαζί τις υπηρεσίες που παρέχετε στους πελάτες σας, με τον πιο οικονομικό, άλλα τεχνολογικά απλό τρόπο.

16. Γιατί να πληρώσω την ετήσια συνδρομή στο StereoCloud, αφού η μουσική που παίζετε είναι ελεύθερη;

Μεγάλο μέρος της μουσικής που παίζουμε περιλαμβάνει έργα ελεύθερα για εμπορική χρήση, αλλά για την επιλογή των κομματιών, όπως και για τη σωστή μετατροπή των αρχείων, την αναπαραγωγή μέσω των διακομιστών μας και την εκπομπή (sttreaming) μέσω του υπολογιστικού δικτύου που χρησιμοποιούμε, υπάρχει σαφέστατο κόστος, το οποίο μπορεί να είναι πολύ υψηλό, ωστόσο συνοδεύει το αποδεδειγμένα υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών μας.

Εκτός από την ελεύθερη μουσική, το προσωπικό μας επιλέγει αξιόλογα μουσικά έργα που δεν είναι ελεύθερα για εμπορική χρήση, τα οποία όμως γίνονται διαθέσιμα σε εσάς νόμιμα, μέσα από το “StereoCloud” και τη σύναψη ειδικών συμφωνιών με τους δημιουργούς και τους εκτελεστές.

Παράλληλα, βρίσκουμε νόμιμους τρόπους να αναπαράγουμε τραγούδια στα οποία έχει λήξει το περιουσιακό κομμάτι των πνευματικών δικαιωμάτων, αμείβοντας εμείς τους εκτελεστές για να μας παραχωρούν τα συγγενικά δικαιώματα που προκύπτουν από την εκτέλεση.

Στόχος του “StereoCloud” είναι να βοηθήσει τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, τις κοινότητες ανοικτού λογισμικού, αλλά παράλληλα και τους δημιουργούς που επιλέγουν να διανείμουν εντελώς δωρεάν τη μουσική τους.

Το “StereoCloud” σας προσφέρει τη μόνη ολοκληρωμένη λύση αναπαραγωγής μουσικής για όλους τους επαγγελματικούς χώρους με τον πλέον ποιοτικό, οικονομικό, αλλά κυρίως νόμιμο τρόπο. Επιπλέον το ΠΑΣΚΕΔΙ έχει τη δυνατότητα σε περίπτωση που προκύψει η οποιαδήποτε απαίτηση από τους οργανισμούς αυτούς να βεβαιώσει μέσω των ηλεκτρονικών αρχείων καταγραφής της πλατφόρμας “StereoCloud” ότι συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο κατάστημα αναμεταδίδονταν τραγούδι το οποίο είναι απαλλαγμένο από δικαιώματα.

17. Μέχρι σήμερα, χωρίς το StereoCloud, τι έπρεπε να πληρώσω σύμφωνα με το Νόμο, για να αναπαράγω μουσική στον επαγγελματικό μου χώρο;

Εδώ και λίγα χρόνια δεν αρκεί η πληρωμή μόνο της ΑΕΠΙ, όπως παλαιότερα, και για κάθε ημέρα που δεν επιλύετε αυτό το θέμα της Δημόσιας Εκτέλεσης μουσικής, είτε παρανομείτε και κινδυνεύετε, είτε πληρώνετε ένα μεγάλο ποσό, που σε τέτοιες περιόδους κρίσης είναι δυσβάστακτο.

Όσο παράλογο και αν ακούγεται, αν αναμεταδίδετε στον επαγγελματικό σας χώρο έναν ραδιοφωνικό σταθμό ή περιεχόμενο από το διαδίκτυο, έχετε μεγάλη πιθανότητα να παρανομήσετε και να είστε υπόλογοι απέναντι στην ΑΕΠΙ (για τα πνευματικά δικαιώματα των περισσοτέρων δημιουργών), στην Αυτοδιαχείριση (για τα πνευματικά δικαιώματα κάποιων δημιουργών), απέναντι και στους δύο (αφού σε κάποια τραγούδια υπάρχουν μικτά δικαιώματα και ένας δημιουργός εκπροσωπείται από τη μία εταιρεία και ένας από την άλλη) και φυσικά θα οφείλετε να πληρώσετε και την GEA (η κοινή εταιρεία είσπραξης Grammo, Απόλλων, Ερατώ) που αφορά τα συγγενικά δικαιώματα.

Από το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εκδοθεί εγκύκλιος, στην οποία αναφέρεται ότι στα καταστήματα που υπάρχει μόνο ραδιόφωνο ή/και τηλεόραση χωρίς επιπλέον ηχητικές εγκαταστάσεις, δεν χρειάζεται η άδεια μουσικών οργάνων. Η άδεια αυτή, δεν πρέπει να συγχέεται με την γραπτή άδεια Δημοσίας Εκτέλεσης και επομένως η ανωτέρω εγκύκλιος δεν απαλλάσσει τον επιχειρηματία από τις υποχρεώσεις του.

Κοινώς, αν δεν έχετε το “StereoCloud”, σας ελέγξουν και βρεθείτε να αναπαραγάγετε μουσική χωρίς την απαραίτητη άδεια Δημόσιας Εκτέλεσης, ενώ αυτή είναι απαραίτητη, ακόμη και αν έχετε μόνο ραδιόφωνο ή/και τηλεόραση και δεν έχετε επιπλέον ηχητικές εγκαταστάσεις, θα έρθετε αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη και το κόστος σας θα πολλαπλασιαστεί, ενώ το πιθανότερο είναι να σας επιβληθεί επιπλέον πρόστιμο και ποινές φυλάκισης.

Το κόστος που ισχύει έως σήμερα για τις γνωστές εταιρείες είσπραξης δικαιωμάτων εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης, τη χρήση, αλλά κυρίως από τα τετραγωνικά του επαγγελματικού σας χώρου και βάσει των πολύπλοκων τιμοκαταλόγων καταλήγει να είναι αρκετά υψηλό.

18. Πρέπει να πληρώσω για άδεια Δημόσιας χρήσης μουσικής, αν παίζω μουσική γνωστών καλλιτεχνών;

Αν στο χώρο σας γίνεται αναπαραγωγή μουσικής για οποιονδήποτε λόγο, ακόμη και για την απλή διασκέδαση των εργαζομένων σας, είναι απαραίτητο να διαθέτετε άδεια ανάλογη με τη μουσική που ακούγεται. Διαφορετικά είστε παράνομοι και σε οποιονδήποτε έλεγχο θα βρεθείτε εκτεθειμένοι.

Αν κατά τη στιγμή του ελέγχου, η μουσική που ακούγεται στο χώρο σας προέρχεται από δημιουργό που εκπροσωπείται από την ΑΕΠΙ ή την Αυτοδιαχείριση ή εκτελείται από τραγουδιστή και μουσικούς που εκπροσωπούνται από τη GEA, θα έχετε αστικές αλλά και ποινικές κυρώσεις. Και σε αυτή ειδικά την περίπτωση του live, το χειρότερο είναι ότι θα είστε εξίσου υπόλογοι ενάντια και στους τρεις (ΑΕΠΙ, Αυτοδιαχείριση, GEA).

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι νομικές κυρώσεις είχαν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο της επιχείρησης, αφού σε περιπτώσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι ποινές, μαζί με το κόστος αναπαραγωγής της μουσικής εκμηδένισε ουσιαστικά το όποιο μικτό κέρδος, ειδικά σε τέτοιες περιόδους κρίσης.

Η υποχρέωση πληρωμής για οποιαδήποτε δημόσια χρήση μουσικής σε επαγγελματικό χώρο είναι νομικά κατοχυρωμένη στην χώρα μας και δεν αμφισβητείται. Με το “StereoCloud” ο επαγγελματίας έχει τη δυνατότητα να πληρώσει μία ετήσια συνδρομή και να απαλλαγεί από τις υπέρογκες χρεώσεις των εταιρειών είσπραξης και να λάβει ένα πλήρες, εύκολο στη χρήση πακέτο μουσικής.

19. Διαθέτω μια πολύ μικρή επιχείρηση (π.χ. μπουγατσατζίδικο), που δεν εξαρτάται από την αναπαραγωγή μουσικής. Είμαι παράνομος αν έχω μουσική, απλά να ακούγεται στο βάθος;

Πολύ απλά, ΝΑΙ. Ακόμη κι αν εσείς τραγουδάτε μόνοι σας, τα μουσικά έργα που τραγουδάτε έχουν μουσική και στίχο που τα έχουν συνθέσει και συγγράψει πνευματικοί δημιουργοί οι οποίοι εκπροσωπούνται από διάφορους φορείς.

Η άδεια Δημόσιας Εκτέλεσης δεν εξετάζει ποιος ερμηνεύει τα μουσικά έργα, αλλά νομιμοποιεί την χρήση των έργων του ρεπερτορίου των δημιουργών / δικαιούχων μελών των εταιρειών διαχείρισης και είσπραξης, όπως είναι η ΑΕΠΙ και η Αυτοδιαχείριση.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες δραστηριοποιούνται νόμιμα σε ολόκληρη τη χώρα και λειτουργούν με συγκεκριμένους τιμοκαταλόγους, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης, τη χρήση και τα τετραγωνικά μέτρα της επιχείρησης.

Εσείς καλείστε να πληρώσετε τα δικαιώματα που απορρέουν από τη χρήση μουσικής, τόσο κατά την έναρξη της επιχείρησης σας (απαιτείται άδεια εκτέλεσης μουσικής), αλλά και κάθε στιγμή που η επιχείρηση σας βρίσκεται σε λειτουργία.

Η υποχρέωση πληρωμής για οποιαδήποτε χρήσης μουσικής σε επαγγελματικό χώρο είναι νομικά κατοχυρωμένη στη χώρα μας και δεν αμφισβητείται. Το “StereoCloud” αλλάζει τα δεδομένα και σας προσφέρει την πλέον οικονομική λύση της αγοράς.

20. Γιατί πληρώνω Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα στην επιχείρησή μου;

Ο λόγος που πληρώνετε πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα είναι διότι το μεγαλύτερο μέρος των τραγουδιών που χρησιμοποιείτε στην επιχείρηση σας (μέσω ραδιοφώνου, τηλεόρασης, CD, mp3, DJ, ζωντανής ορχήστρας κτλ), έχουν δημιουργηθεί από καλλιτέχνες (συνθέτες, στιχουργούς ) εκτελούνται από καλλιτέχνες ( τραγουδιστές, μουσικοί) και διακινούνται από δικαιούχους (δισκογραφικές εταιρίες κτλ) οι οποίοι είναι μέλη σε διάφορους οργανισμούς δικαιωμάτων. Αυτοί επιθυμούν να αμείβονται από κάθε επιχείρηση που χρησιμοποιεί τα τραγούδια τους (δημόσια εκτέλεση). Επειδή όμως δεν μπορούν να επισκέπτονται οι ίδιοι κάθε επιχείρηση, για να την ελέγξουν και να εισπράξουν, γίνονται μέλη σε οργανισμούς οι οποίοι αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία είσπραξης αμοιβών εκ μέρους αυτών των καλλιτεχνών.

Ως επί το πλείστον, όλοι οι “γνωστοί” συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδιστές και μουσικοί είναι μέλη σε οργανισμούς δικαιωμάτων, ενώ φυσικά το ίδιο συμβαίνει και με όλες σχεδόν τις δισκογραφικές εταιρίες. Όσον αφορά το ξένο ρεπερτόριο, οι οργανισμοί δικαιωμάτων της Ελλάδας συνεργάζονται με τους αντίστοιχους οργανισμούς του εξωτερικού και αποδίδουν και στους ξένους καλλιτέχνες ανάλογες αμοιβές.

Οι καλλιτέχνες δημιουργοί της μουσικής έχουν κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα για την δημιουργία τους που βάσει κριτηρίων θα πρέπει να εισπραχθούν και να τους αποδοθούν. Από την στιγμή που κάνετε χρήση της δημιουργίας τους σε δημόσια εκτέλεση θα πρέπει να πληρώσετε για αυτήν αφού παράγει όφελος. Αντίστοιχα λειτουργούν και τα συγγενικά δικαιώματα.

21. Πως απαλλάσσομαι από τα Πνευματικά και Συγγενικά δικαιώματα ακούγοντας StereoCloud;

Για να μπορέσετε να απαλλαγείτε από την πληρωμή πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μουσική η οποία έχει δημιουργηθεί από καλλιτέχνες (συνθέτες, στιχουργούς, τραγουδιστές, μουσικούς δισκογραφικές εταιρίες κτλ) οι οποίοι δεν είναι μέλη σε οργανισμούς δικαιωμάτων και επιτρέπουν την αναπαραγωγή της για εμπορικούς σκοπούς.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή σας, γιατί για να είστε πραγματικά νόμιμοι δεν αρκεί να ακούτε μουσική δημιουργών που δεν ανήκουν σε κάποια από τις εταιρείες εκπροσώπησης. Οφείλετε να έχετε και τη σύμφωνη γνώμη του πνευματικού δημιουργού, ότι σας επιτρέπει τη δημόσια χρήση της μουσικής ή του έργου που έχει δημιουργήσει, εφόσον έχετε οποιοδήποτε κέρδος από την εμπορική σας δραστηριότητα, ακόμη και αν αυτή είναι παντελώς άσχετη από τη χρήση του έργου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διακόψετε την χρήση μουσικής και τραγουδιών, τα οποία έχουν δημιουργήσει καλλιτέχνες – μέλη σε οργανισμούς δικαιωμάτων και ζητούν να αμειφθούν από εσάς μέσω των οργανισμών είσπραξης.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε οτιδήποτε μεταδίδει, περιέχει ή χρησιμοποιεί κατοχυρωμένο ρεπερτόριο (π.χ. ραδιόφωνο, τηλεόραση, CD/mp3, DJ, ζωντανή ορχήστρα κτλ), εφόσον σας το επιτρέπει η φύση της επιχείρησης σας.

Το “StereoCloud” μεταδίδει αποκλειστικά και μόνο μουσική και τραγούδια καλλιτεχνών και συντελεστών που δεν ανήκουν σε οργανισμούς πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων της Ελλάδας ή του εξωτερικού, αλλά συμπεριλαμβάνονται σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες:

α) Μουσική που προέρχεται από έργα για τα οποία έχει λήξει η ισχύς των πνευματικών δικαιωμάτων, όπως ορίζει ο νόμος και πρόκειται περί “κοινού κτήματος” (public domain).

β) Μουσική που προέρχεται από καλλιτέχνες που έχουν αναθέσει στο ΄”StereoCloud” και στους φορείς με τους οποίους συνεργάζεται τη διαχείριση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων τους.

γ) Μουσική που προέρχεται από καλλιτέχνες που έχουν εκδώσει τα έργα τους υπό καθεστώς “Creative Commons” και οι οποίοι έχουν επιλέξει στη σχετική άδεια τη χρήση για εμπορικούς σκοπούς.

δ) Μουσική που προέρχεται από καλλιτέχνες που έχουν εκδώσει τα έργα τους υπό καθεστώς “Creative Commons” και οι οποίοι δεν επιτρέπουν γενικά τη χρήση για εμπορικούς σκοπούς, αλλά έχουν αδειοδοτήσει το “StereoCloud” για την εμπορική χρήση της μουσικής και την είσπραξη της αξίας των δικαιωμάτων τους.

Όταν χρησιμοποιείτε αποκλειστικά και μόνο το “StereoCloud” στην επιχείρηση σας, μπορείτε να απαλλαγείτε με ασφάλεια από την πληρωμή των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

22. Τι έγγραφα πρέπει να προμηθευτώ, προκειμένου να απαλλαγώ;

Εσείς το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να προμηθευτείτε από εμάς ένα από τα συνδρομητικά πακέτα του “StereoCloud”. Θα λάβετε την Άδεια Δημόσιας εκτέλεσης, η οποία παρέχεται ως αποδεικτικό στοιχείο της συνεργασίας μας σε περίπτωση ελέγχου από οποιαδήποτε Δημόσια Αρχή (Αστυνομία κλπ).

Το συνδρομητικό πακέτο του “StereoCloud” περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που θα πρέπει να συμπληρώσετε και να υποβάλετε για να είστε απολύτως νόμιμοι.

Σε κάθε περίπτωση, για να απαλλαγείτε νόμιμα από την πληρωμή πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων δεν φτάνει μόνο να προμηθευτείτε και να καταθέσετε τα ανάλογα έγγραφα, αλλά θα πρέπει να σταματήσετε να ακούτε άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς διότι μεταδίδουν μουσική και τραγούδια που έχουν δημιουργηθεί από καλλιτέχνες (συνθέτες, στιχουργούς, τραγουδιστές, μουσικούς δισκογραφικές εταιρίες κτλ) οι οποίοι είναι μέλη σε οργανισμούς δικαιωμάτων, όπως και αν αυτά αναμεταδίδονται (τηλεόραση, ραδιόφωνο, CD, mp3, ηχογραφήσεις από ζωντανή ορχήστρα, Youtube, διαδικτυακά μέσα κλπ). Για την τηλεόραση προμηθεύουμε ειδική άδεια Δημόσιας εκτέλεσης Ποδοσφαιρικών αγώνων, αθλητικών γεγονότων και ειδήσεων (αποκλειστικότητα του ΠΑΣΚΕΔΙ).

23. Στο κατάσημά μου χρησιμοποιώ μόνο Τηλεόραση, βλέπω αποκλειστικά ΕΤ1 και πληρώνω στο Κράτος γι΄αυτήν, μέσο του λογαριασμού ρεύματος. Χρειάζομαι κι εγώ άδεια;

Τα τέλη που πληρώνετε στην ΕΤ1 δεν έχουν σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα. Για τη δημόσια εκτέλεση έργων που ανήκουν σε πνευματικούς δημιουργούς, σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο, πρέπει προηγουμένως να εφοδιαστείτε με κάποια γραπτή άδεια Δημοσίας Εκτέλεσης, εφόσον τα έργα (μουσικά και μη) που αναπαράγετε ανήκουν σε δημιουργούς που εκπροσωπούνται από κάποιον φορέα.

Στη διαφορετική περίπτωση που εκτελείτε έργα που ανήκουν σε δημιουργούς που δεν εκπροσωπούνται από έναν Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, θα πρέπει να ανατρέξετε σε κάθε δημιουργό χωριστά και να λάβετε την άδεια του.

Υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων που έκριναν κατά το παρελθόν ότι η αναμετάδοση μουσικής από τηλεόραση άνευ άδειας από την ΑΕΠΙ αποτελεί προσβολή πνευματικής ιδιοκτησίας. Η αναμετάδοση ραδιοφωνικού, τηλεοπτικού προγράμματος με απόφαση του Αρείου Πάγου (ΑΠ1695/1993) και του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ 1212/1994) αποτελεί δημόσια εκτέλεση και χρήζει άδειας. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο μέσο (κασετόφωνο, CD player κλπ.) που μεταδίδει μουσική σε δημόσιο χώρο.

Σε συνάρτηση με τον τρόπο χρήσης της παραγωγής μπορεί να χρειαστεί να καταβληθούν και άλλα δικαιώματα. Π.χ. εάν η κινηματογραφική ταινία προβάλλεται σε αίθουσες, τότε προκύπτει δικαίωμα δημόσιας εκτέλεσης ή εάν η ταινία αναπαραχθεί σε VHS ή DVD, τότε προκύπτει το δικαίωμα μηχανικής αναπαραγωγής.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονισθεί ότι και κατά τη διάρκεια της μετάδοσης ειδήσεων, ποδοσφαιρικών αγώνων, συζητήσεων κλπ., η μουσική που χρησιμοποιείται στην αρχή και στο τέλος, καθώς και αυτή που εμπεριέχεται στα διαφημιστικά μηνύματα που παρεμβάλλονται, παράγει πνευματικά δικαιώματα. To ΠΑΣΚΕΔΙ και το Νομικό του τμήμα, βρήκαν λύση σε αυτό και παρέχουν ειδική άδεια για την τηλεόραση.

Ότι είδος μουσικής ή τηλεοπτικής εκπομπής και να χρησιμοποιεί κάποιος πάντα θα είναι υπόχρεος καταβολής ποσού για τα πνευματικά δικαιώματα διότι αυτό γίνεται σε δημόσια εκτέλεση.

24. Αν στο κατάστημά μου παίζω Ελληνική ή Ξένη μουσική από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το youtube ή από δικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, μπορώ να αποφύγω να πληρώσω γι΄αυτούς;

Το ραδιόφωνο ή και η τηλεόραση εκπέμπουν για ιδιωτική ακρόαση στο στενό και άμεσο οικογενειακό περιβάλλον, όταν όμως το ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό πρόγραμμα αναμεταδίδεται σε δημόσιο χώρο (πχ σε εμπορικό κατάστημα, μπαρ, καφενείο, εστιατόριο), αυτό αποτελεί μία δεύτερη χρήση που έχει ως σκοπό την εκμετάλλευση, οπότε σαφώς απαιτείται άδεια και οφείλονται πνευματικά δικαιώματα.

Με την αγορά δίσκων, κασετών, CD κλπ δεν αποκτά κανείς και το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται σε δημόσιο χώρο το περιεχόμενο τους. Σε κάθε φορέα ήχου αναγράφεται ότι πωλείται μόνο για ιδιωτική χρήση και ότι απαγορεύεται η αναπαραγωγή και η δημόσια εκτέλεση χωρίς την άδεια του δημιουργού. Αυτό εξ άλλου προβλέπεται και από το άρθρο 17 του νόμου 2121/1993.

Οι ελληνικές εταιρείες διαχείρισης δικαιωμάτων διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα και των αλλοδαπών δημιουργών μέσω συμβάσεων εκπροσώπησης με ομόλογους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης του εξωτερικού. Επομένως, η υποχρέωση σας για να εφοδιασθεί το κατάστημα σας με την άδεια Δημοσίας Εκτέλεσης και να καταβάλετε τα ανάλογα πνευματικά δικαιώματα είναι ακριβώς η ίδια σε αντιστοιχία με το αν παίζατε μόνον Ελληνικά μουσικά έργα.

Ότι είδος μουσικής ή τηλεοπτικής εκπομπής και να χρησιμοποιεί κάποιος πάντα θα είναι υπόχρεος καταβολής ποσού για τα πνευματικά δικαιώματα διότι αυτό γίνεται σε δημόσια εκτέλεση.

25. Ποιες επιχειρήσεις οφείλουν τελικά να πληρώνουν Δικαιώματα;

Τα εμπορικά καταστήματα, οι χώροι αναμονής μεγάλων επιχειρήσεων, οι χώροι μαζικής εστίασης, τα καφέ, τα ξενοδοχεία, τα ΚΤΕΛ, οι Τράπεζες, οι Δημόσιοι Οργανισμοί, οι εκθεσιακοί χώροι, όπως και κάθε είδους επιχείρηση που χρησιμοποιεί ή και εκμεταλλεύεται δημόσια το μουσικό έργο οφείλει προκαταβολικά πάντα να έχει προμηθευτεί την άδεια δημόσιας εκτέλεσης.

Η χρήση μουσικής στους δημόσιους χώρους, αλλά και στα δωμάτια των ξενοδοχείων, προϋποθέτει επίσης άδεια δημόσιας εκτέλεσης. Ο νόμος και οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου (Α.Π. 135/83, 61/81) και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (απόφαση Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 7/12/06 SGAE vs Rafael Hotels, υπόθεση C306/05) χαρακτηρίζουν τα δωμάτια τωv ξεvoδoχείωv δημόσιo χώρo και συvεπώς η χρήση μουσικής χωρίς την απαραίτητη άδεια είvαι παράνομη.

Οι τραγoυδιστές δεv είvαι πvευματικoί δημιoυργoί. Οι πvευματικoί δημιoυργoί είvαι oι συvθέτες και oι στιχoυργoί οι οποίοι αμοίβονται αποκλειστικά από τα πνευματικά τους δικαιώματα. Γι’ αυτό τo λόγo δεv πρέπει vα συγχέovται oι αμoιβές τωv τραγoυδιστώv και τωv μoυσικώv στα κέvτρα διασκέδασης με τoυς συvθέτες και στιχoυργoύς.

Ο νόμος 2121/93 δίνει το δικαίωμα στους δημιουργούς να μπορούν να αναθέτουν σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και προστασίας τη διαχείριση και την προστασία τού περιουσιακού δικαιώματος των δημιουργών και των εξουσιών που απορρέουν από αυτό, δηλαδή τα μηχανικά δικαιώματα από τις πωλήσεις των δίσκων τους και δικαιώματα από τη δημόσια εκτέλεση των έργων τους από τα ΜΜΕ κλπ.

Όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν οποιασδήποτε μορφής μουσική (ήχο ή εικόνα) σε δημόσια εκτέλεση, υποχρεούνται σε πληρωμή δικαιωμάτων.

26. Ποιοι θεωρούνται χρήστες μουσικής και ποιες οι υποχρεώσεις τους;

Σύμφωνα με την ισχύουσα Ελληνική Νομοθεσία (Ν. 2121/ 1993) και τις διεθνείς συμβάσεις, για οποιαδήποτε μορφή χρήσης μουσικών έργων απαιτείται η έγγραφη άδεια των δημιουργών / δικαιούχων, η οποία χορηγείται μέσω του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, εφόσον τους εκπροσωπεί.

Χρήστες μουσικής είναι όλοι εκείνοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που εκμεταλλεύονται μουσικά έργα για εμπορικούς σκοπούς και με οποιονδήποτε τρόπο, όπως για παράδειγμα εκείνοι που σκοπεύουν να εκτελέσουν μουσικά έργα δημόσια (π.χ. ραδιοφωνικοί/τηλεοπτικοί σταθμοί, ιδιοκτήτες δημόσιων χώρων όπου αναμεταδίδεται μουσική, διοργανωτές συναυλιών, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία κτλ.) με οποιοδήποτε τρόπο μετάδοσης.

Γενικά κατά το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων οποιοσδήποτε κάνει δημόσια εκτέλεση – αναπαραγωγή, θεωρείται ότι αποκομίζει από αυτό κάποιο όφελος ως εκ τούτου θα πρέπει να αποδώσει ένα μέρος των κερδών στους δημιουργούς. Και για να μην υπάρχει η ανάγκη απόδειξης του κέρδους, οι εισπρακτικές εταιρείες των πνευματικών δικαιωμάτων θέσπισαν συγκεκριμένους τιμοκαταλόγους.

27. Τι ισχύει νομοθετικά στην Ελλάδα για την αναπαραγωγή της μουσικής και τα δικαιώματα γύρω από αυτήν;

Ο νόμος που ισχύει στην Ελλάδα σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών, αλλά και των εκτελεστών, είναι ο νόμος 2121/1993 «Περί Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων».

Πνευματικό δικαίωμα είναι το δικαίωμα που αποκτά κάποιος πάνω σε ένα πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα πχ μουσική, ποίημα, συγγραφικό έργο, σχέδιο, θεατρικό έργο, οπτικοακουστικό έργο, εικαστικό έργο, είτε είναι γραπτό, είτε προφορικό, είτε αφορά την Τέχνη, είτε την επιστήμη.

Πνευματική ιδιοκτησία είναι το σύνολο των εξουσιών που δίνει ο νόμος στον ιδιοκτήτη ενός πνευματικού έργου, ώστε να το προστατεύει, να το διαχειρίζεται αλλά και να αμείβεται από τρίτους, όταν αυτοί εκμεταλλεύονται την πνευματική του περιουσία.

Η ιδιοκτησία πάνω σε ένα πνευματικό έργο, σύμφωνα με το νόμο, κατοχυρώνεται μόνο από τη “δημοσίευσή” του. Για παράδειγμα, μία μουσική σύνθεση κατοχυρώνεται, είτε από τη στιγμή που θα γίνει προσιτή στο κοινό μέσω μίας δισκογραφικής παραγωγής, είτε μέσω μίας συναυλίας, είτε μέσω μίας εκτέλεσης στο ραδιόφωνο ή στην Τηλεόραση ή και στο Διαδίκτυο.

Δεν προβλέπεται τυπική διαδικασία στην ελληνική νομοθεσία για κατοχύρωση του πνευματικού έργου. Όποιος δηλώνει ότι είναι πνευματικός δημιουργός ενός έργου πρέπει να μπορεί να το αποδείξει με οποιοδήποτε αποδεικτικό μέσο, όταν υπάρξει αμφισβήτηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη δισκογραφία τεκμαίρεται ως δημιουργός του έργου, αυτός που το όνομά του αναγράφεται στον εν λόγω υλικό φορέα.

Η πνευματική ιδιοκτησία πάνω σε ένα πνευματικό έργο, σύμφωνα με το νόμο, διαρκεί 70 χρόνια μετά το θάνατο του δημιουργού του. Σε περίπτωση που το έργο έχει περισσότερους από έναν δημιουργούς, η προστασία διαρκεί 70 χρόνια από την ημερομηνία θανάτου του τελευταίου αποβιώσαντος δημιουργού του. Μετά την παρέλευση των 70 ετών το έργο αυτό καθίσταται «κοινό κτήμα», πχ τα παραδοσιακά τραγούδια, οι κλασσικές συνθέσεις.

“Χρήστης” μουσικού έργου θεωρείται κάθε τρίτος ο οποίος το χρησιμοποιεί δημόσια, είτε μέσω δισκογραφίας, είτε μέσω συναυλίας, είτε μέσω ραδιοφώνου κλπ. Οι υποχρεώσεις των χρηστών μουσικής απέναντι στους δημιουργούς της είναι ότι πριν την οποιαδήποτε χρήση οφείλουν να ζητήσουν την άδεια και να καταβάλλουν πνευματικά δικαιώματα.

Αυτό που στην πράξη ονομάζουμε “πνευματικά δικαιώματα” είναι η αμοιβή του δημιουργού από τη χρήση του έργου του από τρίτους. Ο “χρήστης” της μουσικής πριν από την χρήση αυτή υποχρεούται, κατ” αρχήν, να ζητήσει την άδεια από τον δημιουργό της και στη συνέχεια να του καταβάλλει τα πνευματικά δικαιώματα, την αμοιβή δηλαδή που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη χρήση.

Μηχανικό δικαίωμα είναι το δικαίωμα που προκύπτει για το δημιουργό από την αποτύπωση του έργου του σε υλικούς φορείς ήχου, ή ήχου και εικόνας (π.χ. δίσκοι, κασέτες, cd , video, cd rom cdi κλπ.).

Εκτελεστικό δικαίωμα είναι το δικαίωμα που προκύπτει από τη δημόσια εκτέλεση του έργου και την παρουσίαση του στο κοινό, με οποιοδήποτε μέσο πχ ραδιόφωνο, τηλεόραση, κάποιον άλλο φορέα ή και ζωντανά. Ο νόμος προβλέπει ότι ο δημιουργός έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει τη δημόσια εκτέλεση του έργου του, εάν αυτή γίνει χωρίς την άδειά του. Επίσης προβλέπονται και εφαρμόζονται στην πράξη αστικές και ποινικές κυρώσεις (φυλάκιση έως 5 χρόνια, αποζημίωση και χρηματική ικανοποίηση). Οπωσδήποτε οφείλονται δικαιώματα στο δημιουργό από τη δημόσια εκτέλεση του έργου του, τα οποία στην πράξη ονομάζονται «εκτελεστικά δικαιώματα».

[/drop-panel]

 

[/column]

[/row]


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ