Η εστίαση πρωταγωνιστεί στις εργατικές παραβάσεις

5 Ιουνίου, 2022
εστίαση-κορονοϊός-άνοιγμα-άρση-μέτρων-Θεσσαλονίκη

Αποδέκτης του 45% των προστίμων που επέβαλε ο ΣΕΠΕ

Τα μισά από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το ΣΕΠΕ κατά το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, στους ελέγχους που διεξήχθησαν πανελλαδικά, αφορούν τον κλάδο της εστίασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα η «Ν», φαίνεται ότι, επί συνόλου σχεδόν 13.000 ελέγχων, επιβλήθηκαν 2.976 πρόστιμα για παραβάσεις στους όρους εργασίας (π.χ. ωράρια, μισθοί), ενώ άλλα 500 πρόστιμα αφορούν τις συνθήκες ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι παραμένει η παραβατικότητα στα επίπεδα του 25%, με μικρές αποκλίσεις ανά περίοδο. Επίσης, από το σύνολο των προστίμων, το 45%, δηλαδή περίπου 1.340, αφορούσαν τον κλάδο της εστίασης.

Το συγκεκριμένο δεδομένο έχει οδηγήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας να προσαρμόσουν ανάλογα τους ελέγχους που πρόκειται να πραγματοποιήσουν κατά τους θερινούς μήνες του έτους. Γνωρίζοντας ότι ακριβώς αυτή την περίοδο οι παραβάσεις στην αγορά εργασίας έχουν αυξητική τάση, τα κλιμάκια με τους ειδικούς επιθεωρητές που έχουν δημιουργηθεί, έχουν την εντολή να επικεντρώνονται στην εστίαση στους ελέγχους που θα διεξάγουν.

Πρόβλημα έχει εντοπιστεί και στο λιανικό εμπόριο, όπου ξεπέρασαν τα 600 τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν την ίδια περίοδο. Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κλάδος κάλυψε πάνω από το 20% του συνόλου των προστίμων για παραβάσεις στην αγορά εργασίας, επίσης προβληματίζει ιδιαίτερα. Πόσο μάλλον όταν μαζί με την εστίαση οι δύο κλάδοι υπερβαίνουν το 65% των προστίμων, ενώ όλοι οι υπόλοιποι κινούνται σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το λιανικό εμπόριο έπονται οι κλάδοι της βιομηχανίας και των παροχών υπηρεσιών, με το 10% των προστίμων, ενώ μόλις στο 5% βρίσκεται το χονδρικό εμπόριο.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν με σαφήνεια στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά εργασίας εντοπίζεται στην εστίαση και στο λιανικό εμπόριο. Οι θερινοί έλεγχοι έχουν ξεκινήσει εδώ και 15 μέρες, με τα κλιμάκια των ειδικών επιθεωρητών να κινούνται σε όλη τη χώρα. Από κοντά και οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ, που έχουν έδρα τις όποιες τουριστικές περιοχές. Η έμφαση στην εστίαση εκτιμάται ότι θα προκαλέσει, τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα, περιορισμό των παραβάσεων.

Μάλιστα, συνήθως όπου διεξάγονται έλεγχοι παρατηρείται το φαινόμενο να αυξάνονται εκείνες τις ημέρες οι προσλήψεις εργαζομένων. Είναι οι περιπτώσεις εκείνες των εργοδοτών που έχουν αδήλωτους εργαζόμενους και μόλις μαθαίνουν ότι επίκειται ή ότι πραγματοποιείται έλεγχος στην περιοχή τους, σπεύδουν να πραγματοποιήσουν τις όποιες προσλήψεις, αν και θα έπρεπε να τις είχαν κάνει νωρίτερα.

Το ζητούμενο όμως είναι να υπάρξει συνολικός περιορισμός του φαινομένου των παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας. Μπορεί οι έλεγχοι και τα τσουχτερά πρόστιμα που επιβάλλονται (π.χ. 10.500 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο) να έχουν κάποιο παροδικό αποτέλεσμα, αλλά δεν διαπιστώνεται μόνιμη αναστροφή του κλίματος. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να συνδράμει και η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Το γεγονός ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΣΕΠΕ, που πρόκειται να μετονομαστεί σε νέα Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, θα έχουν εφεξής τη δυνατότητα με μεγαλύτερη ευκολία να εντοπίζουν πιθανές παραβάσεις για να διεξάγουν τους αντίστοιχους ελέγχους, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει. Όμως, υπάρχει πάντα η ανάγκη για έμπειρο και μόνιμο προσωπικό, ώστε οι έλεγχοι να αυξηθούν, μαζί με την αποδοτικότητά τους.

 

Ρεπορτάζ: Ναυτεμπορική

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους