Επιστρεπτέα προκαταβολή – Από την εστίαση ο 1 στους 7 ενδιαφερόμενους

28 Νοεμβρίου, 2020
Επιστρεπτέα προκαταβολή / Από την εστίαση ο 1 στους 7 ενδιαφερόμενους

Το ζωηρό ενδιαφέρον της εστίασης καταμαρτυρεί και την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σ’ αυτήν. Τούτο πιστοποιούν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, βάσει των οποίων μεγαλύτερη ετήσια μείωση τζίρου (46,8%) τον Σεπτέμβριο παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης». Μάλιστα, και το σκέλος των καταλυμάτων βρίσκεται σε τραγική θέση, καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης έχουν αποκλείσει πολλές μονάδες, λόγος για τον οποίο έχουν δεχθεί σχετικά αιτήματα οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Η κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί περαιτέρω μετά και την παράταση στο δεύτερο lockdown, ενώ τα σενάρια για κατεβασμένα ρολά στην εστίαση έως και παραμονές Χριστουγέννων έχουν φέρει σε απελπισία τους περισσότερους επιχειρηματίες.

Η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν στους τρεις πρώτους κύκλους του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου (για τους δύο πρώτους κύκλους η εν λόγω προθεσμία έληγε τη Δευτέρα, ενώ για τον τρίτο κύκλο στις 30 Ιανουαρίου 2021), αλλά η κυβέρνηση, ενώ έχει λάβει το μήνυμα των δυσμενών συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία Covid-19, παραμένει εντούτοις φειδωλή και στα όρια, και στις προϋποθέσεις, αφήνοντας εκτός σχεδόν τις 3 στις 4 επιχειρήσεις.

Πέραν της εστίασης, οι ΚΑΔ με τον μεγαλύτερο αριθμό ωφελούμενων από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 αποσπούν επί του συνόλου των επιχειρήσεων τα ταξί και αγοραία με οδηγό ιδιοκτήτη το 3,34%, οι δικηγόροι το 2,50%, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα το 2,09% και τα λιανικά καταστήματα ένδυσης το 1,91%.

Με ρεπορτάζ από ΑΥΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους