Ερχεται βαρυχειμωνιά στην εστίαση – Οι φόβοι, οι ελπίδες και οι κινήσεις άμυνας

15 Οκτωβρίου, 2021
estiasi (6)

Δύσκολος αναμένεται να είναι ο φετινός χειμώνας για τον κλάδο της εστίασης, αφού στο εσωτερικό των καταστημάτων θα μπορούν να φιλοξενούνται μόνο όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο ή έχουν νοσήσει κατά το τελευταίο 6μηνο και μπορούν να το πιστοποιήσουν.

Η σημερινή και η αυριανή ημέρα αποτελούν μία πρώτης τάξεως… πρόβα κι αυτό διότι με το σημαντικό ύψος βροχής που έπεσε στις περισσότερες περιοχές της χώρας, είναι αδύνατο για ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να μπορέσουν να λειτουργήσουν και σε εξωτερικούς χώρους, όπως γινόταν μέχρι και χθες για εκείνους που δεν είναι εμβολιασμένοι.

Επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων στην εστίαση 

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, φέτος το χειμώνα θα δημιουργηθούν επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων. Πρόκειται για εκείνες που οι πελάτες παραδοσιακά αποτελούνται από εκείνες τις ηλικίες που έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού κι εκείνες που το πελατολόγιό τους αποτελείται από εκείνες στις ηλικίες που τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Για παράδειγμα, στις ταβέρνες και τα εστιατόρια στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι πελάτες ανήκουν στην ηλικιακή εκείνη ομάδα που έχουν σχετικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και κατά συνέπεια οι επιπτώσεις θα είναι σχετικές περιορισμένες.

Αντίθετα, σε καταστήματα όπου συχνάζει η νεολαία, όπως μπαρ και καφέ, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ μικρότερα, το πρόβλημα μεγιστοποιείται.

Όπως εκτιμάται, οι απώλειες τζίρου μπορεί να φτάσουν και το 50%

Μειώνεται η «δεξαμενή» πελατών

Μία σημαντική επισήμανση είναι, και αυτό απασχολεί τους επιχειρηματίες, ότι πολλές παρέες είναι μικτές και ως εκ τούτου, οι άνθρωποι αυτοί, είτε θα επιλέξουν να πάνε σε ένα κατάστημα που μπορεί να τους εξυπηρετήσει σε εξωτερικό χώρο, είτε θα πάνε σε κάποιοι σπίτι και θα παραγγείλουν delivery.

Ο ορατός κίνδυνος, βέβαια, είναι ότι μειώνεται σε ένα βαθμό η «δεξαμενή» των πελατών.

Βέβαια, υπάρχει και μία άλλη, λίγο πιο αισιόδοξη προσέγγιση του θέματος. Και ποια είναι αυτή; Ότι στις παρέες οι άνθρωποι λίγο πολύ λειτουργούν με την ίδια λογική, άρα είναι πιθανό όλοι να έχουν εμβολιαστεί ή το αντίθετο. Να είναι, δηλαδή, ομοιογενής παρέες.

Ένας ακόμη κίνδυνος για τον χειμώνα που έρχεται είναι οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν. Αν ο χειμώνας είναι σχετικά ήπιος, τότε μπορεί η κατάσταση να είναι καλύτερη για τον κλάδο της εστίασης, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Τέλος είναι αυτονόητο, ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν, αν δεν το έχουν πράξει ήδη σε σημαντικές επενδύσεις, ώστε αφενός να αξιοποιήσουν καλύτερα τους εξωτερικούς χώρους που πιθανόν διαθέτουν και αφετέρου να τους θωρακίσουν με… θερμαντικά μέσα που θα κρατούν τη θερμοκρασία σε ικανοποιητικά επίπεδα, κάτι, όμως, που με βάση και την έκρηξη στην τιμή της ενέργειας αναμένεται να αυξήσει κατά πολύ και τα έξοδα.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους