18 Απριλίου, 2024

Εστίαση: Μείωση τζίρου, λουκέτα κι απολύσεις

15 Δεκεμβρίου, 2021
εστίαση4

 

Από Φίλιππος Δεργιαδές

Μία από τις πλέον δύσκολες περιόδους διανύει ο κλάδος της εστίασης που ευελπιστεί κατά την περίοδο των γιορτών να πάρει ανάσες οικονομικής επιβίωσης, με τα χρέη να συσσωρεύονται, τους τζίρους να βρίσκονται σε ύφεση και τα λουκέτα για πολλές επιχειρήσεις, να είναι η αναπόφευκτη κατάληξη.

Τα δύο χρόνια της πανδημίας, με τα περιοριστικά μέτρα και τα αυστηρά πρωτόκολλα, τα lockdown και το φόβο μετάδοσης του κορονοϊού, έχουν κυριολεκτικά γονατίσει τον κλάδο που τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με την έκρηξη του τουρισμού, γνώρισε άνθηση και ανάπτυξη. Από την αρχή της φετινής περιόδου, η πτώση του τζίρου, πανελλαδικά, εκτιμάται πως αγγίζει το 40% – 50% ενώ στην Θεσσαλονίκη ξεπερνά το 60%.

Η οικονομική δυσπραγία και στενότητα είναι πλέον καθημερινό βίωμα για τους επιχειρηματίες του κλάδου, που βλέπουν τα χρέη, συσσωρευμένα ακόμα από την περίοδο της οικονομικής κρίσης, να διογκώνονται, τα λειτουργικά κόστη να αυξάνονται και η αναγκαστική μείωση δραστηριοτήτων και προσωπικού να είναι η μόνη διέξοδος για την επιβίωση.  Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει στηρίξει, όσο επιβάλλουν οι συνθήκες, τον κλάδο.

Η κυβέρνηση μέσω του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, ξεκαθάρισε πως για την εστίαση, «δεν υπάρχει κάτι άλλο στο τραπέζι», αλλά θεωρούμε ότι μέτρα όπως, η επιδότηση ενοικίου, η αναστολή εργασίας για το προσωπικό και η καθυστέρηση των πληρωμών των επιστρεπτέων προκαταβολών, κατά ένα εξάμηνο, μπορούν να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου.

«Η κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από δύσκολη για όλο τον κλάδο. Δεν είναι μόνο τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα και η πανδημία που μας έχει γονατίσει, αλλά είναι και οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια που ήρθε για να δώσει σε πολλούς το τελικό χτύπημα», τονίζει και η Ντίνα Τέρτση από τη γνωστή ψαροταβέρνα Μαιάμι. Όπως σημειώνει, «πλέον τα καταστήματα του κλάδου δουλεύουν κυρίως Σαββατοκύριακα και αυτό δεν αρκεί για να καλυφθούν τα έξοδα. Ούτε και ο τουρισμός από τις γειτονικές χώρες αρκεί, παρότι προσφέρει πολύτιμη βοήθεια.

Η πτώση του τζίρου στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά το 60% και η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα προβλήματα του κλάδου, ώστε να σωθούν επιχειρήσεις και απασχόληση». Στο θέμα της ακρίβειας και της οικονομικής πίεσης που μειώνει την κίνηση των πελατών, «εστιάζει» η Ντίνα Κουτσού, ιδιοκτήτρια των Cin Cin και Giulietta Spritzeria, που θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να απορροφούν το κόστος μην έχοντας άλλο περιθώριο να αυξήσουν τις τιμές.

«Το θέμα της αγοραστικής δύναμης των πελατών μας είναι μείζον» και τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τις συνεχείς αλλαγές προκάλεσαν αναστάτωση, αλλά τελικά, επί της ουσίας, έχουν ξεκαθαρίσει το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ για την περίοδο των εορτών, θα υπάρξει αυξημένη κίνηση. Έρχονται βροχή πάντως τα λουκέτα.

ΠΗΓΗ

 

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ