Εστίαση ώρα μηδέν: ο κλάδος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του

3 Σεπτεμβρίου, 2020
Εστίαση ώρα μηδέν: ο κλάδος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του
Ήμαστε βέβαιοι και περήφανοι για το ότι αυτά τα 35.000 μέλη από τα 100.000 καταστήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα, θα συνεχίσουν να υπάρχουν, γιατί ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ τι πρέπει να κάνουν για να σωθούν.

Ο στόχος της ίδρυσης του ΠΑΣΚΕΔΙ το 2004 ως το μοναδικό ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ για την Εστίαση, ήταν να λειτουργεί και να αποφασίζει ως ανεξάρτητος και ανένταχτος φορέας έξω από ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ και ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ, οι οποίες με τον τρόπο που λειτουργούν καταλήγουν να αποτελούν βαρίδιο για τον κλάδο μας. Γιατί αποτελεί κοινή αλήθεια ότι οι Ομοσπονδίες και οι Συνομοσπονδίες που πληρώνονται από το Κράτος ουσιαστικά είναι όμηροί του. Αυτή μας τη δέσμευση για ανεξάρτητη δράση εφαρμόζουμε πιστά εδώ και 16 συνεχόμενα χρόνια, αναφέροντάς το και στο Καταστατικό μας.

Από την αρχή, λοιπόν, είχαμε ενημερώσει για όσα τραγελαφικά έχουν γίνει σε βάρος του κλάδου από τους διοικούντες της ΠΟΕΣΕ και της ΓΣΕΒΕΕ. Από την αρχή σας είπαμε πως όσο αυτοί παραμένουν μπροστάρηδες του κλάδου, τότε είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε καθεστώς μιζέριας και απαξίωσης.

Από την αρχή είχαμε ενημερώσει ότι όταν ο GEA μοίραζε τις αγωγές στα καταστήματα, ότι πίσω από αυτά κρύβεται η ΠΟΕΣΕ και οι μαύρες μίζες που εισέπραττε. Τι έκανε όμως το σύνολο του κλάδου εκείνα τα χρόνια των παχιών αγελάδων, όσο δηλαδή βρισκόταν στα πάνω του; Πόση σημασία έδινε τότε ο κλάδος στις προειδοποιήσεις του ΠΑΣΚΕΔΙ;

Το ΠΑΣΚΕΔΙ συνέχισε ανιδιοτελώς να ενημερώνει τον κλάδο και ήταν το πρώτο Σωματείο που στράφηκε κατά του Κράτους με τον Αντικαπνιστικό του 2010. Καταθέσαμε ΑΓΩΓΗ στο ΣτΕ, καλώντας ολόκληρο τον κλάδο, ο οποίος και τότε άκουσε την Ομοσπονδία, που πρότεινε την εύκολη λύση «βάλτε τασάκια στα τραπέζια»…

Δεν το βάλαμε κάτω και αρχίσαμε να μαζεύουμε κόσμο, με αποκορύφωμα τα Σεμινάρια εκπαίδευσης του ΕΦΕΤ. Ήμασταν οι πρώτοι με την φτηνότερη τιμή ανά άτομο, αναγκάζοντας πολλούς φορείς να μην ξεφεύγουν στις τιμές, ενώ αρχικά βαρούσαν στο κεφάλι. Και πάλι όμως ο κλάδος της Εστίασης, απολαμβάνοντας εποχές ευμάρειας, ακολούθησε τα ΚΕΚ της Συνομοσπονδίας και αγνόησε τις εκκλήσεις του ΠΑΣΚΕΔΙ.

Το ΠΑΣΚΕΔΙ ήταν το μόνο που αντιδρούσε στη λήψη δανείων των 10.000€, με την προτροπή να ανοίξουν καταστήματα Εστίασης. Πως ήταν δυνατόν να πετύχει μια μικρούλα επιχείρηση, όταν ήδη ξεκινά με χρέος; Αναπόφευκτα γέμισαν οι πλατείες και οι δρόμοι με μπουγατσατζίδικα, καφενεία, φαστφουντάδικα και ρουφιάνους συναδέλφους, έρμαια των Δήμων και του Κράτους. Εμείς τα λέγαμε, αλλά και πάλι ο κλάδος, που ψιλοκονομούσε ακόμα, μας έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του.

Σε όλη τη διάρκεια της καραντίνας και όχι μόνο, το ΠΑΣΚΕΔΙ ενημέρωνε σε 24ωρη βάση τον κλάδο, με συνεχείς παρεμβάσεις και επιστολές προς την κυβέρνηση, παρουσιάζοντας ένα πλήρες σχέδιο δράσης για την ομαλή επαναφορά του κλάδου, μεταξύ των οποίων το νωρίτερο άνοιγμα των καταστημάτων, το οποίο έγινε και πράξη. Τι έκαναν όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα οι υπόλοιποι κρατικοδίαιτοι φορείς της Εστίασης; Ξέρετε καλά που έγραψαν τα μαγαζιά μας και τις ανάγκες τους…

Το ΠΑΣΚΕΔΙ συγκέντρωσε 35.000 ενεργά και συνειδητοποιημένα μέλη, τα οποία ενημερώνονται για ό, τι συμβαίνει και αφορά τον κλάδο, μέσα από το Νο1 ενημερωτικό portal για την Εστίαση paskedi.gr, ενεργή παρουσία στα Social media και τακτικά Newsletters με πάνω από τέσσερις αποστολές τον μήνα.

Ήμαστε βέβαιοι και περήφανοι για το ότι αυτά τα 35.000 μέλη από τα 100.000 καταστήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα, θα συνεχίσουν να υπάρχουν, γιατί ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ τι πρέπει να κάνουν για να σωθούν.

Η ευθύνη είναι πλέον βαριά. Όποιος μπορεί να την κρατήσει, είμαστε εδώ για να τον υποστηρίξουμε. Όποιος θέλει για ακόμα μια φορά να τραβήξει τον δρόμο του, πλέον δεν έχει δικαιολογίες. Ξέρει. Και το κρίμα στον λαιμό του…

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους