Εστίαση-Κορωνοϊός: Οι ειδικά διαμορφωμένες προτάσεις ΠΑΣΚΕΔΙ για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας του κλάδου

20 Αυγούστου, 2020
Εστίαση-Κορωνοϊός: Οι ειδικά διαμορφωμένες προτάσεις ΠΑΣΚΕΔΙ για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας του κλάδου
Η Εστίαση δεν πτοείται. Στέκεται στο ύψος της. Γνωρίζει την Δύναμή της με πάνω από 120.000 επιχειρήσεις και 1.200.000 εργαζόμενους αυτή τη στιγμή.

Μετά την απαράδεκτη επιδοματική πολιτική που καταδικάζει τις επιχειρήσεις σε αργό αλλά βέβαιο θάνατο και τα αποτυχημένα ημίμετρα που εφάρμοσε χωρίς κανένα οργανωμένο σχέδιο η κυβέρνηση, ήρθε ο καιρός να δούμε το πρόβλημα μπροστά μας και να πάρουμε αποφάσεις εδώ και τώρα.

Ο κλάδος της Εστίασης πεθαίνει. Βρίσκεται στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση και πλέον τα μεγάλα λόγια και τα χτυπήματα στην πλάτη για παρηγοριά από τους ειδήμονες του κράτους, μόνο ως κοροϊδία μπορούν να θεωρηθούν.

Χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την καταστροφή, βιώνοντας τις καθοριστικές συνέπειες που είχε στον κλάδο η εξάπλωση της πανδημίας. Κι αν αυτό ήταν ένα αναπάντεχο κακό που έπληξε ξαφνικά όλο τον κόσμο, εκείνο που βρίσκεται στο χέρι μας είναι οι αποφάσεις που θα πάρουμε για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης έχουν ρίξει στο καναβάτσο την Εστίαση αντιμετωπίζοντάς την –για ακόμα μια φορά- σαν τον παρατρεχάμενο που ζητιανεύει για μερικά ψίχουλα. Δεν είναι όμως έτσι.

Ειδικά διαμορφωμένες προτάσεις διασφάλισης της αξιοπρέπειας του κλάδου

Η αξιοπρέπεια των ανθρώπων της Εστίασης είναι ατσαλάκωτη, το ίδιο και το πάθος για να δουλέψουμε παρόλη αυτή την ιδιαίτερα αφιλόξενη και σκληρή πραγματικότητα με την οποία καλούμαστε να συμπορευθούμε. Ωστόσο, ως επιχειρηματίες, Έλληνες πολίτες και απλοί άνθρωποι απαιτούμε από την κυβέρνηση να μην βάζει άλλα εμπόδια, αντιθέτως να συνεργαστεί μαζί μας για να βοηθήσουμε όχι μόνο τον κλάδο μας να επανέλθει στα υψηλά του επίπεδα απόδοσης, αλλά και την ίδια την ελληνική οικονομία που έχει χτυπηθεί σημαντικά λόγω του Covid-19.

Σε αυτό το πλαίσιο, ύστερα από το ειδικό συμβούλιο της ομάδας νομικών και εμπειρογνωμόνων στην Εστίαση που διαθέτει το ΠΑΣΚΕΔΙ, παρουσιάζουμε τις έξι βασικές μας προτάσεις που μπορούν κατόπιν ειδικού σχεδίου εφαρμογής, να αποτελέσουν τη σωτήρια λύση για τον κλάδο:

  1. Άμεση χρηματοδότηση των βασικών εξόδων τους, για όσο διάστημα παρέμεναν κλειστοί ή υπολειτουργούσαν.
  2. Μείωση των ενοικίων εστίασης στο ίδιο ποσοστό % που μειώθηκε το δικαίωμα χρήσης του χώρου.
  3. Παράταση συμβολαίων ενοικίων για ένα επιπλέον έτος
  4. Κάλυψη ενσήμων εργαζομένων που απολύθηκαν ή δεν προσλήφθηκαν και στερούνται το Επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ.
  5. Μείωση ΦΠΑ στο 6% για όσο διάστημα τα καταστήματα είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν κάτω από καθεστώς περιοριστικών μέτρων και ειδικών συνθηκών.
  6. Οι τράπεζες να δανειοδοτήσουν τις επιταγές με 12 μήνη άτοκη αποπληρωμή και να ενισχύεται ο εκδότης μετά από σχετικό έλεγχο αδυναμίας αποπληρωμής με κριτήρια.

Το ΠΑΣΚΕΔΙ μπαίνει μπροστά για την Εστίαση

Ως Σωματείο που αριθμεί επισήμως 35.000 μέλη, χωρίς παράλληλα να έχει την παραμικρή σχέση με τους κρατικά καλοπληρωμένους συνδικαλιστικούς φορείς σας όπως είναι οι Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδίες, αλλά πάνω απ’ όλα ως άνθρωποι προερχόμενοι από τον πυρήνα της Εστίασης γνωρίζουμε καλά τις ανάγκες και την πραγματικότητα των επιχειρήσεών μας. Γι’ αυτό και οι παραπάνω προτάσεις δεν αποτελούν περιοδική ενίσχυση, αλλά ουσιαστική βοήθεια που θα διατηρήσει τον κλάδο ζωντανό και ικανό να συνεχίσει να προσφέρει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία.

Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε πολύ δεινή οικονομική θέση. Ο κόσμος και οι επιχειρηματίες δηλώνουν τρομοκρατημένοι σε έσχατο βαθμό με αποτέλεσμα να είναι αποφασισμένοι ακόμα και να φτάσουν στα άκρα: παύσεις πληρωμών προς το Δημόσιο, κλείσιμο επιχειρήσεων, παράδοση αδεών στους ΟΤΑ, κλείσιμο κομβικών σημείων της Εθνικής οδού και αποκλεισμός δρόμων μέσα σε πόλεις και νησιά είναι μόνο μερικές από τις αντιδράσεις στις οποίες είναι έτοιμοι να προβούν οι άνθρωποι του κλάδου.

Πάνω απ’ όλα όμως, σύσσωμος ο κλάδος είναι έτοιμος να ανακηρύξει κάθε πολιτικό στέλεχος ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ σε όλα τα μαγαζιά της Ελλάδας, αηδιασμένοι από την κατάφωρη κοροϊδία με την οποία αντιμετωπίζετε ο κλάδος εδώ και πολλά χρόνια.

Προς το παρόν δηλώνουμε ανοικτοί σε συζήτηση και αναμένουμε να εισακουστούν οι προτάσεις με στόχο την από κοινού –θέλουμε να πιστεύουμε- προσπάθεια για την ίδια την Ελληνική οικονομία.

Η Εστίαση δεν πτοείται. Στέκεται στο ύψος της. Γνωρίζει την Δύναμή της με πάνω από 120.000 επιχειρήσεις και 1.200.000 εργαζόμενους αυτή τη στιγμή. Στο χέρι σας είναι είτε να αξιοποιήσετε τη δυναμική μας είτε να τη στρέψετε εναντίον σας…

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους