Επενδύσεις σε ακίνητα σημαίνει έξοδος από την κρίση – Ποιες νέες ευκαιρίες τονώνουν την ελληνική οικονομία

1 Ιουλίου, 2019
Επενδύσεις σε ακίνητα σημαίνει έξοδος από την κρίση – Ποιες νέες ευκαιρίες τονώνουν την ελληνική οικονομία
Σε μία από τις ουσιαστικές λύσεις για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση εξελίσσονται οι επενδύσεις ακινήτων. Έστω κι αν χρειάστηκαν περίπου δέκα χρόνια

Επενδύσεις σε ακίνητα σημαίνει έξοδος από την κρίση – Ποιες νέες ευκαιρίες τονώνουν την ελληνική οικονομία

Σε μία από τις ουσιαστικές λύσεις για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση εξελίσσονται οι επενδύσεις ακινήτων. Έστω κι αν χρειάστηκαν περίπου δέκα χρόνια καταστροφικών μέτρων και άστοχων πολιτικών σχετικά με τον ελληνικό κλάδο ακίνητης περιουσίας προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι χωρίς την ανόρθωση του κλάδου αυτού, μεγαλύτερου από οποιονδήποτε άλλο της οικονομίας και σημαντικότερης μορφής αποταμίευσης των Ελλήνων, δεν θα ξεφύγει η Ελλάδα από τη στάσιμη υπανάπτυξη…

Πρώτα η καταστροφή, τώρα η ανάκαμψη!

Όπως σημειώνεται στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, όταν η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της κρίσης, το ΑΕΠ της χώρας ανερχόταν περί τα $350 δισ., δηλαδή περίπου €300 δις και με βάση υπολογισμούς της εταιρείας μας η συνολική αξία των ακινήτων εντός Ελλάδος (κτίσματα, οικόπεδα και εκτάσεις) ήταν της τάξης των €3 τρις. Μια σειρά από λογικές, πρακτικές και μέτρα μείωσαν σε σύντομο χρόνο την αξία των ακινήτων κατά 75%, δηλαδή περίπου στα €750 δισ., πραγματοποιώντας έτσι μια συνολική απώλεια αξίας άνω των €2.25 τρις (!)

Αποτέλεσμα, εκτός από τον περιορισμό της αξίας της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας σε ακίνητα, ήταν να δημιουργηθεί καθεστώς οικονομικής ασφυξίας σε εταιρείες αξιοποίησης και επένδυσης ακινήτων, εργολάβους, μηχανικούς, προμηθευτές υλικών, ασφαλιστικά ταμεία αλλά μέχρι και το τραπεζικό σύστημα το οποίο είχε ακίνητα ως βασική μορφή εξασφάλισης πολλών δανείων τελικά συμβάλλοντας στη μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 40%.

Έπειτα από αυτή τη δεκαετία κρίσης εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια συνολικής ανοδικής κίνησης στον κλάδο των ακινήτων. Η ανοδική κίνηση οφείλεται στο ότι η αγορά έφτασε σε συμπίεση της τάξης του 75% με 80% σε επίπεδο αξιών, συναλλαγών και έκδοσης αδειών για νέες οικοδομές, οπότε η διαφαινόμενη εξομάλυνση της οικονομικής κατάστασης έφερε κάποια αρχική ζήτηση η οποία είχε και έχει μεγάλη επίδραση στη σχεδόν αδρανή αγορά, αλλά και στο γεγονός ότι πλέον έχει γίνει συνείδηση ότι μέσα από την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων θα προκόψουν σημαντικά και πολύπλευρα οφέλη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, με αποτέλεσμα να σχεδιάζονται πολιτικές μείωσης των φορολογικών και άλλων βαρών και μέτρα ενίσχυσης της επενδυτικής δραστηριότητας στον κλάδο των ακινήτων.

Τουρισμός και Airbnb

Τα πρώτα δείγματα ανάπτυξης εμφανίστηκαν εδώ και λίγα χρόνια στα ακίνητα που προορίζονται για τουριστική ή παραθεριστική κατοικία για αλλοδαπούς, καθώς η ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού, των πλατφορμών βραχείας μίσθωσης τύπου Airbnb και η ανάπτυξη και επέκταση των οικονομικών αεροπορικών μετακινήσεων και αερογραμμών τύπου Ryan-Air και στην Ελλάδα προκάλεσαν ζήτηση για τέτοια καταλύματα από ξένους ένοικους ή και αγοραστές.

Αυτή η μορφή ζήτησης, αν και περιορισμένη σε σχέση με το σύνολο της αγοράς, δεδομένης της έως τότε απραξίας, προκάλεσε σημαντική ανάκαμψη τιμών και ενδιαφέροντος, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες διέθεσαν ή ανακατασκεύασαν τα ακίνητά τους για αξιοποίηση με τέτοιες μεθόδους προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν. Η δραστηριότητα αφορούσε κυρίως παλαιότερα διαμερίσματα ή κτίρια που ανακατασκευάστηκαν και λειτουργούν μεμονωμένα ή μετατράπηκαν σε μικρές μονάδες συνήθως για βραχεία μίσθωση και ενισχύθηκε επενδυτικά και από τις αγορές διαμερισμάτων για σκοπό την έκδοση άδειας παραμονής (Golden Visa). Αυτές οι κατηγορίες των ακινήτων ξεκίνησαν να αγοραπωλούνται σε τιμές από €1.500 έως €3.000 ανά τ.μ στα νότια προάστια ή τις ελκυστικές περιοχές του κέντρου και οι τιμές ήδη έχουν ανέβει τουλάχιστον κατά 65%. Αντίστοιχα οι τιμές για παλαιό ακίνητα σε οικιστικά αδιαμόρφωτες ή λιγότερο ελκυστικές περιοχές του κέντρου ξεκίνησαν από €600 με €1.000 το τ.μ. ανάλογα με την ωρίμανση της κάθε περιοχής αλλά πλέον έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

Με τα πρώτα δείγματα ανάπτυξης μπήκαν σε πορεία ανάκαμψης και τα μισθώματα γραφείων που λόγω της πλήρους απουσίας ανάπτυξης νέων κτιρίων γραφείων σχεδόν επί δεκαετία (με εξαίρεση κάποια λίγα που είχαν κατασκευαστεί για συγκεκριμένους χρήστες) προκάλεσαν άμεση άνοδο των μισθωμάτων. Παράλληλα, συνεχίζουν να διαμορφώνονται νέες επιχειρηματικές ανάγκες που συνοδεύονται από ανάγκες σύγχρονης στέγασης συνεχίζοντας έτσι την αύξηση των μισθωμάτων. Αυτές οι ανάγκες έχουν να κάνουν με την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και τις συναφείς υπηρεσίες, με την ανάπτυξη Β2Β υπηρεσιών χάρη στις νέες τεχνολογίες αλλά και με την αντιστροφή της τάσης συρρίκνωσης ήδη εγκατεστημένων επιχειρήσεων οι οποίες εν όψει κρίσης είχαν εκμηδενίσει ή ελαχιστοποιήσει κάθε σχέδιο ανάπτυξης δραστηριοτήτων, κόστους και χώρων στέγασης.

Τα μισθώματα γραφείων σε σχετικά σύγχρονα κτίρια (νεόδμητα δεν υπήρχαν) σε επίκαιρες εκτός κέντρου θέσεις τα οποία είχαν κατολισθήσει στα €10-11 ανά τ.μ., έχουν ήδη ανακάμψει στο €15-€17, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τη θέση του κάθε κτιρίου, ενώ τα αντίστοιχα κτίρια στο κέντρο έχουν ακολουθήσει ανάλογη πορεία.

Ξεκινώντας το 2013-14, με διακοπή το 2015 λόγω των γεγονότων εκείνου του έτους, η προσδοκώμενη έξοδος από την κρίση και οι σχετικά υψηλές αποδόσεις της αγοράς ακινήτων εισοδήματος στην Ελλάδα σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες προκάλεσαν τη σταδιακή είσοδο εγχώριων και διεθνών κεφαλαίων στην ελληνική αγορά επενδυτικών ακινήτων. Ο ρυθμός εισροής κεφαλαίων στα ελληνικά ακίνητα ενισχύθηκε όταν έγινε πλέον σαφές ότι οι κυβερνήσεις Τσίπρα είχαν ενστερνιστεί και αποδεχτεί πλήρως την τήρηση των απαιτήσεων των δανειστών της χώρας.

Αγορά νέας κατοικίας στο προσκήνιο

Τα τελευταία δύο χρόνια έχει παρατηρηθεί ελαφρά ανάκαμψη στην αγορά νέας κατοικίας, και ειδικά πρώτης κατοικίας, καθώς αυτές οι συναλλαγές δεν βαρύνονται με τον δυσβάστακτο ΦΠΑ 24% επί του συνολικού τιμήματος τους.

Οι τιμές διαμερισμάτων σε ορισμένες περιοχές μόνιμης κατοικίας έχουν αρχίσει και ανακάμπτουν, ενώ στις περιοχές τουριστικής ή παραθεριστικής κατοικίας οι τιμές έχουν ήδη ανέβει σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, οι εργολάβοι που έχουν ήδη αρχίσει να δραστηριοποιούνται, ανεβάζουν τις τιμές αδόμητων οικοπέδων. Η εφαρμογή των μέτρων που προτείνει η διαφαινόμενη νέα κυβέρνηση αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη δραστηριότητα στον κλάδο της μόνιμης κατοικίας, τη μεγαλύτερη και ευρύτερη δραστηριότητα στον χώρο των ακινήτων, γεγονός που μας κάνει να προσδοκούμε ότι θα αποτελέσει τα επόμενα δύο έτη την πραγματική ατμομηχανή που χρειάζεται η Ελλάδα για να πετύχει ευρεία ανάπτυξη

Με την υπογραφή του κ. Ιωάννη Περρωτή, διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου CBRE – Atria Greece

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους