Εστίαση στα σχοινιά: Βάζουν λουκέτο ακόμη και καταστήματα στο Κολωνάκι!

9 Σεπτεμβρίου, 2020
Εστίαση στα σχοινιά: Βάζουν λουκέτο ακόμη και καταστήματα στο Κολωνάκι!
«Με την πλάτη στον τοίχο» βρίσκονται οι επιχειρήσεις του κέντρου της πρωτεύουσας, οι οποίες υφίστανται ασφυκτική πίεση από τις συνέπειες της πανδημίας.

Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με τα προβλήματα να μεγαλώνουν, ενώ δεν φαίνεται από πουθενά προοπτική ανάκαμψης τους επόμενους μήνες. Δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που αδυνατούν να καταβάλλουν ακόμη και το 60% του μηνιαίου μισθώματος, ενώ υπάρχουν αρκετά καταστήματα εστίασης που παραμένουν κλειστά από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε επιβλήθηκε το lockdown και είναι άγνωστο εάν και πότε θα επαναλειτουργήσουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί γνωστό κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Κολωνάκι, το οποίο λειτούργησε 3-4 μήνες από την ημέρα των εγκαινίων και από τον περασμένο Μάρτιο παραμένει κλειστό. Μέχρι και σήμερα, οι ιδιοκτήτες δεν έχουν αποφασίσει εάν θα προχωρήσουν στην επαναλειτουργία του και αν τους συμφέρει να κρατήσουν την επιχείρηση ανοιχτή ή είναι καλύτερο να ενταχθούν στον πτωχευτικό κώδικα.

Παρόμοιες σκέψεις υπάρχουν και στους ιδιοκτήτες πολυσύχναστου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στην οδό Ομήρου με πολυετή λειτουργία. Η ραγδαία πτώση του Airbnb είχε οδυνηρές συνέπειες στον τζίρο των καταστημάτων εστίασης του κέντρου, καθώς μεγάλο ποσοστό αυτών ήταν άμεσα εξαρτημένο από τους επισκέπτες των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, είτε προσφέροντας πρωινό delivery, είτε μικρογεύματα και καφέ.

Οι απώλειες εσόδων οφείλονται και στην καθίζηση του delivery στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων της περιοχής, αφού πολλές εταιρείες έχουν υιοθετήσει την τηλεργασία και την κυκλική απασχόληση, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό του προσωπικού να εργάζεται από το σπίτι. Ενδεικτική είναι η περίπτωση καταστήματος εστίασης επί της Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι, όπου οι ιδιοκτήτες, ενώ κατέβαλαν όλα τα μισθώματα με στόχο να μην αφήσουν χρέη, αποφάσισαν να κατεβάσουν ρολά, διότι ο τζίρος έχει μειωθεί ακόμη και 70%.

Σε παρόμοια θέση βρέθηκε και επιχείρηση εστίασης με παρουσία 33 ετών, πλησίον της πλατείας Συντάγματος. Ο ιδιοκτήτης της, μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας τον Ιούνιο, είδε τις εισπράξεις να μειώνονται ραγδαία (-50%) και σήμερα έχουν διαμορφωθεί στο 20% σε σχέση με πριν την πανδημία. Τουτέστιν έχει απωλέσει το 80% των εσόδων του. Και αυτό, κατά κύριο λόγο, γιατί μειώθηκε δραματικά ο αριθμός των εργαζομένων στο κτήριο που στεγάζει τη επιχείρησή του, από 110 σε 11, λόγω τηλεργασίας!

Ο επιχειρηματίας, έχει αποφασίσει να κρατήσει την επιχείρησή του με ιδία κεφάλαια έως και τα τέλη Νοεμβρίου μήπως αλλάξει η κατάσταση, διαφορετικά θα κατεβάσει ρολά, προκειμένου να αποφύγει τη συσσώρευση χρεών προς προμηθευτές, εκμισθωτή και Δημόσιο. Το αρνητικό κλίμα εκτιμάται πως θα επιδεινωθεί σε περίπτωση που επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (π.χ. μείωση ωραρίου λειτουργίας με κλείσιμο στις 12 τα μεσάνυχτα) ή σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο ένα νέο lockdown ή ληφθούν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, από την στιγμή που ξεκίνησε η εφαρμογή του περιορισμένου ωραρίου, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης έχει μειωθεί κατά 20%, ενώ υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση. «Καταστήματα εστίασης που λειτουργούσαν μεσημέρι-βράδυ, πλέον έχουν μειώσει το προσωπικό τους, είτε με αναστολή συμβάσεων εργασίας είτε με απολύσεις, επειδή στο νέο ωράριο μπορούν πλέον να ανταποκριθούν λιγότεροι υπάλληλοι», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωση του.

Ρεπορτάζ: mononews.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους