Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος: παρουσιάστηκε σήμερα από Κυριάκο Μητσοτάκη και Βασίλη Κικίλια

19 Νοεμβρίου, 2019
Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος: παρουσιάστηκε σήμερα από Κυριάκο Μητσοτάκη και Βασίλη Κικίλια
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος παρουσιάσθηκε σήμερα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος παρουσιάσθηκε σήμερα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι 4 άξονες του σχεδίου για την πρόληψη κατά του καπνίσματος, στοχεύουν, όπως τονίζεται, στην προστασία των μη-καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα, την υποστήριξη των πολιτών στη διακοπή καπνίσματος και στην ανάπτυξη ενός νέου ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου ελέγχου και παρακολούθησης των νέων προϊόντων καπνού.

Οι τέσσερις άξονες του αντικαπνιστικού σχεδίου

Ο πρώτος άξονας αφορά στην προαγωγή Υγείας και και την πρόληψη με στόχο να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος ειδικά σε νέους από 15 ετών και άνω. Πρόκειται για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με στόχο τη διαμόρφωση και την καθιέρωση της αντικαπνιστικής κουλτούρας. Εστιάζει σε μέτρα πρόληψης κατά του καπνίσματος με τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα.

Ορισμένα από αυτά, αφορούν σε εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο τους γονείς και τις εγκύους, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, για σύγχρονες και τεκμηριωμένες στρατηγικές πρόληψης του καπνίσματος, δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για τους κινδύνους του καπνίσματος και ένταξή του στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Δημοτικού και του Γυμνασίου, ανάδειξη της φυσικής δραστηριότητας και κατ’ επέκταση του αθλητισμού, ως σύγχρονου τρόπου ζωής και πολιτική επιβραβεύσεων και διακρίσεων καινοτόμων αντικαπνιστικών δράσεων στην κοινότητα.

Ο δεύτερος άξονας εστιάζει στην προστασία των μη-καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα, με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στα παιδιά, καθώς και στην καθιέρωση κουλτούρας σεβασμού προς τους μη-καπνιστές.

Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με την υποστήριξη στη διακοπή καπνίσματος, με στόχο την μείωση του αριθμού των καπνιστών. Οι δράσεις αυτές ουσιαστικά προσφέρουν ένα δίκτυ προστασίας για τους καπνιστές, που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα και περιλαμβάνουν δημιουργία Χάρτη Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, πιστοποίηση αυτών, καθώς και δημιουργία πλατφόρμας και γραμμής επικοινωνίας για την υποστήριξη διακοπής του καπνίσματος.

Ο τέταρτος άξονας αφορά στην ανάπτυξη ενός νέου ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου ελέγχου και παρακολούθησης των νέων προϊόντων καπνού.Οι διατάξεις του Ν. 4633/2019, που ψηφίσθηκε από τη Βουλή στις 16/10/2019 απαλείφουν τις εξαιρέσεις και τα «παραθυράκια», απλοποιούν τους κανόνες και διευκολύνουν τον αποτελεσματικό έλεγχο των παραβάσεων.

Δείτε εδώ όλες τις κατηγορίες παραβάσεων και τα πρόστιμα για το κάπνισμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Ο εχθρός είναι ο καπνός, όχι οι καπνιστές”

Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου δράσης κατά του καπνίσματος γύρισε τον χρόνο πίσω στο 1979 και μοιράστηκε μια παιδική του ανάμνηση. Η συγκεκριμένη ανάμνηση αφορούσε τον παππού του (πατέρα της Μαρίκας Μητσοτάκη) ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με καρκίνο του πνεύμονα. 

«Με φώναξε και μου είπε: “Εμείς δεν ξέραμε. Εσείς γνωρίζετε τις βλαπτικές συνέπειες του τσιγάρου”. Απέναντι σε αυτήν τη γνώση η Πολιτεία δεν μπορεί να σταθεί άλλο αδρανής. Σας καλώ όλες και όλους να εφαρμόσουμε τον αντικαπνιστικό νόμο. Δεν είναι υπόθεση καταστολής, αλλά της δυνατότητάς μας ως οργανωμένης κοινωνίας να κάνουμε όλοι μαζί αυτό που αναγνωρίζουμε ότι είναι το σωστό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη σημερινή εκδήλωση για την αντικαπνιστική εκστρατεία στο Σταύρος Νιάρχος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της ομιλίας ο πρωθυπουργός, επικρίνοντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν τόλμησαν από το 2009, υπάρχουν 11 νομοθετήματα, προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις «με μηδενικά αποτελέσματα».

«Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς χώρους που υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκε το 2009» είπε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «μια άσκηση αλληλοσεβασμού που ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή»

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία του τύπου ότι αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα. Η εικόνα μας μέχρι σήμερα ήταν άθλια. Υπουργοί κάπνιζαν μπροστά σε κάμερες μέσα στα υπουργεία τους, ενώ δημόσιοι λειτουργοί ακόμα και γιατροί καπνίζουν σε νοσοκομεία» σημείωσε ο πρωθυπουργός παρατηρώντας ότι «δεν έχει άδικο το 84% που θεωρεί πολιτιστική υποβάθμιση να μην εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος».

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι «ο εχθρός είναι ο καπνός, όχι οι καπνιστές. Ο σκοπός δεν είναι ο διχασμός, αλλά μια εθνική συμμαχία που θα οδηγήσει σε συλλογική ευημερία».

Όπως ακριβώς τονίζουμε από την πρώτη στιγμή στο ΠΑΣΚΕΔΙ: ο αντικαπνιστικός νόμος είναι ευκαιρία να εφαρμοστεί σωστά και να δώσει τη λύση σε ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται και ταλαιπωρεί την Εστίαση εδώ και πολλά χρόνια. Καπνιστές και μη καπνιστές μπορούν να συνυπάρξουν, κάτω από αυστηρές προδιαγραφές των χώρων Εστίασης.

Βασίλης Κικίλιας: “Δεν θέλουμε να στρέψουμε τους μη καπνιστές κατά των καπνιστών”

Με αυστηρότητα, χωρίς εξαιρέσεις και «παραθυράκια» θα εφαρμοστεί στο εξής ο αντικαπνιστικός νόμος, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ωστόσο δεν ξέφυγε από τις αντιφάσεις στις οποίες έχει υποπέσει με τις δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα.

ΚΙ αυτό γιατί, από τη μία δηλώνει: «Θα είμαστε πολύ αυστηροί στην παρακολούθηση της εφαρμογής του νόμου. Γι’ αυτό και νομοθετήσαμε ισχυροποιώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, χωρίς εξαιρέσεις και “παραθυράκια”. Στόχος μας είναι η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού. Από όλους τους πολίτες για όλους τους πολίτες».

Ενώ από την άλλη, τονίζει ότι δεν αποκλείει κανέναν: «Όλοι μας στο υπουργείο Υγείας εργαστήκαμε και εργαζόμαστε, όχι απλά για ένα εθνικό σχέδιο δράσης, αλλά για έναν εθνικό στόχο υγείας. Με σεβασμό και ευαισθησία για όλους τους πολίτες και ιδιαιτέρως τα παιδιά. Ο πρώτος στόχος για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης είναι να είμαστε όλοι στην ίδια αφετηρία. Με πλήρη ενημέρωση, τόσο για τα δικαιώματα όσο και τις υποχρεώσεις μας. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες και δεν αποκλείουμε κανέναν», είπε ο υπουργός Υγείας παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του σχεδίου.

Πώς όμως δεν αποκλείεται κάποιος, ο οποίος πρέπει να καθίσει εκτός του καταστήματος για να καπνίσει; Γιατί το αντικαπνιστικό σχέδιο να μην περιλαμβάνει μια ουσιαστική πρόταση συμφιλίωσης καπνιστών – μη καπνιστών με τη δημιουργία ειδικών, κλειστών, σύγχρονων χώρων καπνίσματος;

Όσο για τη γραμμή 1142, στην οποία οι πολίτες θα μπορούν από σήμερα να ενημερωθούν για το τι ισχύει, να λαμβάνουν υποστήριξη για τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά και να αναφέρουν παραβάσεις του νόμου, ο κ. Κικίλιας τόνισε: «Δεν θέλουμε να στρέψουμε τους μη καπνιστές εναντίον των καπνιστών. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε. Γιατί όλοι μπορούμε να είμαστε διαφορετικοί, αλλά υπάρχει ένα πράγμα που μας ενώνει. Και αυτό είναι η υγεία» κατάληξε ο υπουργός Υγείας.

Βέβαια, να σημειώσουμε ότι οι ανώνυμες καταγγελίες μόνο ως ένα υγιές μέτρο δεν μπορούν να χαρακτηριστούν…


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους