25% κάτω η Εστίαση στην Κρήτη

8 Ιανουαρίου, 2020
25% κάτω η Εστίαση στην Κρήτη
Με σημαντικές απώλειες ολοκληρώθηκε η φετινή χρονιά για τα καταστήματα εστίασης στο Ρέθυμνο που μετρούν μείωση ακόμη και σε ποσοστό 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Με σημαντικές απώλειες ολοκληρώθηκε η φετινή χρονιά για τα καταστήματα εστίασης στο Ρέθυμνο που μετρούν μείωση ακόμη και σε ποσοστό 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στις βασικές αιτίες που οδήγησαν σε απώλειες και στον κλάδο περιλαμβάνεται η κατάρρευση της Thomas Cook σε μήνες μάλιστα που «παραδοσιακά» η τουριστική κίνηση αποδίδει αισθητά για την εστίαση , η μειωμένη τουριστική κίνηση στην διάρκεια της σεζόν αλλά και η δραματική χρονιά που ακολούθησε για την ελαιοπαραγωγή η οποία στέρησε την ρευστότητα από την τοπική αγορά.

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην εμπορική αγορά του Ρεθύμνου που έκλεισε επίσης με σημαντικές απώλειες , αφού όπως τονίζουν φορείς της αγοράς οι συγκυρίες την φετινή χρονιά είχαν άμεσο αντίκτυπο στον κλάδο του τουρισμού και αυτό συνεπώς επηρέασε το σύνολο των τοπικών επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα η απώλειες στην ελαιοπαραγωγή στέρησαν έσοδα και σε τοπικό επίπεδο , με το «βάρος» των οικονομικών επιβαρύνσεων και της φορολογίας να μην μπορεί να αντισταθμιστεί με έσοδα μόλις 2,5 μηνών που απέφερε η φετινή τουριστική περίοδος.

Πτώση του τουρισμού

Όπως ανέφερε μιλώντας στην «Κρητική Επιθεώρηση» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Νομού Ρεθύμνου Ανδρέας Κλαψινός η φετινή χρονιά με εξαίρεση δύο περίπου μήνες που οι πληρότητες ήταν υψηλές στο Ρέθυμνο, δεν ήταν καλή χρονιά για την τοπική αγορά. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είχαμε πτώση σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 25% σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Σημαντικό ρόλο είχε η κατάρρευση της Thomas Cook τον Σεπτέμβριο. Για εμάς ο Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι παραδοσιακά, οι μήνες που έχουμε ποιοτικούς επισκέπτες και υπάρχει κίνηση. Φέτος οι μήνες αυτοί δεν ήταν καλοί, με εξαίρεση μόνο ένα δεκαήμερο που είχαμε την διεθνή αθλητική διοργάνωση στο Ρέθυμνο».

Πολλά κλειστά μαγαζιά μέσα στον Χειμώνα

Σύμφωνα με τον κο Κλαψινό, οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου πήραν την απόφαση να διατηρήσουν κλειστά τα καταστήματά τους στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, αφού οι δύο μόλις μήνες που έφεραν φέτος έσοδα στις επιχειρήσεις τους δεν ήταν αρκετοί για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα. Σημαντικός παράγοντας για το Ρέθυμνο ήταν και οι απώλειες στην ελαιοπαραγωγή, αφού όπως τόνισε ο κος Κλαψινός: «Το λάδι στο Ρέθυμνο έπαιξε μεγάλο ρόλο, αφού δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και όλα αυτά συνήθως έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αγορά».

Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλα τα παραπάνω –όπως εξήγησε ο κος Κλαψινός- προστίθεται πλέον και ο αντικαπνιστικός Νόμος ο οποίος έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα εφαρμογής και στα καταστήματα του Ρεθύμνου. Αυτό ωστόσο, αν και η τήρηση της Νομοθεσίας αποτελεί αναμφίβολα ένα θετικό βήμα, έχει φέρει αρνητικές επιπτώσεις στο επιχειρείν που βλέπει αισθητή απώλεια στην κίνηση ιδιαίτερα στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής.

Δύσκολη εορταστική περίοδος

Σε ό,τι αφορά πάντως την περίοδο των εορτών , ο κος Κλαψινός τόνισε πως η κίνηση παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα αφήνοντας έτσι μια ακόμη «πληγή» στην τοπική επιχειρηματικότητα που δεν είδε ανάκαμψη ούτε την εορταστική περίοδο.

Προτεραιότητα στην κρητική κουζίνα

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ο κος Κλαψινός τόνισε πως η εστίαση θα πρέπει να δώσει έμφαση τα επόμενα χρόνια στο σκέλος της γαστρονομίας και κυρίως σε σχέση με την Κρητική κουζίνα, αφού το ενδιαφέρον των επισκεπτών απομακρύνεται τα τελευταία χρόνια από τις «κλασικές» διαδεδομένες ελληνικές γεύσεις και εστιάζει περισσότερο σε ιδιαίτερα τοπικά εδέσματα και παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος η αγορά θα πρέπει να ακολουθήσει την τάση αυτή και να ενισχύσει το σκέλος αυτό που έχει δυναμική να προσδώσει το συγκριτικό πλεονέκτημα τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: cretalive.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους