Βαρύς ο “πέλεκυς” του ΕΣΡ για τον Γιώργο Λιάγκα: Πέντε μέρες «κόψιμο» της εκπομπής και 150.000 ευρώ πρόστιμο

16 Δεκεμβρίου, 2019
Βαρύς  ο "πέλεκυς" του ΕΣΡ για τον Γιώργο Λιάγκα: Πέντε μέρες «κόψιμο» της εκπομπής και 150.000 ευρώ πρόστιμο
Έπεσε ο πέλεκυς του ΕΣΡ στον τηλεοπτικό λαιμό του Γιώργου Λιάγκα... Και μάλιστα, έπεσε πολύ βαριά! Πέντε μέρες «κόψιμο» της εκπομπής αλλά και 150.000 ευρώ πρόστιμο επέβαλε το ΕΣΡ στον ΣΚΑΪ.

Έπεσε ο πέλεκυς του ΕΣΡ στον τηλεοπτικό λαιμό του Γιώργου Λιάγκα… Και μάλιστα, έπεσε πολύ βαριά! Πέντε μέρες «κόψιμο» της εκπομπής αλλά και 150.000 ευρώ πρόστιμο επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στον ΣΚΑΪ, εξαιτίας του τραγικού σχολιασμού που πραγματοποίησε ο Γιώργος Λιάγκας μαζί με το υπόλοιπο πάνελ στη διάρκεια της εκπομπής αναφερόμενος σε περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης μιας φοιτήτριας στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή συνεδρίασε και αφού ανέλυσε τα γεγονότα κατέληξε στο να ρίξει βαριά «καμπάνα» στον σταθμό, συγκεκριμένα επέβαλλε την αναστολή μετάδοσης της εκπομπής «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα» για πέντε ημέρες και χρηματικό πρόστιμο 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής, το ΕΣΡ κατά τη σημερινή του διάσκεψη με θέμα την εκπομπή του ΣΚΑΙ «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα» της 7ης Νοεμβρίου 2019, αφού συζήτησε εκτενώς τα γεγονότα κατέληξε στην εξής απόφαση:

-Για τις παραβάσεις της προσβολής της αξίας του ανθρώπου και της δυσμενούς διάκρισης λόγω φύλου επιβάλλεται κύρωση προσωρινής αναστολής μετάδοσης της εκπομπής για 5 συνεχόμενες ημέρες, από 20/1/2020 μέχρι και 24/1/2020.

-Για την υποβάθμιση της ποιοτικής στάθμης του προγράμματος επιβάλλεται το χρηματικό πρόστιμο των 150.000 ευρώ.

Τα σχόλια που προκάλεσαν σάλο και οδήγησαν στο «κόψιμο»

Μεγάλο σάλο προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο η εκπομπή «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα» το μεσημέρι της Πέμπτης 7/11 χειρίστηκε το πρωτοφανές περιστατικό που σημειώθηκε σε βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θύμα μια 20χρονη φοιτήτρια πάνω στην οποία εκσπερμάτισε συμφοιτητής της την ώρα που εκείνη μελετούσε.

Ο συνεργάτης της εκπομπής, κος Φρίξος Δρακοντίδης, προσπαθούσε μάταια να μεταδώσει το θέμα, όμως, το πάνελ της εκπομπής το βρήκε ιδιαίτερα αστείο, προχωρώντας στη διακωμώδηση του θέματος. Μάλιστα, η Ελένη Τσολάκη με την Κατερίνα Γκαγκάκη δε σταματούσαν να γελούν, ενώ απ’ όλη την παρέα ακούστηκαν σχόλια του τύπου: «έσταζε το ταβάνι;» και «έπεσε ο καφές του από πίσω και την πιτσίλισε». Συνεργάτης, δε, της εκπομπής έριξε νερό στην πλάτη της Ελένης Τσολάκη κάνοντας ακόμη χειρότερη την όλη εικόνα και την εντύπωση που έδιναν στους τηλεθεατές.

Η ανακοίνωση του ΕΣΡ

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εξέδωσε απόφαση για όσα συνέβησαν στον αέρα της εκπομπής «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα στον ΣΚΑΪ» και για τα σχόλια που ακούστηκαν για την ασέλγεια σε φοιτήτρια στο ΑΠΘ. 

Το ΕΣΡ, που είχε ζητήσει ακρόαση από τον ΣΚΑΪ πριν λίγο διάστημα και νομικό τμήμα του καναλιού είχε βρεθεί στα γραφεία του Συμβουλίου, επέβαλλε χρηματικό πρόστιμο αλλά και προσωρινή διακοπή της εκπομπής.

Χαρακτηριστικά, για τις παραβάσεις της προσβολής της αξίας του ανθρώπου και της δυσμενούς διάκρισης λόγω φύλου, επιβάλλεται κύρωση προσωρινής αναστολής μετάδοσης της εκπομπής για 5 συνεχόμενες ημέρες, από 20/1/2020 μέχρι και 24/1/2020. Πατώντας στο συγκεκριμένο κομμάτι, είχαν αντιδράσει άλλωστε από την πρώτη στιγμή και γυναικείες οργανώσεις που έκαναν λόγο για σεξιστικά σχόλια από τον παρουσιαστή και την ομάδα του. 

Ακόμη, για την υποβάθμιση της ποιοτικής στάθμης του προγράμματος, το ΕΣΡ επέβαλλε ως πρόστιμο στον ΣΚΑΪ το χρηματικό πρόστιμο των 150.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το νομικό τμήμα του ΣΚΑΪ ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Συμβουλίου. 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους