Η Εστίαση παίρνει θέση για την προστασία απέναντι στην εξάπλωση του κορωνοϊού

Μαρ 10, 2020
Η Εστίαση παίρνει θέση για την προστασία απέναντι στην εξάπλωση του κορωνοϊού
Η Εστίαση παίρνει θέση για την προστασία απέναντι στην εξάπλωση του κορωνοϊού - Η προοπτική μιας παγκόσμιας πανδημίας έχει ήδη βάλει στο προσκήνιο τα εστιατόρια.

Δεδομένου ότι οι φόβοι για το κορωνοϊό έχουν κυριαρχήσει στην κοινή γνώμη, απαιτείται μεγάλη προσοχή για τη διαχείριση της νέας αυτής κατάστασης που αντιμετωπίζουν τα εστιατόρια. Μία από τις κύριες προκλήσεις είναι το να κρατήσουν τους άρρωστους εργαζόμενους στο σπίτι.

Ήδη από την Παρασκευή, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), 82.294 επιβεβαιώθηκαν περιπτώσεις κορωνοϊού COVID-19 παγκοσμίως, η συντριπτική πλειοψηφία τους στην Κίνα. Αλλά ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα έξω από την Κίνα, με τον αριθμό των περιπτώσεων να αυξάνεται κατά 25% μόνο την Παρασκευή.

Οδυνηρές συνέπειες αν δεν προσέξουμε

Το αποτέλεσμα μιας ενδεχόμενης πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές καραντίνες, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στα εστιατόρια.

Για τα εστιατόρια, η προοπτική μιας παγκόσμιας πανδημίας δίνει ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στην ανάπτυξη ενός πανδημικού σχεδίου, δήλωσε ο Roslyn Stone, διευθύνων σύμβουλος της Zero Hour Health, μιας εταιρείας που λειτουργεί ως ομάδα αντιμετώπισης της υγείας και της κρίσης για τα εστιατόρια των ΗΠΑ και άλλους εταιρικούς πελάτες.

«Αυτά τα εστιατόρια που ανέπτυξαν σχέδια πανδημικής γρίπης το 2009 πρέπει να τα βγάλουν έξω, να τα ξεσκονίσουν και να τα ενημερώσουν», δήλωσε ο Stone.

Η αντίδραση σε κατάσταση κορωναϊού μπορεί να είναι παρόμοια με σχέδιο πανδημίας γρίπης ή σχέδιο απέναντι σε έναν τυφώνα, όπου μια σειρά εστιατορίων ίσως χρειαστεί να κλείσει ένα μεγάλο αριθμό τοποθεσιών σε μια περιοχή που βρίσκεται σε καραντίνα λόγω κορωναϊού.

Φυσικά, οι τοπικές κοινότητες μπορούν να συμβάλουν στην άμβλυνση της μετάδοσης του ιού, κάνοντας τα ίδια βήματα για να αποτρέψουν την εξάπλωση της γρίπης. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει το κλείσιμο σχολείων, τη χρήση μαζικής τηλεθέασης μέσω διαδικτύου και την ματαίωση μαζικών συγκεντρώσεων.

Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει περισσότερους εργαζόμενους από το σπίτι. Και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εργοδότες σκέφτονται ήδη αυτό: Υπήρξε μια δραματική αύξηση αυτή την εβδομάδα στον αριθμό των εταιριών, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι υπάλληλοί τους θα μπορούσαν να «εργάζονται από το σπίτι», σύμφωνα με έρευνα στην ιστοσελίδα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Sentieo.

Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα

Πολλές από τις συστάσεις των εργοδοτών για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού είναι ο τύπος των μέτρων που πρέπει να ακολουθήσουν τα εστιατόρια, όπως η εξασφάλιση της καθημερινής εργασίας των εργαζομένων, η απολύμανση των χώρων υψηλής ευκρίνειας και η αποστολή των εργαζομένων στο σπίτι που αρρωσταίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η προοπτική μιας παγκόσμιας πανδημίας έχει ήδη βάλει στο προσκήνιο τα εστιατόρια και την τάση των ασθενών να τα επισκέπτονται ενώ είναι άρρωστοι. Για τα εστιατόρια, η αλλαγή φιλοσοφίας που θέτει σε προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων, όσο και των πελατών είναι πρωταρχικής σημασίας, ακόμη και χωρίς την απειλή μιας πανδημίας. Και όταν λέμε αλλαγή φιλοσοφίας, μιλάμε για κάτι πολύ ριζικό: τους αυστηρότερους κανόνες υγιεινής, τη δυνατότητα απολύμανσης των χεριών ανά τραπέζι, τη χωρητικότητα της σάλας, την απόσταση των τραπεζοκαθισμάτων και πολλά άλλα…

Επειδή είναι πιθανό ένας πελάτης με συμπτώματα να μην συμμορφωθεί με τους κανόνες προστασίας, αλλά αποφασίσει να επισκεφθεί ένα εστιατόριο ή μια καφετέρια, τότε και τα μαγαζιά οφείλουν να είναι προετοιμασμένα.

Έλεγχος “Check please” στους πελάτες

Προκειμένου να αντιμετωπίσει την πιθανότητα εξάπλωσης του κορωνοϊού, ένα εστιατόριο στο Λος Άντζελες δίνει μια εντελώς νέα σημασία στη φράση: “Check please”.

Από… “φέρτε μου τον λογαριασμό παρακαλώ” στο “εκλέξτε τη θερμοκρασία μου παρακαλώ”! Από τα τέλη Ιανουαρίου, η Sichuan Impression χρησιμοποίησε υπέρυθρα θερμόμετρα – τα οποία μπορούν να πάρουν τη θερμοκρασία ενός ατόμου χωρίς να τα αγγίξει – ελέγχοντας με αυτό τον τρόπο τους θαμώνες στο κατάστημα. Εάν κάποιος έχει πυρετό ή παρουσιάζει άλλα μη φυσιολογικά συμπτώματα, οι υπάλληλοι του καταστήματος τον βοηθούν και επικοινωνούν με τις ιατρικές υπηρεσίες. Όσοι αρνούνται να ελέγξουν τη θερμοκρασία τους, πολύ απλά δεν εξυπηρετούνται.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους