Ευρωπαίοι συνθέτες στο πλευρό Ελλήνων καλλιτεχνών κατά της ΕΥΕΔ / ΟΠΙ

25 Απριλίου, 2019
Ευρωπαίοι συνθέτες στο πλευρό Ελλήνων καλλιτεχνών κατά της ΕΥΕΔ / ΟΠΙ
Λίγες ημέρες μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με Έλληνες καλλιτέχνες, ένα νεότερο επεισόδιο προστίθεται στη μάχη για τα πνευματικά δικαιώματα.

Ευρωπαίοι συνθέτες στο πλευρό Ελλήνων καλλιτεχνών κατά της ΕΥΕΔ/ΟΠΙ

Στο πλευρό των Ελλήνων καλλιτεχνών στέκονται καλλιτέχνες από το εξωτερικό με καταγγελία τους στην Κομισιόν για τα πνευματικά δικαιώματα. Λίγες ημέρες μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με Έλληνες καλλιτέχνες, ένα νεότερο επεισόδιο προστίθεται στη μάχη για τα πνευματικά δικαιώματα. Αυτή τη φορά έχει διεθνή σφραγίδα, ενώ γίνεται λόγος για παρέμβαση του ελληνικού κράτους στην αγορά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών (ECSA) που δημοσιοποιήθηκε χθες, ο τελευταίος προχώρησε στα τέλη Μαρτίου στην υποβολή καταγγελίας στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λογαριασμό όλων των ευρωπαίων δημιουργών. Καταγγελία, μάλιστα, που υποστηρίζεται από το Διεθνές Συμβούλιο Δημιουργών Μουσικής (CIAM).

«Έπεσε» η ΑΕΠΙ αλλά το πρόβλημα παραμένει

Η καινούργια Επιτροπή που προέκυψε μετά το κλείσιμο της ΑΕΠΙ, η ΕΥΕΔ/0ΠΙ, λειτουργεί βάσει απαγορευμένης κρατικής ενίσχυσης 2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ταυτόχρονα παρεμποδίζει την πρόσβαση των δημιουργών μελών της «Αυτοδιαχείρισης» σε πληροφορίες και έσοδα που αφορούν το ρεπερτόριό τους, στερώντας τους με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμά τους να επιλέγουν ελεύθερα Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ). Ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός θεωρεί, λοιπόν, ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν στην ΕΥΕΔ/ΟΠΙ άνισο και άδικο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εις βάρος πολλών δημιουργών, Ελλήνων και ξένων. Ακόμη η κυβέρνηση έχει καταστήσει τον φορέα εποπτείας των ΟΣΔ, δηλαδή τον ΟΠΙ, εποπτεύοντα και εποπτευόμενο καταλύοντας κάθε έννοια νομιμότητας, δεοντολογίας αλλά και δίκαιης και αντικειμενικής μεταχείρισης.

Επιπλέον, καταγγέλλουν τις πρακτικές της ΕΥΕΔ/ΟΠΙ, αποτέλεσμα των οποίων είναι οι εκδότες μουσικής Warner Chappell και Universal Music Publishing να ης χρησιμοποιούν προκειμένου να συμπεριλάβουν στην ΕΥΕΔ δημιουργούς με τους οποίους έχουν συμβάσεις. Κάθε δημιουργός μεταβιβάζει ο ίδιος σε ΟΣΔ της επιλογής του σε αποκλειστική βάση και για όλον τον κόσμο το δικαίωμα παρουσίασης στο κοινό με προσωπική του συμφωνία.

Έλλειψη διαφάνειας

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν την έλλειψη διαφάνειας στη λειτουργία της ΕΥΕΔ/ΟΠΙ (καμία ανάρτηση μέχρι σήμερα στη Διαύγεια) και τη μη συμμόρφωσή της με το ελληνικό και ενωσιακό δίκαιο για ης δημόσιες συμβάσεις, παρά την αρνητική γνώμη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Ο πρόεδρος του ECSA, Alfons Karabuda, δήλωσε χθες στη σχετική επιστολή: «Οι δυσκολίες στην Ελλάδα επηρεάζουν πρωτίστως τους Έλληνες δημιουργούς μουσικής αλλά και τους δημιουργούς μουσικής γενικότερα. Ανησυχούμε για τις δυσκολίες αυτές και ης ιδιαίτερα βαριές επιπτώσεις τους σε όλους τους δημιουργούς μουσικής… Αξίζουν μια αποτελεσματική διαχείριση των έργων τους και την προστασία του νόμου ακριβώς όπως οι Έλληνες φορολογούμενοι αξίζουν να είναι σίγουροι ότι η διαχείριση των φορολογικών τους εσόδων γίνεται με υγιή, νόμιμο και διαφανή τρόπο».

Ο πρόεδρος του CIAM, Eddie Schwartz, πρόσθεσε: «Αυτές οι ενέργειες μας επηρεάζουν όλους. Ως δημιουργοί συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν ένα σωστό και νόμιμο διαχειριστικό σύστημα δικαιωμάτων στην Ελλάδα, στο οποίο θα μπορούν να στηριχθούν για την επιβίωσή τους. Κάθε δημιουργός μουσικής θα πρέπει να μπορεί να επιλέγει τον ΟΣΔ που επιθυμεί. Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόδιο για κανέναν ΟΣΔ ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δημιουργών τα δικαιώματα των οποίων έχει κληθεί να προστατεύσει. Αστός είναι και ο λόγος για τον οποίο είμαστε αντίθετοι με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα».

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

 

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους