Εστίαση: Αυτοί είναι οι νέοι κατώτατοι μισθοί για τους εργαζόμενους

26 Ιουνίου, 2022
Chef in restaurant kitchen at stove with pan

Τι αλλάζει στους μισθούς των εργαζομένων με την υπογραφή της Κλαδική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτιστικό κλάδο

Aπό 713 έως 964 ευρώ θα διαμορφωθούν άμεσα οι νέοι κατώτατοι μισθοί στον επισιτιστικό κλάδο, κατ’ εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), την οποία αναμένεται να κηρύξει υποχρεωτική με Υπουργική Απόφαση ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης προχωρά άμεσα στην κήρυξη ως υποχρεωτικής της ΣΣΕ μετά τη θετική γνωμοδότηση που διατύπωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, κατά την σημερινή του συνεδρίαση υπό την Προεδρία της Γενικής Γραμματέως Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου, Άννας Στρατινάκη.

Η σύμβαση «για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας για το 2021 – 2023», έχει διάρκεια ισχύος από 22 Φεβρουαρίου 2021 έως 22 Φεβρουαρίου 2023.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της Σύμβασης, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας οι κατώτατες αποδοχές, σε εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, catering, οβελιστήρια και ψητοπωλεία αυξάνονται και διαμορφώνονται (χωρίς τα επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου κλπ.), ανάλογα με την ειδικότητα του εργαζόμενου ως εξής:

  • Αρχιμάγειρας 964,42 ευρώ
  • Μάγειρας Α’ 756,29 ευρώ
  • Μπάρμαν 761,64 ευρώ

Για τις ειδικότητες (π.χ. μάγειρας Β΄ και Γ, μπουφετζής, λατζέρης, ψήστης, βοηθός μπάρμαν, αποθηκάριος, ταμίας) για τις οποίες οι αποδοχές ορίζονταν με την ΣΣΕ σε επίπεδα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό όπως αυτός διαμορφώνεται από 1ης Μαΐου 2022, δηλαδή τα 713 ευρώ, οι μισθοί προσαρμόζονται αυτόματα στο επίπεδο αυτό. Το ίδιο ισχύει για όλους τους κλάδους που καλύπτονται από την Συλλογική Σύμβαση (π.χ. καφετέριες, μπυραρίες, κυλικεία, αναψυκτήρια, φαστ-φουντ κ.ά.)

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και παρά το γεγονός ότι η εργοδοτική πλευρά δεν έδινε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας τα στοιχεία που απαιτούνταν για την κήρυξη της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας του επισιτισμού ως υποχρεωτικής, προχωρήσαμε στην υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Όχι μόνο εξαιτίας της υψηλής παραβατικότητας που παρατηρείται στον κλάδο στις εκθέσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και επειδή είναι ζήτημα δικαιοσύνης για τους εργαζομένους του συγκεκριμένου κλάδου. Οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά ιδίως κατά την τουριστική περίοδο θα είναι εντατικοί προκειμένου να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και ο υγιής ανταγωνισμός».


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ