ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ ΥΓΙΕΙΝΑ ΣΝΑΚ, ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΖΑΧΑΡΗ Ή ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ, Η ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΝΟΣ ΓΕΥΜΑΤΟΣ. Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ «ΣΤΟΙΧΗΜΑ» ΠΟΥ ΑΝ ΚΕΡΔΗΘΕΙ ΦΕΡΝΕΙ ΚΕΡΔΗ.

του Γιάννη Αποστολόπουλου

ΕΠΙΔΟΡΠΙΑΤο 2019 υπήρξε ενίσχυση της τάσης για τροφές υγιεινές, με χαμηλά λιπαρά κι αγνά θρεπτικά συστατικά. Τα επιδόρπια δεν ξέφυγαν από αυτή την καταναλωτική τάση, καθώς σε διεθνές επίπεδο διαπιστώθηκε απομάκρυνση από τεχνητές χρωστικές, χημικές ουσίες και συντηρητικά. Το νέο έτος θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη εστίαση σε υγιεινά σνακ κι επιλογές επιδορπίων ή ενδέχεται οι καταναλωτές να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στη γευστική απόλαυση; Η απάντηση βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

Η ζάχαρη χάνει έδαφος

Τα πράγματα δείχνουν πως θα δούμε μείωση της κατεργασμένης λευκής ζάχαρης κι άνοδο των εναλλακτικών γλυκαντικών, όπως το μέλι, η στέβια, ακόμα κι η ζάχαρη σε ακατέργαστη μορφή. Επίσης, θα απασχολήσει και σε αυτό το κομμάτι το θέμα της βιωσιμότητας, των τοπικών υλικών και της οικολογικής συσκευασίας, αν μιλάμε για συσκευασμένα προϊόντα.
Τα φρούτα αναμένεται να ενταχθούν σε περισσότερα επιδόρπια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να περιέχουν και λαχανικά, όπως για παράδειγμα το καρότο, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται σε πολλές γλυκές συνταγές και χυμούς. Επιδόρπια με φρούτα της άνοιξης και του καλοκαιριού, όπως φράουλες, κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, μπορούν να καλύψουν τόσο τη γεύση, όσο και την ανάγκη για πιο ελαφριά γλυκά και με λιγότερα λιπαρά. Γευστικά, αλλά πιο ελαφριά κι όχι υψηλής γλυκύτητας επιδόρπια και γλυκά θα αποτελέσουν μάλλον την κυρίαρχη τάση που θα επιλέγουν συχνότερα οι περισσότεροι. ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ

Φυσικό, φυτικό και vegan

Τα επιδόρπια που θα είναι φιλικά προς αυτούς που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή (κοινώς αυστηρή χορτοφαγική διατροφή) θα βρεθούν φέτος σε πρώτο πλάνο. Ο κύριος λόγος δεν είναι ότι θα αυξηθεί δραματικά το συγκεκριμένο κοινό – κάτι που επίσης αναμένεται να συμβεί σε ένα βαθμό – αλλά το γεγονός ότι, όπως προαναφέραμε, οι περισσότεροι καταναλωτές επιθυμούν να συνδυάζουν τη γεύση και την απόλαυση του γλυκού με ένα επιδόρπιο που δεν είναι θερμιδική «βόμβα» ή τουλάχιστον δεν επιβαρύνει τον οργανισμό, όσο ένα κλασικό γλυκό. Βέβαια, ένα γλυκό vegan συνιστά πρόκληση, καθώς δεν πρέπει να περιέχει γάλα ή παράγωγά του κι αυγά. ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ

ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ

Το μεν γάλα και το βούτυρο είναι εύκολο να αντικατασταθούν σε πάρα πολλές συνταγές ζαχαροπλαστικής, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα αυγά. Τα αυγά σε ουκ ολίγες συνταγές είναι το δομικό υλικό για το επιδόρπιο, κάτι σαν το τσιμέντο όταν χτίζουμε ένα σπίτι. Η αφαίρεσή τους δεν συνιστά εύκολη υπόθεση, όχι όμως και αδύνατη. Σε αυτό το σημείο να πούμε πως στο εξωτερικό κυκλοφορούν vegan αναπληρώματα αυγών, προϊόντα δηλαδή που μιμούνται τα αυγά κι έχουν δημιουργηθεί από φυτικές πρώτες ύλες, τα οποία ωστόσο δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα στη χώρα μας. Το πιθανότερο πάντως είναι πως αργά ή γρήγορα θα δούμε και στην Ελλάδα αυτά τα vegan «αυγά». ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ

Ωστόσο, επειδή κι εμείς προς το παρόν γνωρίζουμε το θέμα σε θεωρητικό επίπεδο, αγνοούμε προς ώρας αν αυτά τα χορτοφαγικά αυγά συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο με τα κλασικά αυγά σε μια συνταγή γλυκού ή την επίδραση που έχουν στη γεύση. Όπως και να ’χει, λύσεις υπάρχουν και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ζούμε σε μια χώρα με παραδοσιακά μεγάλες περιόδους νηστείας. Ως εκ τούτου, έχουμε στο «οπλοστάσιό» μας για τα επιδόρπια ουκ ολίγες επιλογές με μέλι, ταχίνι και πολλά άλλα που μπορούν να καλύψουν και το vegan κοινό, καθώς κι αυτούς που νηστεύουν ή προσέχουν τη διατροφή τους. ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ

Επιδόρπιο μετά… ροφήματος

Ο καφές μετά το γεύμα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στην Ελλάδα. Το αντίθετο μάλιστα. Τελευταία, μπαίνουν δυναμικά στη σκηνή και πολλά είδη τσαγιού από ελληνικά βότανα και όχι μόνο που μπορούν να συνοδεύσουν άριστα ένα επιδόρπιο και να αναβαθμίσουν κατακόρυφα την εμπειρία του πελάτη. Αντί ενός σκέτου γλυκού, μπορούν να απολαύσουν ένα επιδόρπιο, πίνοντας το αφέψημα της αρεσκείας τους, για να κλείσουν το γεύμα τους. Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και τη νέα μόδα, που η ιστορία θα δείξει αν θα έχει διάρκεια ή όχι, κι αναφερόμαστε βέβαια στο bubble tea ή ελληνιστί αφρίζον τσάι. ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ

Τα φρούτα αναμένεται να ενταχθούν σε περισσότερα επιδόρπια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να περιέχουν και λαχανικά.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έβαλε στον «κόσμο» του επιδόρπιου τον «κόσμο» των ροφημάτων και του τσαγιού. Επιδόρπιο με καλαμάκι θα λέγαμε, έναν ρόλο που μέχρι τώρα είχαν αποκλειστικά τα milkshakes. Βέβαια, το παγωτό παραμένει μια πολύ περισσότερο διαδεδομένη και κλασική θα λέγαμε επιλογή επιδορπίου, καθώς συνδυάζει μέγιστη απόλαυση και ταυτόχρονα δεν είναι τόσο επιβαρυντικό όσο τα υπόλοιπα γλυκά. Οι «ενοχές» είναι πολύ λιγότερες με το παγωτό, η απόλαυση όμως είναι ίδια ή πολλές φορές και μεγαλύτερη. Επίσης, μια πολύ καλή προσφορά κι ανερχόμενη τάση είναι τα απεριτίφ με λίγο ή και καθόλου αλκοόλ. ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ

Ένα εύγεστο και μη αλκοολούχο ποτό, ιδιαίτερα τα mocktails που μιμούνται τα πραγματικά cocktails, αποτελούν ιδανική επιλογή για το τελείωμα του γεύματος, ενώ από τη στιγμή που δεν περιέχουν αλκοόλ μπορούν άνετα να συνοδεύσουν και μια γλυκιά δημιουργία. Μια άλλη επιλογή είναι το ανθρακούχο νερό με νότες από φρούτα ή άλλες γεύσεις, αλλά και τα παγωτά που απευθύνονται σε πιο «ψαγμένο» κοινό που αναζητεί γκουρμέ απολαύσεις. Ροφήματα χειροποίητα και παγωτά με θυμάρι, βασιλικό ή κάποιο ποτό ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Παράδοση και τοπικές πρώτες ύλες

Στις τουριστικές περιοχές και όχι μόνο θα πρέπει να δίνεται βάρος στα παραδοσιακά γλυκά της χώρας που μάλιστα παρασκευάζονται από τοπικές πρώτες ύλες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και καλύτερες δημιουργίες, πιο ευχαριστημένους πελάτες, καλύτερο destination marketing και τελικά μεγαλύτερη ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Γενικότερα, ο τουριστικός κλάδος κι ο επισιτιστικός θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να ανέβει συνολικά η Ελλάδα στον διεθνή γαστρονομικό «χάρτη». Επιπλέον, οι παραδοσιακές συνταγές αποτελούν και μια ασφαλή επιλογή για τις επιχειρήσεις εστίασης. Όλοι τις γνωρίζουν και τελικά τις προτιμούν. ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ

Αντίθετα, συνταγές εξεζητημένες έχουν μεγαλύτερα ρίσκα. Θα πρέπει, ωστόσο, να πούμε πως υπάρχει πια ένα σημαντικό κοινό που αναζητεί νέες γευστικές εμπειρίες και το επιδόρπιο εντάσσεται κι αυτό σε αυτή τη λογική. Οι προτάσεις για επιδόρπιο στην εγχώρια αγορά είναι πολλές, εύγευστες, με ποικιλία πρώτων υλών και με ευφάνταστο συνδυασμό γεύσεων. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ορισμένες από αυτές. Αναλόγως της τοποθεσίας και του τύπου του εστιατορίου, θα πρέπει να ανιχνεύονται οι επιθυμίες του κοινού ενώ παράλληλα να προσφέρεται η κατάλληλη αναλογία παράδοσης και καινοτομίας στα επιδόρπια. Ας μην ξεχνάμε πως ναι μεν το κοινό αναζητά υγιεινές επιλογές ως επί το πλείστον, αλλά όλοι αραιά και πού επιτρέπουν στον εαυτό τους και μια διατροφική ατασθαλία…

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Filema

Filema… το σνακ με αποκλειστική πατέντα, στη συσκευασία!
Η Filema διαθέτει προϊόντα καθημερινού σνακ, με επιλογή ανάμεσα σε μπάρες μελιού χωρίς γλουτένη με superfoods και κριτσίνια σε μοναδικές γεύσεις, ενώ αναπτύσσει νέους, καινοτόμους κωδικούς, σε bio μπάρες μελιού & vegan κριτσίνια, σε premium συσκευασία.
Η Filema επικεντρώθηκε στις απαιτήσεις και ανάγκες του καταναλωτή και, θέλοντας να του προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία φαγητού, εφηύρε και κατοχύρωσε, την πατέντα συσκευασίας με το υγρό μαντιλάκι σε κάθε προϊόν της.
Όλα τα προϊόντα παράγονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα, με 100% φυσικά συστατικά και χωρίς συντηρητικά και συνοδεύονται με τα πιστοποιητικά τροφίμων ISO & IFS.
Η έννοια «Φίλεμα» αντιπροσωπεύει πλήρως την γκάμα των προϊόντων, αφού δίνει αγάπη και φροντίδα, προσφέροντας σπιτικά εδέσματα, φτιαγμένα με μεράκι και σεβασμό.
Η Filema τα προσφέρει έμπρακτα, ανοίγοντας κάθε συσκευασία της. ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ

www.filemagoods.com

ΖΩΓΡΑΦΟΣ

Γλυκά με χαμηλές θερμίδες. Οι παρακάτω ιδέες για γλυκά περιέχουν λιγότερα λιπαρά, γλυκαντικά, όπως τα Sucra Line, Slim Line, Slim Line Green ή Φρουκτόζη ΖΩΓΡΑΦΟΣ, αντί για ζάχαρη, και μαρμελάδες Light ΖΩΓΡΑΦΟΣ:
Ρυζόγαλο light: αντί για πλήρες γάλα δοκιμάζεις το light και αντί για ζάχαρη, Sucra Line.
Κρέπες με μαρμελάδα φράουλα ΖΩΓΡΑΦΟΣ, με 30% λιγότερες θερμίδες.
Ζελέ light με φρούτα: αντί για ζάχαρη, χρησιμοποιείς Slim Line.
Sorbet σοκολάτας: αντικαθιστάς το γάλα με νερό και τη ζάχαρη με Φρουκτόζη ή Slim Line.
Mousse λεμονιού: αντί για κρέμα γάλακτος, χρησιμοποιείς γιαούρτι και αντί για ζάχαρη, Slim Line Green με γλυκαντικό από το φυτό στέβια. ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ

www.zografosdiet.gr

Stevia Hellas

Η La Mia Stevia καλλιεργείται στην Κεντρική Ελλάδα από τους παραγωγούς του Συνεταιρισμού Στέβια Ελλάς. Οι παραγωγοί του Συνεταιρισμού χρησιμοποιούν τις πιο σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές, με αγάπη και σεβασμό προς το περιβάλλον και τον καταναλωτή.
Με αναλογία 1:3, αρκεί μια μικρή κουταλιά, για να σας δώσει όλη τη γλυκιά γεύση! Είναι 3 φορές πιο γλυκιά, συμφέρει! Ιδανική για διατροφή και δίαιτα χωρίς ζάχαρη. Δεν περιέχει θερμίδες, δεν μεταβάλλει το γλυκαιμικό δείκτη.
Πρόσφατα η εταιρεία βραβεύτηκε με το Superior Taste – iTQi 2018, βραβείο για την άριστη γεύση και ποιότητα των προϊόντων της. Παράλληλα, τα Βιολογικά Φύλλα Στέβιας La Mia Stevia διακρίθηκαν με το διεθνούς φήμης βραβείο Great Taste Award 2019 για τη μοναδική τους γεύση. ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ

www.stevianet.gr

Δωδώνη

Η Δωδώνη, από το 1967, έχει ταυτιστεί με το θεϊκό παγωτό, αλλά και τη μεγάλη ποικιλία στα γλυκά και τις τούρτες παγωτού και γλυκού.
Γλυκά παραδοσιακά (Σουφλέ σοκολάτας, Εκμέκ κανταΐ­φι, Καρυδόπιτα, Ραβανί κ.ά.), τούρτες παγωτού, τούρτες γλυκού (Σοκολατίνα, Cookies, Αμυγδάλου, Τιραμισού κ.ά.), όλα παρασκευασμένα με την ίδια φροντίδα και τις εξαιρετικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στα θεϊκά παγωτά Δωδώνη. Όλα τα γλυκά Δωδώνη θα τα βρείτε στο εκτενές δίκτυο καταστημάτων (www.dodoni.com.gr).
Παράλληλα, η μεγάλη εμπειρία της Δωδώνη στο παγωτό, τη ζαχαροπλαστική και τις αγνές πρώτες ύλες έδωσε τα απαραίτητα εφόδια για την παρασκευή χειροποίητης σοκολάτας υψηλής ποιότητας.
Η συλλογή αποτελείται από λαχταριστές Πραλίνες γεμιστές με υπέροχες γεύσεις, Βραχάκια με ξηρούς καρπούς (θα τα βρείτε όλα σε σακουλάκια, έτοιμες προτάσεις δώρου), Πλάκες (λευκής, υγείας και σοκολάτας γάλακτος), Γλειφιτζούρια, όλα παρασκευασμένα με φροντίδα και με τα υψηλότερα στάνταρντ ποιότητας. Τις σοκολάτες θα τις βρείτε στα καταστήματα Δωδώνη και σε επιλεγμένα σημεία λιανικής πώλησης. ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ

www.dodoni.com.gr

To Filema tis Lelas

Από τα πλέον παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα θεωρείται και το γλυκό του κουταλιού το οποίο δημιουργήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια.
Η ιστορία του ξεκίνησε από την ανάγκη των ανθρώπων να αποθηκεύουν τα φρούτα που περίσσευαν, ώστε να τα καταναλώνουν σε περιόδους που η σοδειά δεν επαρκούσε. Αρχικά τα αποξήραιναν στον ήλιο κι αργότερα τα έβραζαν και τα συντηρούσαν μέσα σε σιρόπι. Η ζάχαρη είναι ένα φυσικό συντηρητικό και παράλληλα προσδίδει μια ευχάριστη γεύση στο φρούτο.
Ο όρος «γλυκό του κουταλιού» δημιουργήθηκε στην εποχή των προ-παππούδων μας, όταν οι νοικοκυρές, για να καλοδεχτούν τους καλεσμένους, κερνούσαν γλυκό είτε σε μικρά ατομικά πιατάκια, είτε σε ένα μπολ με πολλά κουταλάκια.
Κάθε εποχή έχει τα φρούτα της και στο «Φίλεμα της Λέλας» οι μυρωδιές ξεχειλίζουν καθημερινά από τις μικρές κατσαρόλες! Με όπλο τον σεβασμό και την αγάπη για τη δουλειά, με σύμμαχο την εμπειρία και την τεχνογνωσία, καθημερινά, φροντίζουν για την παρασκευή γλυκών και όχι μόνο!
Οι εποχές αλλάζουν και στο «Φίλεμα της Λέλας» ακολουθούν, δημιουργώντας παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού όχι μόνο με ζάχαρη, αλλά και χωρίς ζάχαρη, ικανοποιώντας όλα τα γούστα και τις ανάγκες! ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ

www.tofilematislelas.gr

Lazaris Distillery and Artisan Sweets

H κερκυραϊκή ποτοποιία Lazaris Distillery and Artisan Sweets έχει στην γκάμα της πολλά παραδοσιακά γλυκίσματα εμπνευσμένα από την τοπική παράδοση, ανάμεσα στα οποία είναι:
LAZARIS ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Το μικροσκοπικό κι έντονα αρωματικό Κουμκουάτ μέσα σε ένα ελαφρύ σιρόπι ζάχαρης! Ένα υπέροχο παραδοσιακό γλύκισµα από κερκυραϊκά φρούτα Κουµκουάτ, τον καρπό – σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας.
LAZARIS ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ (ΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ)
Πλούσια, γεμάτη γεύση κι αληθινό άρωμα. Χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες, η μαρμελάδα κουμκουάτ συνοδεύει το πρωινό, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές σας δημιουργίες.
LAZARIS ΜΑΝΤΟΛΑΤΟ
Το μαντολάτο είναι ένα παραδοσιακό χειροποίητο γλύκισµα που παράγεται µε καβουρδισμένα αμύγδαλα, λίγη ζάχαρη και ασπράδια αυγών χτυπημένα σε μαρέγκα. ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ

www.lazarisproducts.com

ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ

Ο θεός της φιλοξενίας στην αρχαία Ελλάδα ήταν ο Ξένιος Ζευς. Η παρακαταθήκη που άφησε στον λαό μας κρατά χιλιετηρίδες. Η ελληνική φιλοξενία είναι γνωστό ότι είναι μοναδική στον πλανήτη μας. Ο Ξένιος Ζευς δεν κρατούσε στο χέρι ούτε σπαθί, ούτε κεραυνούς, ούτε τρίαινες. Κρατούσε ένα γλυκό κουταλιού που μ’ αυτό κερνούσε τους επισκέπτες του.
Ακολουθώντας την παράδοση του θεού της φιλοξενίας, η Χαλβατζής Μακεδονική παρασκευάζει και διαθέτει από το 1972 τα γλυκά κουταλιού Μακεδονική, φτιαγμένα με παραδοσιακό, πατροπαράδοτο τρόπο, αλλά με σύγχρονα μέσα, με φρούτα από τη φημισμένη γη της Μακεδονίας. Τα επιλέγουν με προσοχή και τα επεξεργάζονται με μαεστρία, για να βγάλουν τη μοναδική γεύση τους. Αυτή που τα κάνει περιζήτητα σε τουρίστες, πελάτες ξενοδοχείων κι Έλληνες μερακλήδες. Γιατί η απαράμιλλη ελληνική φιλοξενία έχει γεύση γλυκιά, παραδοσιακή κι ελληνική. Στη Χαλβατζής Μακεδονική την ακολουθούν πιστά! ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ

www.makedoniki.gr

Αγνό Κατερίνης – Δ. Χατζηγιαννίδης

Για περισσότερο από 35 χρόνια η εταιρεία «Αγνό Κατερίνης – Δ. Χατζηγιαννίδης» συνοδεύει το καθημερινό καφεδάκι με το τσουρέκι, τα κουλουράκια και τα πτι-φουρ της. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που συνεχίζει μοναδικές παραδοσιακές συνταγές, με αγνά υλικά και σύγχρονα μέσα, προσφέροντας υψηλής ποιότητας προϊόντα στους πελάτες της.
Η επιτυχημένη πορεία της Αγνό Κατερίνης στο τσουρέκι και τα βουτήματα έγινε έμπνευση για την επέκταση των συνταγών της. Έτσι, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, προστέθηκαν κι οι πρώτες ποικιλίες πτι-φουρ, πέραν των βασικών βουτημάτων και τσουρεκιού, κι επέκτειναν τον κατάλογο της Αγνό με περισσότερο από 30 ποικιλίες πτι-φουρ και 40 ποικιλίες κουλουριών, με γνώμονα τις ακόλουθες αξίες: αγνά υλικά, ποιότητα, δεξιοτεχνία, παράδοση στη γεύση, εκσυγχρονισμό στην παραγωγή.
Από το 2011, η εταιρεία παρουσιάζει τη δουλειά της σε διεθνείς εκθέσεις αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής (Αrtoza, Food Expo κ.ά.) όπου δημιουργεί γόνιμες συνεργασίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

www.agnokat.gr

Βοσκοπούλα

Παραδοσιακά χειροποίητα γλυκά Κεφαλλονιάς. Η εταιρεία Βοσκοπούλα δραστηριοποιείται στον χώρο της παραγωγής παραδοσιακών γλυκών από το 1910, εμμένοντας στην παράδοση, διατηρώντας τις ίδιες συνταγές και τον ίδιο χειροποίητο τρόπο παραγωγής των γλυκών της. Θεματοφύλακας της ιστορίας του νησιού, η Βοσκοπούλα παράγει τα γλυκά της, διατηρώντας αναλλοίωτες τις συνταγές στον χρόνο, φροντίζοντας παράλληλα για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης και την υιοθέτηση όλων των σύγχρονων κανόνων παραγωγής, εφαρμόζοντας HACCP ISO σε όλη τη γραμμή παραγωγής.
Συγχρόνως, με πυξίδα τις ανάγκες της αγοράς και το μέλλον της επιχείρησης, προχώρησε στον επανασχεδιασμό των συσκευασιών των προϊόντων και επαναλάνσαρε την παράδοση και την ποιότητα, μέσα από καινοτόμες συσκευασίες με αναφορές στην ιστορία του τόπου και της επιχείρησης.
Τα συσκευασμένα προϊόντα που διατίθενται είναι:
1. Μάντολες κόκκινες
2. Μάντολες με μέλι
3. Παστέλι
4. Παστοκύδωνο
5. Μαντολάτο μαλακό (νουγκά)
6. Αμυγδαλωτό
7. Συκομαΐδα
8. Πακέτο με όλα τα παραδοσιακά
«Sweet Memories»

Το αμυγδαλωτό και το μαντολάτο το 2018 απέσπασαν ένα αστέρι στο διαγωνισμό Great Taste Awards, ένα παγκόσμιο γευσιγνωστικό πάνελ, κάνοντας αυτά τα προϊόντα τα μοναδικά του είδους τους που λαμβάνουν αυτή την παγκόσμια διάκριση μέσα από την ελληνική αγορά. Επίσης, η συκομαΐδα είναι ένα προϊόν χωρίς προσθήκη ζάχαρης, κάνοντάς το ιδανικό για όσους επιθυμούν ένα γλυκό χωρίς την πρόσθετη ζάχαρη.
Όλες οι συσκευασίες διαθέτουν συστατικά στα ελληνικά και στα αγγλικά, διατροφικές αναλύσεις, barcode, καθώς κι επισημάνσεις vegetarian, gluten και lactose free.

www.voskopoula.gr

Μελισσοκομική Δωδεκανήσου

Η Μελισσοκομική Δωδεκανήσου είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και τυποποίησης προϊόντων μέλισσας στα Δωδεκάνησα και ιδρύθηκε το 1999 στη Ρόδο.
Η σημερινή παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου βασίζεται σε 2 σύγχρονες γραμμές παραγωγής:
Συσκευασία και τυποποίηση Μελιού
Παραγωγή & συσκευασία Μελεκουνιού & Μπαρών Μελιού

Τα προϊόντα
Μελεκούνι: Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης της Ρόδου (Π.Γ.Ε). Στο νησί της Ρόδου, στους γάμους, στα βαφτίσια και στις γιορτές, κερνούν τους καλεσμένους μελεκούνια. Ένα υγιεινό γλύκισμα με υπέροχη γεύση κι υψηλή διατροφική αξία. Φτιαγμένο από μυρωδάτο μέλι, σησάμι, αμύγδαλα, ξύσμα πορτοκάλι, κανέλα και μοσχοκάρυδο. Το όνομά του είναι αρχαιοελληνικό από το μέλι και το –κουνί, όπως λέγεται ο σπόρος στη Ρόδο.
Μπάρες Μελιού: οι ελληνικές μπάρες μελιού, μόνο με μέλι, καλύπτουν την ανάγκη για υγιεινή διατροφή με υπέροχη γεύση!
Νέα Μπάρα Μελιού Φιστίκι-Λιναρόσπορος: μια συναρπαστική γεύση στην πιο υγιεινή της εκδοχή.
Δέκα Διεθνή βραβεία για το θυμαρίσιο μέλι «Θαύμα Θεών»: Σε υπέροχο κλίμα με μεγάλη ηλιοφάνεια αναπτύσσεται το θυμάρι το οποίο προσφέρει υπέροχο άρωμα και μοναδική γεύση στο μέλι που παράγεται στην περιοχή.

www.mel.gr

ΟΙΚΟΠΑΛ

ΕΠΙΔΟΡΠΙΑΑγνά, παραδοσιακά μπισκότα ΟΙΚΟΠΑΛ, φτιαγμένα με
βιολογικές πρώτες ύλες, για όλους!
Δέκα φανταστικοί συνδυασμοί γεύσεων με ή χωρίς ζάχαρη και χωρίς ζωικά συστατικά, σε πανέμορφες, πρακτικές κι ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Μπορούν να συνοδεύσουν άριστα τον καφέ, αλλά και να χρησιμοποιηθούν ως υλικό για τη δημιουργία επιδορπίων.

www.oikopal.gr

Miterra – Γη μου

ΕΠΙΔΟΡΠΙΑΘυμαρίσιο μέλι με αρωματικά βότανα και πεύκο από τη Σητεία Κρήτης.
Ένα είδος μελιού με ξεχωριστό άρωμα κι υψηλή διατροφική αξία που προέρχεται από τη μοναδική γη της Σητείας της Κρήτης. Ένα αυθεντικό φυσικό προϊόν της τοπικής βιοποικιλότητας, με γεμάτο «σώμα» και γεύση, που εσωκλείει τη μακραίωνη τέχνη της κρητικής μελισσοκομίας.
Γλυκές απολαύσεις:
Κρητικές Σαρικόπιτες με ξινομυζήθρα και θυμαρίσιο μέλι Miterra – Γη μου.
Ζεστά pancakes με θυμαρίσιο μέλι Miterra – Γη μου.

www.minoangaia.gr

N. FEIZIDIS

ΕΠΙΔΟΡΠΙΑΑλβουμίνη (ασπράδι) αυγού ζαχαροπλαστικής σε σκόνη – ultra high whip, υψηλής ποιότητος,
χωρίς πρόσθετα. Παράγεται από τον μεγαλύτερο παραγωγό αυγού στη Γαλλία, με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας και τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό. Η αποκλειστική μέθοδος παραγωγής εξασφαλίζει υψηλή διόγκωση, μεγάλη σταθερότητα, χωρίς συναίρεση. Διαθέσιμη από αυγά κλωβών (cage), αχυρώνα (barn), ελευθέρας βοσκής (free range).
Πιστοποιητικά Halal και Kosher.
Ιδανικό προϊόν για την παρασκευή μαρέγκας και κιγιέ.

www.feizidis.gr 

ΓΕΩΔΗ

ΕΠΙΔΟΡΠΙΑΔύο προτάσεις καταθέτει η εταιρεία Γεωδή για επιδόρπια, οι οποίες είναι σε γλυκό οι μαρμελάδες και σε savory τα chutneys.
Η ΓΕΩΔΗ παράγει μία σειρά από μαρμελάδες μοναδικές, γιατί περιέχουν 85% φρέσκο ελληνικό φρούτο.
Πρώτη ύλη τα ευωδιαστά εσπεριδοειδή και άλλα φρούτα της ελληνικής φύσης. Με υψηλή περιεκτικότητα σε φρέσκο φρούτο (85% ανά 100g τελικού προϊόντος), πέρα από την πιο «φρουτένια» γεύση, τα προϊόντα έχουν να επιδείξουν υψηλότερη διατροφική αξία, δηλαδή υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες, διαιτητικές (φυτικές) ίνες κι ιχνοστοιχεία, συστατικά απαραίτητα σε μια ισορροπημένη διατροφή και δίαιτα.
Αναμφισβήτητα, ένας από τους αγαπημένους συνδυασμούς και για το ξεκίνημα της μέρας. Όχι τυχαία. Οι μαρμελάδες έχουν σημαντική διατροφική αξία και συνδέονται άρρηκτα με τη μεσογειακή διατροφή και φιλοσοφία.
Επίσης, οι μαρμελάδες Γεωδή συνδυάζονται ιδανικά με τυριά ή γιαούρτι ως toppings (π.χ. σύκο με γραβιέρα ή μανταρίνι με γιαούρτι).

Τα Chutney της ΓΕΩΔΗ προέρχονται εξ ολοκλήρου από ελληνικά φρούτα κι είναι αρτύματα κατά βάση φρέσκων φρούτων και ξιδιού (γλυκόξινες σάλτσες). Είναι προϊόντα φυσικά, χωρίς συντηρητικά ή πρόσθετα.

www.geodinet.gr

Cosmo Green

ΕΠΙΔΟΡΠΙΑH εταιρεία Cosmo Green παράγει μπάρες δημητριακών και πρωτεΐνης που περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες προστατεύουν το έντερο και την καρδιά. Τα υλικά που επιλέγει να χρησιμοποιεί έχουν στο επίκεντρο όχι μόνο τη γεύση, αλλά και την υψηλή διατροφική αξία.
Οι ξηροί καρποί. Τα αμύγδαλα, τα φιστίκια Αιγίνης ή κάσιους και τα φουντούκια αποτελούν τις καλύτερες επιλογές. Οι περισσότεροι ξηροί καρποί είναι εξαιρετική πηγή καλών ωμέγα 3 λιπαρών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου, ψευδαργύρου, σεληνίου και πολλών ακόμη θρεπτικών συστατικών!
Μέλι – Ταχίνι. Η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική, καθώς ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού, εξισορροπεί τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα και συμβάλλει στη μυϊκή αποκατάσταση μετά την προπόνηση.
Αποξηραμένα φρούτα όπως αρώνια, ιπποφαές, σταφίδα, κράνμπερι. Πρόκειται για super foods που περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών, μέταλλα κι ιχνοστοιχεία.
Σοκολάτα υγείας. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της σοκολάτας έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία.
Πρωτεΐνες ορού γάλακτος και σκόνης κάνναβης. Η πρωτεΐνη κάνναβης είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, καθώς περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που ο άνθρωπος δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του και πρέπει να λαμβάνει μέσω της διατροφής.
Δεν περιέχουν συντηρητικά.

www.cosmo-green.com

Philadelphia

ΕΠΙΔΟΡΠΙΑΤο Philadelphia είναι ο βασικός πρωταγωνιστής για κάθε συνταγή! Με την απολαυστική, πλούσια γεύση του και την απαλή, κρεμώδη υφή του έχει τη δυνατότητα να απογειώσει κάθε γλυκιά δημιουργία! Ένα προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κύριο συστατικό για επάλειψη, ψήσιμο και γαρνίρισμα παντού, γρήγορα κι εύκολα, διατηρώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει! Είτε πρόκειται για το iconic Philadelphia Cheesecake, είτε πρόκειται για γλυκά Philadelphia Pancakes.
Για απολαυστικές συνταγές και γλυκές εμπνεύσεις, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας.

www.philadelphia.gr

ΠΗΓΗ