Εστίαση: Κατατέθηκαν οι πρώτες αγωγές αποζημίωσης από επιχειρήσεις

18 Ιουνίου, 2021
estiasi-1 (1)

Γεγονός είναι οι πρώτες αγωγές αποζημίωσης από το ελληνικό Δημόσιο οι οποίες κατατέθηκαν μεμονωμένα από επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης, που επλήγη σημαντικά το προηγούμενο διάστημα καθώς παρέμεινε σε αναστολή δραστηριότητας από τις αρχές Νοεμβρίου 2020 έως τις αρχές Μαΐου 2021. Οι αγωγές κατατέθηκαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στις 9 Ιουνίου 2021 και παράλληλα έχουν κοινοποιηθεί και στο υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι την πρόθεση επιχειρηματιών του κλάδου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΠΑΣΚΚΕΔΙ,  να προσφύγουν στη δικαιοσύνη διεκδικώντας αγωγές αποζημίωσης είχε προταθεί 1) στις 24 Απριλίου, 2020 2) στις 31 Αυγούστου 2020, 3) στις 7 Νοεμβρίου, 2020 4) στις 26 Φεβρουαρίου 2021 

Όσοι φίλοι, μέλη ή μη μέλη του ΠΑΣΚΚΕΔΙ, θέλουν, μπορούν ακόμη και τώρα, να αναθεωρήσουν και να δηλώσουν τη συμμετοχή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Money Review» οι πρώτες μεμονωμένες αγωγές που κατατέθηκαν φτάνουν τις 8, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα κατατίθενται και άλλες.

Με τις αγωγές δεν ζητείται τελικά αποζημίωση που αντιστοιχεί σε ποσοστό του τζίρου που είχαν οι επιχειρήσεις το 2019, αλλά τα έξοδα διαβίωσης των επιχειρηματιών για το διάστημα που οι επιχειρήσεις τους παρέμεναν σε αναστολή δραστηριότητας με κρατική εντολή.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι η απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων τους και η ενοχοποίηση του κλάδου για την υπερμετάδοση του κορωνοϊού έγινε καθ’ υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησης, που δόθηκε από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 25ης Φεβρουαρίου 2020, χωρίς καθόλου ή με πλημμελή αιτιολογία, παραβιάζοντας τον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών καθώς και την αρχή της αναλογικότητας, κι επειδή δεν είναι σύννομες, δημιουργούν την υποχρέωση αποκατάστασης της ζημίας που έχουν υποστεί.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι της εστίασης στερήθηκαν του δικαιώματος της επαγγελματικής ελευθερίας, της επιχειρηματικής ελευθερίας, του δικαιώματος στην εργασία και σε αξιοπρεπή διαβίωση, έχοντας βρεθεί πλέον χρεωμένοι τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς ιδιώτες και τράπεζες.

Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται και στο ζήτημα αυτό, της μη ύπαρξης πρόβλεψης -για την ώρα τουλάχιστον- σχετικά με τη λειτουργία της εστίασης σε ημιυπαίθριους ή κλειστούς χώρους. «Σας καλούμε – για πολλοστή φορά – να λάβετε υπόψη σας πως για την υγιή και βιώσιμη δραστηριότητα του κλάδου μας απαιτείται άνοιγμα τόσο των ημι-υπαίθριων  (θυμίζουμε πέρσι άνοιξαν μαζί με τους εξωτερικούς χώρους), όσο και των κλειστών χώρων (έστω σε κάποιο ποσοστό). Εννοείται σύμφωνα με τους κανόνες και τις συστάσεις των ειδικών. Δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα ανεχθούμε περαιτέρω, για μερικούς ανεύθυνους και ανεξέλεγκτους να καταδικάζεται ένας ολόκληρος κλάδος σε ασφυξία. Επιτέλους πρέπει να γίνει κατανοητό πως τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιλύουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης ζητεί επίσης παράταση του καθεστώτος μείωσης ενοικίων για όση περίοδο ισχύουν περιοριστικά μέτρα και επαναφορά του μέτρου των αναστολών για όλους τους εργαζόμενους.

Εστίαση: Και οι εργαζόμενοι στον χορό των αγωγών κατά του Δημοσίου;

Νέο γύρο δικαστικών διεκδικήσεων από το Δημόσιο αναμένεται να προκαλέσει ενδεχόμενη προσφυγή εργαζομένων που είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και επιθυμούν να λάβουν τη διαφορά ανάμεσα στο ποσό των 534 ευρώ και αυτό της κανονικής -προ αναστολής σύμβασης- αμοιβής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» το παραπάνω είναι ακόμη σε επίπεδο προθέσεων με τη σχετική βολιδοσκόπηση να έχει γίνει από περίπου 50 εργαζόμενους που απασχολούνται σε κλάδο συναφή με την εστίαση. Βασικό επιχείρημα, σε περίπτωση τελικώς που προχωρήσουν σε αγωγή αποζημίωσης από το δημόσιο, είναι ότι δεν υπήρξε ισότητα στην κατανομή των δημοσίων βαρών που ανέλαβαν οι διάφορες κατηγορίες εργαζομένων, επιχειρήσεων και εν γένει πολιτών στην πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη περίοδο του αυστηρού lockdown τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2020 σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας είχαν τεθεί 992.443 άτομα, με τον αριθμό στη συνέχεια να βαίνει μειούμενος για να αυξηθεί ξανά από τον Αύγουστο του 2020 και να φτάσει τον Νοέμβριο του 2020 σε 743.143 άτομα. Τον Φεβρουάριο του 2021 σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας βρίσκονταν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΑΔ) 532.208 μισθωτοί.

Τι γίνεται με τις αγωγές των επιχειρηματιών

Την ίδια ώρα ετοιμάζεται ο δεύτερος κύκλος αγωγών αποζημίωσης από επιχειρηματίες της εστίασης, αγωγές οι οποίες αναμένεται να κατατεθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Όπως και στον πρώτο κύκλο αγωγών που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα, έτσι κι εδώ πρόκειται για αγωγές από 8 ακόμη επιχειρηματίες, που στην πλειονότητά τους διατηρούν ατομικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «MR» με τις αγωγές ζητούνται τα έξοδα διαβίωσης των εναγόντων για 13,5 μήνες με βάση για τον υπολογισμό τους να είναι οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης (όπως αυτές καθορίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ και έχουν αξιοποιηθεί στην περίπτωση των ρυθμίσεων ιδιωτικού χρέους).

Αν και δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο στην Ελλάδα, -δηλαδή να έχουν ξαναγίνει ανάλογες αγωγές αποζημίωσης από το Δημόσιο- υπάρχει μία απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ η οποία δικαίωσε επιχειρηματία, ο οποίος διατηρούσε κατάστημα με είδη από κλωστική κάνναβη, που κάποια χρόνια πριν, λόγω της νομοθεσίας, είχε επιβληθεί «λουκέτο» από τις αστυνομικές αρχές. Αν και οι κρατικές αρχές έπραξαν νομίμως, το δικαστήριο αναγνώρισε ότι ο επιχειρηματίας υπέστη ζημιά και για αυτό θα έπρεπε να αποζημιωθεί. Όπως εξηγούν νομικοί κύκλοι το δικαστήριο μπορεί να αναγνωρίσει ότι υπάρχει ευθύνη αποκατάστασης από το Δημόσιο, ακόμη και αν αυτό έχει προβεί σε νόμιμες πράξεις, καθώς μπορεί να θεωρηθεί ότι θίγεται το συνταγματικό δικαίωμα της εργασίας, η επιχειρηματική ελευθερία, και δεν προστατεύεται η περιουσία.

Στις αγωγές πάντως των επιχειρηματιών της εστίασης έχει τονισθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ότι οι υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν και επέβαλαν την αναστολή δραστηριότητας στην εστίαση δεν περιλαμβάνουν αιτιολογία και δη τις αποφάσεις της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ