Έξαλλοι οι σερβιτόροι σε καφέ μπαρ κατά του δήμου Ηρακλείου

12 Μαρτίου, 2019
Έξαλλοι οι σερβιτόροι σε καφέ μπαρ κατά του δήμου Ηρακλείου
Σε αδιέξοδο δείχνουν οδηγούνται οι οικογένειες δεκάδων εργαζομένων στις επιχειρήσεις επισιτισμού στο κέντρο του Ηρακλείου, που δε λειτουργούν λόγω της απόφασης του Δήμου

Έξαλλοι οι σερβιτόροι σε καφέ μπαρ κατά του δήμου Ηρακλείου

Σε αδιέξοδο δείχνουν οδηγούνται οι οικογένειες δεκάδων εργαζομένων στις επιχειρήσεις επισιτισμού στο κέντρο του Ηρακλείου, που δε λειτουργούν λόγω της απόφασης του Δήμου να εναρμονίσει το καθεστώς «ευπρεπισμού» των κοινόχρηστων υπαίθριων χώρων.

Σε συνάντηση που έγινε με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και το Σωματείο Επισιτισμού-Τουρισμού και Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών Νομού Ηρακλείου, τονίστηκε ότι είναι αδιανόητο να κλείνουν καταστήματα και να μένουν χωρίς μεροκάματο τόσοι εργαζόμενοι χωρίς να γίνεται ένας σωστός προγραμματισμός, ενώ από την άλλη ξεκαθαρίζουν ότι τάσσονται και εκείνοι υπέρ της νομιμότητας.

«Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά τα “θύματα” των λανθασμένων πολιτικών και στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Ηρακλείου είναι οι εργαζόμενοι. Η δημοτική Αρχή προχώρησε στην απόφαση να αφαιρεθούν τα στέγαστρα-σκιάδια που είχαν εγκαταστήσει οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στο κέντρο της πόλης, χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, ώστε να καθορίζονται οι κανόνες κατασκευής στεγάστρων, που θα προφυλάσσουν όχι μόνο τους πελάτες, αλλά και τους εργαζόμενους των εν λόγω επιχειρήσεων», αναφέρει το ΕΚΗ, και εκφράζει την αγανάκτησή του που δεν έχει δοθεί λύση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια ταλανίζει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

«Σίγουρα θα πρέπει κάθε επιχείρηση να τηρεί τη νομιμότητα και τους κανόνες διαχείρισης των υπαίθριων χώρων που καταλαμβάνουν με τα τραπεζοκαθίσματά τους, αλλά και η δημοτική Αρχή, από την πλευρά της, όφειλε εδώ και πολλά χρόνια, και αφού έχει έρθει πρώτα σε συνεννόηση με την Αρχαιολογία, να προσδιορίσει τις προδιαγραφές των κατασκευών, προτού υλοποιήσει την απόφασή της για κατεδάφιση των παράνομων κατασκευών».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος και η γενική γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς και Ελένη Μανουσάκη, αντίστοιχα, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Σωματείου Επισιτισμού-Τουρισμού Νομού Ηρακλείου, Μιχάλης Ριζικιανάκης και Γιάννης Βαρσαμάς, αντίστοιχα, αλλά και ο γραμματέας του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών, Νεκτάριος Μωυσάκης.

Το ΕΚΗ δεσμεύτηκε ότι θα κινηθεί άμεσα ώστε να βρεθεί μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση, επισημαίνοντας ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ηρακλείου, ζητώντας τους να βάλουν ένα τέλος στην κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και που προκαλεί ανασφάλεια σε δεκάδες εργαζόμενους του Ηρακλείου.

Μέχρι και σαράντα μέρες χωρίς μεροκάματο!

«Δεν μπορείς να στέλνεις στην Αποκεντρωμένη 20 εντολές κατεδάφισης χωρίς να έχεις έρθει σε διαβούλευση και χωρίς να τους έχεις πει τι πρέπει να φτιάξουν για να μπορούν να είναι νόμιμοι. Από την άλλη, οι παραβάτες είναι 100-150. Δεν μπορείς να στέλνεις μόνο για τους 20 και τους άλλους να τους έχεις στο απυρόβλητο. Δημιουργούνται και αθέμιτοι ανταγωνισμοί. Αλλά εμάς μας ενδιαφέρει ότι υπάρχουν εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή που έχουν συμπληρώσει 45 και 50 μέρες χωρίς μεροκάματο. Είμαστε υπέρ της νομιμότητας. Δεν το συζητάω. Αλλά όχι έτσι… Ο άλλος πώς θα ζήσει;», σχολιάζει στην “Νέα Κρήτη” ο Στέλιος Βοργιάς

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ καταλήγει καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «να τελειώνουν άμεσα. Να δώσουν τις προδιαγραφές, να προχωρήσουν οι καφετέριες με τις νόμιμες προδιαγραφές, να ξεκινήσουν αμέσως να δουλεύουν και να δουλέψουν και οι εργαζόμενοι. Εμείς δεν μπορούμε να μην είμαστε υπέρ της νομιμότητας. Δεν το συζητάω. Αλλά δεν μπορεί να γίνεται έτσι αυτή η διαδικασία. Δε γίνεται να έχουμε τόσους εργαζόμενους χωρίς μεροκάματα τόσες μέρες. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ας προχωρήσουν λοιπόν γρήγορα. Και ας μη χαθεί άλλος χρόνος»…

Πηγή: documentonews.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους