EU-FORA: ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΦΕΤ

7 Ιουνίου, 2019
EU-FORA: ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΦΕΤ
Σήμερα έκλεισε η αυλαία για το τελευταίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, γνωστό και ως Module 3, στο πλαίσιο του προγράμματος EU-FORA, που διοργάνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων

EU-FORA: ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΦΕΤ  

Σήμερα έκλεισε η αυλαία για το τελευταίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, γνωστό και ως Module 3, στο πλαίσιο του προγράμματος EU-FORA, που διοργάνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) από 5 έως 7 Ιουνίου.  

Η Αθήνα, ως πόλη που κλείνει αυτό το φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων – EFSA, φιλοξένησε υπότροφους από 8 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν να προσεγγίσει διάφορα και εκτεταμένα αντικείμενα σε σχέση με την ασφάλεια των τροφίμων και την αξιολόγηση της επικινδυνότητας, όπως για παράδειγμα θέματα για αναδυόμενους κινδύνους, νανοτεχνολογία και ταξινόμηση – βαθμονόμηση κινδύνων (risk ranking). Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι εισηγητές, που προέρχονται από τον ΕΦΕΤ, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), την Αυστριακή Αρχή για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων (AGES), την Ολλανδική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και του Καταναλωτή (NVWA) και το Πανεπιστήμιο της Οττάβα από τον Καναδά, μετέφεραν τις γνώσεις τους και προήγαγαν εποικοδομητικές συζητήσεις. 

Το Πρόγραμμα Υποτροφιών EU-FORA (European Food Risk Assessment) αποτελεί ένα ευρωπαϊκό πρωτοποριακό έργο, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της EFSA, στοχεύοντας στην εκπαίδευση μελλοντικών γενεών ατόμων – αξιολογητών της επικινδυνότητας στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη αναμένεται να επωφεληθούν από αυτή την πρωτοβουλία. Μία κοινοπραξία τεσσάρων μερών, διευθυνόμενη από την AGES (BfR, SAFOSO, AGES, ΕΦΕΤ) ανέλαβε να υλοποιήσει το πρόγραμμα EU-FORA και να προσεγγίσει τα υψηλά πρότυπα και τις απαιτητικές εκπαιδευτικές ανάγκες που είχαν τεθεί από πλευράς EFSA.

Το πρόγραμμα, διάρκειας ενός έτους, συνδυάζει την εκμάθηση μέσω της εργασίας, τοποθετώντας τους υπότροφους ως φιλοξενούμενους σε επιστημονικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, ενισχυόμενο περαιτέρω από τη διεξαγωγή συνολικά έξι εβδομαδιαίων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που υλοποιήθηκαν σε Πάρμα (EFSA), Βιέννη (AGES), Βερολίνο (BfR) και Αθήνα (ΕΦΕΤ).            

Με αφορμή την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια των Τροφίμων, φιλοδοξούμε ότι παρόμοιες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος σε όλη την Ευρώπη, προς μία ενοποιημένη ευρωπαϊκή προσέγγιση στην ασφάλεια των τροφίμων, εξασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο προστασίας του καταναλωτή. Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί ευθύνη όλων. Η ποικιλόμορφη ομάδα που μοιράζεται αυτήν την ευθύνη – κυβερνήσεις, Ευρωπαϊκά και Διεθνή θεσμικά όργανα, κλαδικές ενώσεις, βιομηχανία τροφίμων, παραγωγοί, καταναλωτές, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα – πρέπει να συνεργαστούν σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους