Εστίαση: Νέος «πονοκέφαλος» το ξαφνικό Δημοτικό χαράτσι για τα υαλοπετάσματα

27 Μαΐου, 2021
rrrr

Αναβρασμό στις τάξεις των επιχειρηματιών εστίασης της Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει η απόφαση για την καταβολή ενός ποσού των 50 ευρώ ανά μέτρο για τα καταστήματα που επιθυμούν να τοποθετήσουν υαλοπετάσματα στους εξωτερικούς τους χώρους.

Μία απόφαση που, όπως σχολιάζουν οι ιδιοκτήτες, αποτελεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα για τους ίδιους σε μία περίοδο που προσπαθούν να ορθοποδήσουν λίγες ημέρες μετά την επαναλειτουργία της εστίασης, μετά από ένα μεγάλο διάστημα κατά το οποίο δεν λειτουργούσαν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί λόγω της πανδημίας.

Η Parallaxi έδωσε τον λόγο στον Δημήτρη Τσαρούχα, ιδιοκτήτη εστιατορίου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος μετέφερε το κλίμα από πλευράς του κλάδου, αλλά και στον Μιχάλη Κούπκα, αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης που έδωσε τη δική του απάντηση για το θέμα. «Στις 20/5 ενημερώθηκα ότι σε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που πέρασε στην κανονιστική του Δήμου που αφορά τα τραπεζοκαθίσματα και στην διευθέτηση των κοινόχρηστων χώρων, υπάρχει για πρώτη φορά χρέωση των υαλοπετασμάτων ανά τρέχων μέτρο.

Βρήκαν την περίοδο μετά από 14 μήνες των κακουχιών που έχουμε περάσει σαν κλάδος, και επειδή έχουν χάσει πολλά έσοδα προφανώς. Εγώ για παράδειγμα τον περσινό Φεβρουάριο πριν ξεκινήσει η πανδημία στη χώρα είχα πληρώσει εφάπαξ το ποσό για την περασμένη χρονιά και μου οφείλεται ποσό για τους μήνες που δεν δούλεψα. Υπάρχει επίσης ποσό που αφορά τους χειμερινούς μήνες που πάλι δεν δούλευε το σαλόνι του καταστήματος, αλλά και τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021. Μιλώντας απευθείας με τον κ. Κούπκα εξανέστη προσωπικά, για μία απόφαση που αντιβαίνει σε κάθε λογική.

Στο δικό μου το κατάστημα που καταλαμβάνω περίπου 18 μέτρα για τραπεζοκαθίσματα πληρώνω ένα ετήσιο τέλος των 1.400 ευρώ και τα 12 μέτρα υαλοπετασμάτων – ζαρτινιερών, επειδή είναι ενσωματωμένα, οφείλουν άλλα 600 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό πρόκειται για μία αύξηση 40-50% στα δημοτικά τέλη κατάληψης πεζοδρομίου». Με την πληρωμή αυτή δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης να πακτώσουν τα υαλοπετάσματα, ωστόσο αυτό που προκάλεσε αναστάτωση είναι το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν εάν θα πρόκειται για εφάπαξ πληρωμή ή για ένα ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν κάθε χρόνο.

Μέχρι πρότινος δεν επιτρέπονταν να πακτώνεις τα συγκεκριμένα υαλοπετάσματα στο δημοτικό πεζοδρόμιο, ωστόσο οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ήταν αναγκασμένοι να το κάνουν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση εάν έπιανε κάποιος ισχυρός άνεμος θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο ατυχήματος στους θαμώνες. Μάλιστα, διευκρινίζουν ότι αυτός ήταν ο μοναδικός λόγος για τον οποίο προχώρησαν στη συγκεκριμένη κίνηση και σε καμία περίπτωση για να καταστρέψουν τα πεζοδρόμια ή να κερδίσουν περισσότερο χώρο.

Το επιχείρημα από πλευράς Δήμου, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν οι καταστηματάρχες, είναι ότι αν δεν θέλουν οι ιδιοκτήτες τα υαλοπετάσματα, ας τα αφαιρέσουν. Βέβαια, όπως σημειώνουν οι ιδιοκτήτες, κάποιοι έχουν πληρώσει εδώ και χρόνια για να τα τοποθετήσουν και με το πέρασμα των ετών έχουν αναγκαστεί να ξοδέψουν χρήματα για την επισκευή τους.

«Επειδή θυμήθηκε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ειδικά φέτος, να τα χρεώσετε επί τρέχων μέτρο θα πρέπει εμείς να τα βγάλουμε και να μείνουμε στο έλεος;» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι καταστηματάρχες στην Parallaxi. «Επικοινώνησα με τους μηχανικούς της υπηρεσίας που ασχολείται με τα πρόσοδα των πεζοδρομίων και των τελών των κοινόχρηστων χώρων.

Μιλάμε για διαφορετικά πρόσωπα σε σχέση με τους πολιτικούς προϊστάμενους οι οποίοι αλλάζουν. Όντως προκύπτει ότι από την απόφαση που λήφθηκε μπαίνει το τέλος αυτό ανά τρέχων μέτρο για τα υαλοπετάσματα – ζαρτινιέρες, νομιμοποιεί την πάκτωση τους στο δάπεδο και υφίσταται για τον χρόνο αυτό.  Ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμη μεγάλο θέμα, το ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης νομιμοποιεί έσοδα τη στιγμή όμως που η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έπρεπε να εγκριθεί και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Είναι παράνομο όλο αυτό που γίνεται. Δεν έχει βεβαιωθεί ακόμη με την υπογραφή του Περιφερειάρχη» σημειώνει ο κ. Τσαρούχας. Μπορεί για την καταβολή εφάπαξ του παραπάνω ποσού να δίνεται μία έκπτωση 15%, ωστόσο όπως σημειώνουν οι καταστηματάρχες πρόκειται για μια κίνηση «παρηγοριά στον άρρωστο», αφού σε αυτή την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εστίαση της πόλης, δύσκολα κάποιος έχει διαθέσιμα χρήματα για να τα καταβάλει άμεσα.

Όπως σημειώνουν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει, τις πρώτες ημέρες σε πιο ήπιο ρυθμό, αφού δεν έχουν εγκριθεί οι άδειες ή οι ανανεώσεις τους, ωστόσο συνεργεία της Περιφέρειας, αλλά και μεικτά κλιμάκια του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Πολιτικής Προστασίας κάνουν «σαφάρι» για έλεγχο αποστάσεων, απολυμαντικά, self test κτλ.

Η απάντηση Κούπκα

Μέσω της Parallaxi, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Κούπκας έδωσε τη δική του απάντηση για το θέμα, αναφέροντας: «Πρόκειται για μια απόφαση της κανονιστικής των κοινόχρηστων χώρων που ήρθε το Νοέμβριο του 2020 και αφορά την καταβολή τέλους ανάπτυξης υαλοπετάσματος το οποίο καταβάλλεται άπαξ, μία φορά.

Δεν είναι επαναλαμβανόμενο. Αφορά τη φθορά που υπόκειται το πεζοδρόμιο από τη σημειακή στήριξη των ανεμοφρακτών. Επιτρέψαμε στην κανονιστική που ψηφίσαμε στις 26/4 τη σημειακή στήριξη του υαλοπετάσματος, ώστε να υπάρχει αυξημένη ασφάλεια, κάτι που όμως συνεπάγεται και μια φθορά στα πεζοδρόμια.

Κατόπιν επικοινωνίας με την Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας υπολογίστηκε το κόστος αυτής της φθοράς που θα υποστεί το πλακόστρωτο και προσδιορίστηκε στα 50 ευρώ το μέτρο. Καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις εστίασης στην περίπτωση που ζητήσουν ανεμοφράκτη.

Δεν είναι κάτι υποχρεωτικό για τα καταστήματα. Εάν δεν αιτηθούν, δεν θα πληρώσουν κιόλας. Δεν συμπεριλαμβάνεται στο κομμάτι του υποχρεωτικού συνολικού εξοπλισμού».

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ