Επιμένει η κυβέρνηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω 60 ετών: Κανονικά τα πρόστιμα – «Παγώνει» η επέκταση

10 Ιανουαρίου, 2022
boli

Δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω η κυβέρνηση, σε ότι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, αντιθέτως, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προς το παρόν δεν αναμένονται ανακοινώσεις για την επέκταση της υποχρεωτικότητας.

Στο Μαξίμου έχουν στρέψει όλη την προσοχή τους στις τρίτες δόσεις και γι’ αυτό υπάρχουν πλέον αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία θα λήγουν στους επτά μήνες, αλλά και στους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι καλούνται μέχρι την Κυριακή 16 Ιανουαρίου να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, αλλιώς θα τους βεβαιωθεί πρόστιμο.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι τα πρόστιμα των 100 ευρώ τον μήνα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών θα καταλογιστούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όπως ακριβώς προβλέπεται από την ψηφισθείσα ρύθμιση η οποία έχει οριστεί να ενεργοποιηθεί από την αρχή της εβδομάδας, ενώ φαίνεται να απομακρύνεται προσώρας το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου στους πολίτες άνω των 50 ετών, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα έχει ανέλθει ήδη σε ποσοστό 82%.

Κομβική ημερομηνία για τον κυβερνητικό σχεδιασμό παραμένει και η Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, οπότε εκπνέουν τα υφιστάμενα υγειονομικά μέτρα, τα οποία είχαν ληφθεί κατά τις ημέρες των γιορτών, καθώς τις τελευταίες ώρες κερδίζει έδαφος στο εσωτερικό της κυβέρνησης η συζήτηση περί άρσης των υγειονομικών περιορισμών. Συγκεκριμένα, κατά πληροφορίες, μετά τις 17 Ιανουαρίου ενδέχεται να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα στην εστίαση και τη διασκέδαση, ενώ θα επιστρέψει και η μουσική στους ίδιους χώρους.

Ορόσημο η 1η Φεβρουαρίου

Στο ενδιάμεσο, στην αλλαγή του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού προχώρησε ήδη από χθες η κυβέρνηση, αλλαγή που είχε τεθεί ως άμεση προτεραιότητα τις τελευταίες ημέρες, με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη να ανακοινώνει πως «από 1η Φεβρουαρίου, όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει το 7μηνο, θα λογίζεται ως ανεμβολίαστος, δηλαδή το πιστοποιητικό θα ισχύει μεν, γιατί είναι ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που ισχύει 9 μήνες, αλλά δεν θα μπορεί να έχει τα προνόμια και τα πλεονεκτήματα ως προς την πρόσβαση στους κλειστούς χώρους και στις άλλες δραστηριότητες που είναι για τους αμιγώς για εμβολιασμένους».

«Για να το πούμε απλά», εξήγησε ο υπουργός Υγείας «όσοι συμπολίτες μας αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στους 7 μήνες από τότε που είχαν κάνει τη δεύτερη δόση. Ως καταληκτική ημερομηνία είναι η 1η Φεβρουαρίου».

Όσον αφορά τους εμβολιασμένους πολίτες που νόσησαν το τελευταίο διάστημα από τον κορωνοϊό, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς διευκρίνισε πως «δεν ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για εκείνον που νοσεί για τις ημέρες της νόσησης ή της ανάρρωσης. Διακόπτεται η ισχύς του και επανέρχεται εκ νέου μετά την παρέλευση των ημερών της νόσησής του», δηλαδή ενεργοποιείται και πάλι το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά το πέρας της θεραπείας του εμβολιασμένου πολίτη, χωρίς να χρειάζεται -για τον ίδιο πολίτη- έκδοση πιστοποιητικού νόσησης.

Η τεχνική, αυτή, επιπλοκή έγκειται στο γεγονός ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ισχύουν πανευρωπαϊκά, οπότε είναι δύσκολο να εξευρεθεί κοινή λύση για όλα τα κράτη -μέλη, ενώ υπεισέρχεται και ο ατομικός παράγοντας, καθώς δεν απαιτείται το ίδιο διάστημα αποθεραπείας για όλους τους πολίτες.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ